Miért nem emelik EU-s szintre a magyar minimálbért? Tőlünk nyugatabbra miért tudják kigazdálkodni a vállalkozók?
Két okot hallottam eddig:
1. nem tudják a munkaadók kitermelni
2. infláció gerjesztő hatása van
Az én logikám szerint ha ezt kapnánk, akkor lehet, hogy 1-2 hónapig nehéz lenne kitermelni. De az emberek elkezdenének költeni, olyan dolgokra amit 20 éve nem tud megvenni pl: új tv, másik autó, új szekrény stb..stb.. Ez forgalmat generálna a hazai vállakozásoknak és lehet, hogy embert is kellene felvenni a nagyobb forgalom miatt.
Itthon 30 ezerből kijössz? Ezt mire értetted?
1 fő?, 1 család?, gondold végig, az napi 1000ft!
Az semmire se elég Magyarországon még 1 főnek sem. Még csak ételre se, nemhogy esetleg másra!
"Itthon 30 ezerből kijössz? Ezt mire értetted?
1 fő?, 1 család?, gondold végig, az napi 1000ft!
Az semmire se elég Magyarországon még 1 főnek sem. Még csak ételre se, nemhogy esetleg másra!"
A 30.000 Ft-ot egy főre értettem. Ennyiből ki lehet jönni. Legalábbis én mindig kijöttem ennyiből. Még hogy nem elég ételre? Már hogyne lenne elég! Én én sem csak sajátmárkás terméket vettem. Éltem Németországban, de elárulom neked, ugyanúgy éltem mint itthon! Mindössze annyi volt a különbség, hogy több volt a fizetésem, ellenben mindenre többet is költöttem. Itthon így alakultak a költségeim:
Lakbér: 40.000 Ft
Rezsi: 15.000 Ft
Bevásárlás: 30.000 Ft
Szórakozás: 15.000 Ft
Mobilszámla: 5000 Ft
Internet előfizetés: 4800 Ft
Kocsi fenntartása egy hónapban: cca. 25.000 Ft
Németországi költségeim:
Lakbér: 450 €
Rezsi: 140 €
Bevásárlás: 250 €
Szórakozás: 130 €
Internet-előfizetés: 29.95 €
Mobilszámla: 30 €
Kocsi fenntartása egy hónapban: cca. 250 €
"Az évi kétszeri nyaralást nem a minimálbéresre írtam, hanem szakmunkásra. Arra pedig igaz is."
Igen, ez igaz, de nem minden szakmunkás esetében. Bár nekem van egy ismerősöm, aki 23 €-s órabérért dolgozik.(bruttó) Viszont van olyan, aki csak 7.83 bruttóért/óra.
Egy kicsit elkanyarodtunk a témától: Magyarországi fizetésekről és árakról van szó.
Szóval miért nem....?
" Magyarországi fizetésekről és árakról van szó.
Szóval miért nem....?"
Kérdező! Mit nem lehet ezen érteni? " akkor lehet, hogy 1-2 hónapig nehéz lenne kitermelni."
Sokkal több ideig nehéz lenne kitermelni, ugyanis nem egy csapásra indulna be a fogyasztás. Mellesleg ahogyan írtad, infláció gerjesztő hatása lenne ugyanis a sok hiedelemmel ellentétben a magyar árszínvonal alig az EU-s színvonal 55%-a. Nekem van egy cégem, 20 főt foglalkoztatok, de az EU-s béreket kitermelni a mai magyar viszonyok között egyszerűen nem lehet! Nem csak a minimálbér esetén, hanem a többi bér esetén sem. Ahhoz gyökeres változás kellene az országban. Egyébként nagyon bírom azt amikor sokan itt áradoznak a nyugati minimálbérről, de azt fel kellene fogni, hogy a minimálbér ott sem azonos a létminimummal! Azaz átszámolva jól hangzik, de kinn ugyanúgy semmire sem elég, mint itthon a 60.000 Ft.
Pontosan. Nem magyar szemmel kell nézni a nyugati minimálbéreket. Viszont az is igaz, hogy a boltok egy szemmel sem drágábbak (vannak drágák és vannak olcsóak, mint itthon is), viszont a szolgáltatások árai sokkal magasabbak. Angliában egy heti lakbér majdnem 50 ezer forint átszámolva.
De a kérdésre is válaszolva: nálunk nincs belső piac (pontosabban van, de szar). Pláne most, amikor az adóemelések és a forint gyengülése miatt csökkent a belső fogyasztás (sosem volt még ilyen alacsony). Ezt nem lehet kitermelni. Túl sok a külföldi áru, túl sok a külföldi tulajdonú cég. Magyarországnak semmije sincs.
Miért nem tudják a normális bért kitermelni?Nos, ez nagyon egyszerű.Azért, mert a cég bevételének tetemes részét feléli a vezetők luxus életvitele, így minden hónapban csak annyi marad(annyit hagynak meg), hogy abból az éhbért épphogy ki tudják fizetni az alkalmazottaiknak, már, ha egyáltalán kifizetik...
Gondolom, mindenkinek ismerős a tipikus cégvezető, vállalkozó, aki sír-rí, hogy jajj, nem telik béremelésre, jajj, sok az adó, stb, stb, de évi 1-2 luxusutazásra, luxusautóra, meg palotára telik, csak a dolgozók bérére nem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!