Frissdiplomás munkanélküli vagyok, mikortól kaphatnék munkanélküli segílyt, v bármit?
Félreérthetően fogalmaztam:
Nem fél év munkakeresés, hanem fél munka után kaphatsz támogatást (a fél évben nem vagyok biztos, szerintem ezt most emelték)
Legalább 1év munkaviszonynak kell lennie.
Itt a nagy faluban se rózsás a helyzet. Munkát tudsz találni, de a végzettségednek megfelelőt nem biztos...
Álláskeresési segélyt akkor kaphatsz, ha a megelőző 3 évben van legalább 360 nap munkaviszonyod. Ebbe beleszámít az egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül végzett munka is.
Ha diplomád van, nem valószínű, hogy bekerülsz a munkaügyi által szervezett tanfolyamra. Nálunk legalábbis kerek-perec megmondták, hogy a diplomások nem kerülnek be, mert van képesítésük és statisztikailag hamarabb találnak munkát mint a diploma nélküliek. Előnyben részesülnek a szakképzetlenek, elavult szakmával rendelkezők, halmozottan hátrányos helyzetben levők. Egy diplomás ennek nem felel meg. A képzéseken pedig sokszoros túljelentkezés van.
Ha legalább egy éve regisztrált álláskereső vagy és rászorulónak minősülsz szociális és vagyoni helyzeted alapján, akkor a helyi önkormányzatnál foglalkoztatást helyettesítő támogatást igényelhetsz. Ez jelenleg havi 22800 Ft.
A GyES alanyi jogon jár, fix összegű juttatás. Nincs olyan, hogy aki dolgozott, az magasabb GYEST kap. A GYes jelenleg bruttó 28500, nettó 25650 forint mindenkinek, függetlenül attól, hogy volt-e életében valaha munkaviszonya (az ikrek után magasabb gyes jár) A családi pótlék szintén munkaviszony és jövedelem független, egy gyerekesnek havi 12200.
A közmunkát nem a regisztrált munkanélkülieknek adják, hanem azoknak, akik az önkormányzattól foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek. Azért, mert nem mindenki foglalkoztathat ilyen módon munkanélkülit, főleg az önkormányzatok élhetnek ezzel a lehetőséggel. Amíg a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (minimális) százalékát az önkormányzatoknak a saját költségvetésükből kell állni, addig a közmunkabért és járulékait teljes egészében az állam állja; így az önkormányzatnak nem lesz kiadása a rászoruló munkanélküli miatt.
Utolsó: azért pontoztak le, mert nem teljesen jól írtad (nem minden regisztrált munkanélkülinek adnak közmunkát, általában csak a bérpótlósoknak adnak)
de én nem pontoztalak le emiatt :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!