2012 szabadság változások hogy vannak most?
Eddig a férjem vette igénybe mindkét gyermekünk után a 2-2 nap pótszabadságot mert én gyeden vagyok .Idén mivel mindkét szülőt megilleti a plusz 4-4 nap akkor én átruházhatom a férjemre az én 4 napomat mint eddig vagy azt majd az én szabijaimhoz számolják?
Másik kérdésem Azt olvastam valahol ha a gyed alatt kéri a kismama a fizetés nélküli szabadságot a gyed letelte után gyermek három éves koráig vagyis gyes alatt nem illeti meg a védettség hanem elküldhetik a munkahelyéről
Hogy van most ez segítenétek mert én muszáj vagyok itthon maradni a gyes alatt de nem szeretném ha elküldenének
Mindkét szülőnek jár a pótszabi, nem kell eldönteni, hogy melyik vegye igénybe. PL: 1 gyerek után jár 2 pótszabi, így anya és apa is megkapja a 2 napot.
De csak 2012. július 1-től hatályos az új Mtv!
"118. § (1) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettõ,
b) két gyermeke után négy,
c) kettõnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság jár."
1 vagyok
(4) A munkáltató a nyugdíjasnak nem minõsülõ munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra
irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelõzõ öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos
magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.
(5) A (4) bekezdésben meghatározott munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató
mûködésével összefüggõ okból akkor szüntethetõ meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti
munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak
megfelelõ betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot
elutasítja.
(6) Az anya vagy a gyermekét egyedül nevelõ apa munkaviszonyának felmondással történõ megszüntetése esetén
a gyermek hároméves koráig a (4)–(5) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a munkavállaló szülési vagy
a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot (128. §) nem vesz igénybe.
megint én
tehát akkor lehet kirúgni az anyukát a gyermek 3 éves kora előtt, ha NEM vesz igénybe fizetés nélküli szabit, tehát visszamegy dolgozni a GYED/GYES lejárta után (még a gyermek 3 éves kora előtt) és ami a 4-5 bekben van, tehát olyan magatartást tanúsít, vagy nincs másik, neki megfelelő munkakör stb
Jár-e pótszabadság a gyermek után?
Igen, a gyermek születésének évétől, annak az évnek a végéig, amikor a gyermek a 16. életévét betölti. Egy gyermek után kettő, két gyermek után négy, kettőnél több gyermek után összesen hét nap pótszabadság illeti meg a szülőt.
Melyik szülő veheti igénybe a gyermek (ek) után járó pótszabadságot?
Nyilatkozatuk alapján bármelyik szülő. Ha az anya GYES-en, GYET-en van, a pótszabadságot az apa is igénybe veheti.
Akkor most ha én gyeden vagyok nem jár senkinek pótszabi a gyerekek után ez így volt régen is meg most is?De ha gyesen leszek jár mindkettőnknek?Így van akkor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!