Miért fontos a munkaszerződés?
azt én is értem, mire akart célozni, de mivel írtam, hogy biztosan bejelentett, ezért kérdeztem vissza... (orvosnál csak kiütközött volna, ha nem vagyok bejelentve, vagy adóbevallásnál, akárhol...)
De a kérdésre tudnátok válaszolni? Mert tulajdonképpen az érdekel, hogy miért szükséges munkaszerződést aláírni.
Ki kéri/kérheti?
Én értem, hogy visszakérdeztek, de azért tettem fel a kérdést, mert fogalmam sincs ezekről a dolgokról...
Első munkahelyem, több, mint 3 éve itt dolgozom (előtte gyakornokként), nincs összehasonlítási alapom, hogy máshol hogyan működik.
Ha nem vagy bejelentve, akkor a munkáltató azt tesz veled, amit akar, akár egyik napról a másikra elküld, vagy nem fizeti ki a béred, és te nem tehetsz ellene. Bármilyen jogtalanság történik, nem mehetsz munkaügyi bíróságra. Ha üzemi baleset ér, nem vagy jogosult kártérítésre, stb.
Ha kirúgnak, nem vagy jogosult munkanélküli segélyre.
Ha nyugdíjba mennél, ott a ledolgozott évek számítanak, és ha nem voltál bejelentve, akkor abban az időszakban hivatalosan nem dolgoztál. Természetesen nyugdíjjárulékot sem fizetett a munkahelyed utánad, így sokkal kevesebb nyugdíjra számíthatsz.
Köszönöm a választ, de be vagyok jelentve, a kérdésem a munkaszerződésre vonatkozik. Azt tudom, mik a következményei, ha feketén dolgozom. Azt nem tudom, mi történik munkaszerződés nélkül... (mert ugye ezt nem tanítják, s mivel ez az első helyem, nem tapasztaltam meg, milyen egy normális munkahelyen)
A kettő nem üti egymást (mármint a bejelentés és a munkaszerződés hiánya).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!