Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit tehetek? Hogy tudom...

Mit tehetek? Hogy tudom megoldani a lehető legegyszerűbb úton?

Figyelt kérdés
Most június végén regisztráltam a Meló diáknál. Kedvesek voltak, mondták, hogy így meg úgy biztos lesz munka. Júliusban behívtak azzal az ürüggyel, hogyha akarok augusztusban munkát, akkor menjek be. Bementünk ott aláírtunk egy szerződést, azt mondták azért kell, mert kell a diákigazolvány számom is egy új jogszabály miatt. Most bementünk, hogy kérjük papírt a szerződésről(eddig nem adtak) és rádöbbentünk, hogy ez a szerződés addig él, míg nappali tagozatos diák vagyok. De én nem akarok velük szerződésben maradni, mert már nem bízok bennük. Rendkívüli felmondással azért nem akarok élni, mert, ha a Meló diák nem ismeri el az okokat, amiket megjelöltem, akkor bírósági ügy lehet belőle. Ezt pedig nem szeretném. A júliusiban(a többit egyszerűen nem adta oda, hiába kértük) az áll, hogy félévenként igazolni kell, hogy nappali tagozatos diák vagyok, különben a Meló diák felmond rendkívüli felmondással. Arra gondoltam, hogy legközelebb nem megyek be és akkor ugye érvénytelen lesz a szerződés, felmondanak és vége. Ezzel tényleg vége a szerződésnek, kapok én erről értesítést, milyen hátrányom származhat ebből? Valami más út van, hogy véget vessek ennek a szerződésnek és ne tartozzak a Meló diákhoz?
2011. júl. 27. 17:27
 1/6 anonim ***** válasza:

Rendes felmondással mi a baj...?

Sőt, én már azt nem értem, hogy miért baj az, ha egy DIÁKszövetkezet nappali tanulói/hallgatói jogviszonyhoz köti a munkavállalást. Elvégre az mégiscsak a diákoknak van kitalálva.

Csak nem kamu a matrica?

2011. júl. 27. 17:40
 2/6 A kérdező kommentje:

A szerződésben az van, hogy rendkívüli felmondással lehet megszüntetni a jogviszonyt. Azt nem tudom, hogy rendessel meg lehet e, ha nincs külön írva és, hogy az mivel jár. Nem nagyon értek az ilyesmihez.

Azzal nincs bajom, hogy nappali tagozatosnak kell lenni, az vagyok. A bajom az, hogy ez a szerződés addig szól, míg nappali tagozatos diák vagyok és mivel már nem bízok bennük ezért szeretném ezt a szerződést felmondani, a lehető legegyszerűbb úton.

2011. júl. 27. 17:47
 3/6 anonim válasza:
Nem értem mi a gond az általad való szerződés-felmondással. Van a szerződésből másolatod gondolom, bizonyára rögzítve vannak a szerződés megszűnésének okai. Véleményem szerint ha nem jelzed feléjük a további jogviszonyodat, fel fogják mondani ezt a szerződést, minden további következmény nélkül (hiszen nem történt károkozás, stb).
2011. júl. 27. 17:49
 4/6 A kérdező kommentje:
Az a gondom, hogyha én mondok fel rendkívüli felmondással és a felmondás okait a Meló diák nem ismeri el, akkor bíróságra kell vinnem az ügyet, ha még mindig meg akarom szüntetni a szerződést(legalábbis ezt olvastam) és én nem akarom túlbonyolítani a dolgokat(ügyvéd, perköltség, továbbbi idegeskedés, stb.). Azt pedig nem tudom, hogy rendes szerződéssel felmondhatok e, mert erről nem ír a szerződés semmit. Ha vmit rosszul tudok légyszi írja meg vki, mert nem nagyon tudom, mit tegyek.
2011. júl. 27. 17:56
 5/6 anonim ***** válasza:

Kérdező: a szerződések normális felmondásának a módja a rendes felmondás. Ez annyiból áll, hogy írásban bejelented nekik, hogy a munkaviszonyodat ettől és ettől a naptól kezdve rendes felmondással megszünteted. A többi a körülményektől függ, például ha próbaidőn vagy, akkor azt bármelyik fél bármikor azonnali hatállyal megszüntetheti, ha meg nem, akkor aszerint kell eljárni, hogy mi van a szerződésben. Például ha ki van kötve x hónap felmondási idő, akkor annak a felét le kell dolgozni, a másik felét nem, de pénzt kapsz érte, és miután letelt, akkor megszűnik.

Van még a közös megegyezéssel megszüntetés, ez úgy néz ki, hogy bemész hozzájuk "keziccsókolom, holnaptól nem szeretnék itt dolgozni, aláírhatnánk-e közös megegyezést?" felkiáltással, aztán ha elfogadják, akkor abban bármiben megegyezhettek. De ezt ugye nem köteles senki elfogadni, azért KÖZÖS megegyezés a neve, ilyenkor marad a rendes felmondás.

A rendkívüli felmondás az egy kivételes eset, és az alapozza meg, ha valamelyik fél súlyosan megszegi a kötelezettségeit, vagy olyan magatartást tanúsít, ami a munkaviszony további fenntartását lehetetlenné teszi.

Például egy diákszövetkezet részéről lehet ilyen ok, ha már nem vagy nappali tagozatos diák. Vagy a te részedről lehet ilyen ok, ha mondjuk a munkáltatód ostorral ver.

De minden más esetben a fenti két módszerrel kell élni.

2011. júl. 27. 17:59
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy felvilágosítottál erről. Az első szerződést senkinek nem akarják odaadni vmiért akiket ismerek. Csak a Munkaszerződés módosítását adták oda nagy nehezen. Így fel lehet egyáltalán mondani?

Amúgy nem dolgoztam a Meló diáknál, úgyhogy elszámolni való sztem nincs meg próbaidő sem.

2011. júl. 27. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!