Osztalékból passzív jövedelem. Hogyan?
Valaki magyarázza már el ezt nekem érthetően, mert teljesen hülye vagyok a témában. Hogy működik ez az egész? Most veszek egy cégnél részvényt mondjuk 5 millió forint értékben, ami 10%-os osztalékot fizet, akkor az nekem negyedévente 500 000 Ft? Ha zuhan a részvény akkor valamivel kevesebb, ha emelkedik akkor több. Ha meg csődbe megy, akkor bukom az egészet.
Vagy van még más is?
Ha megvásárolsz egy részvényt akkor a cég tulajdonosa is leszel (a részvény %ának mértékéig).
Amennyiben a cég nyereséges, eldöntheti, hogy mit tesz a nyereséggel - az egyik módja, hogy osztalékként kifizeti a tulajdonosoknak.
Pl a Zwack a nyeresége 45-50%át ki szokta fizetni év végén, ez a részvényárra vetítve kb 7-7.5%os hozamnak felel meg.
Ha így működne örülnék neki!
5mFtÉ: ebből ahány darab részvényt veszel annk névértéke után fizet osztalékot. pl. 1000Ft/db névérték után 10% azaz 100Ft/részvéby az osztalék. Az osztalékot évente fizetik, Tőzsdei cégeknél.
A zuhanás és emelkedés az az árfolyam nyereséget befolyásolja elsődlegesen.
Tipikus osztalék részvény a Matáv.
harmadik vagyok:
"Tipikus osztalék részvény a Matáv."
Helyesen Magyar telekom.
Mellékesen nem könyvből idéztem. Valóság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!