Mit takar pontosan a project management?
Hogyan es hol lehet belole kepesitest szerezni?
Ki lehet project manager?
Mennyire jol lehet vele keresni?
Az én férjem villamosmérnök és mikor 1-1 beruházás munkáját megkapja, akkor abban a munkában (projectben) ő lesz a Project Manager : ő szervezi a munka lebonyolítását, a kivitelezőket koordinálja, a banki ügyeket intézi, a munka-tárgyalásokat szervezi, stb...
Tehát minden szervezési és tervezési feladat az ő kezében összpontosul, ő a főszervező!...
Attól függően, hogy milyen munkáról (projektről) van szó, szükséges a hozzá való képesítés...
Az én férjem semmiféle külön tanfolyamot nem végzett ahhoz, hogy project manager legyen, a munkájához kapcsolódott a feladat, meg kellett tanulnia magától.
Kiből lehet Project Manager?
A munkahelyen erre azt válassza ki a Főnök, aki ilyen feladatra alkalmas!...
Maga a cím nem jár külön fizetéssel, legfeljebb ha a beruházás a munka végén nyereséges, akkor ebből kapnak a résztvevők jutalmat (ez lehet egy több éves munka után egyszeri jutalom)...
Közgazdász végzettséget adó Bsc és Msc képzéseken kötelező tananyag a projektmenedzsment. Amúgy nem nagy cucc, csak tudni kell bánni az emberekkel, tudni kell felbecsülni, hogy kinek mihez mennyi időre lesz szüksége és át kell látni a pénzügyi terveket. Aztán persze mindezzel el kell érni, hogy a tervnek megfelelően végbe menjenek a dolgok.
Az első által leírt esetben azért kapta a feladatot egy villamosmérnök, mert az adott projekt megköveteli a szaktudását. De vannak olyan projektek is, ahol a szaktudást külön szakértőre bízzák.
Vannak olyan project managerek akiknek kimerül abban a munkájuk, hogy megkap egy adott projektet, amihez el kell készítenie az ütemezést, követnie kell azt, figyelnie kell a project budget-et és nem utolsó sorban állandóan beszámolni a project sponsorának (pl. a cég igazgatója vagy befektetők ).
Én más jellegűnek mondanám azt a project manager pozíciót, ahol gyakorlatilag a szaktudás is a te kezedben kell, hogy legyen. Ez inkább project leader. Itt az elöbb felsoroltak mellett szükséges, hogy technikai operativ szinten átlásd, amit ott pötyögsz a gépben nem a szakértők mondják meg, hogy mi mennyi hány óra, hanem ezt te magad tudod. Ha kell kimenj terepre és odamenj a műszakvezető Feri bácsihoz, hogy ne magyarázza meg hogy ez így jó, mert ez amúgy jó. Tehát a kőkemény szakmai háttér mellett, tudni kell kommunikálni, határozottnak lenni, jól ütemezni, átlátni problémákat, problémamegoldó attitűd, felelőségvállals (ez nagyon fotnos). Rendkívűl stresszes munka, pörgős, és mindig észnél kell lenni. Viszont jól keres és ez gyakorlatilag vezetői pozíció.
Elfogult vagyok, de a legjobb projectek szerintem a műszaki projectek, tehát ha az előbb említett kézségekkel rendelekezel és egy mérnök diplomával, ambicióval, nyelvtudással akkor hajrá :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!