Feljelenthetem a munkáltatómat? Nem lesz belőle bajom?
Hétfőtől péntekig 16 órázok bérminimumért, a maradékot zsebbe kapjuk. Se szabadság se táppénz se fizetett ünnep. Évente cégváltás van de minden ember marad a pozíciójában itt is és a központban is. Mit tehetnék? Ha munkaügyi ellenőrzés van akkor az összes itteni dokumentumot el kell rejteni, nem szabad odaadnunk semmit. És természetesen 8 vagy 12 óra munkát kell mondanunk ha kérdik.
Ha felnyomom a céget akkor engem is megbüntetnek a zsebbe kapott pénz miatt? Vagy esetleg a cég kártérítést fizethet nekem? Akár peren kívül.
Felszolgáló szakmám van de nincs benne munkatapasztalatom és ezért nem is alkalmaznak benne. Pályakezdőként is ez volt az indok, hogy nincs tapasztalatom... Lényegében bármit elvállalok ami 8-10 órában fizet közel ennyit.
Igazából mások sorsa nem érdekelne a feljelentésnél... Tudom, elég önző vagyok de kezd elfogyni a türelmem...
Ez így adócsalás, tb-csalás, és a többi velejáró.
Amíg nem szabadulnak rá a hatóságok egy ilyen cégre, addig nyugodtan fogják csinálni tovább.
Nyilván a saját megélhetésedet kockáztatod, ha felnyomod őket, de mégis az lenne a helyes, hiszen tudomásod van a bűncselekményről, és hazudtok az ellenőröknek is.
Kompromisszumos megoldás lehet, hogy keresel egy másik helyet és csak utána nyomod fel őket, bár ezzel a kollégáid helyzetét kockáztatod. Jó megoldás nem igazán van.
Igen, téged is megbüntetnek a zsebbe kapott pénz miatt. Mivel nem vallottad be és nem is adóztál utána, adócsalást követtél el, és nemcsak az elmaradt adót (amit az APEH megtippel) hajtják be rajtad, hanem meg is büntetnek.
A cég nem fog neked kártérítést fizetni. Miért is fizetne? Mert elfogadtad feketén a pénzt?
"Akár peren kívül.": Arra gondolsz, hogy megzsarolod őket? Nem jönne be. Nagyon jól tudják, hogy neked is van veszteni valód (adót csaltál). Plusz: be kell bizonyítanod, mert ha nem tudod, még egy jó kis pert is a nyakadba akasztanak. Az meg már szinte mellékes, hogy elmondják a többi dolgozónak, hogy ki miatt áll a bál a cégnél. Igaz, téged nem érdekel a többi dolgozó, de őket biztos érdekli, hogy ki miatt kerülnek esetleg utcára, vagy kapnak kevesebb pénzt. És a sok lúd disznót győz alapon ők is találnak valamit amivel keresztbe tehetnek neked.
Ja, és ne feledkezz meg a vagyonosodási vizsgálatról sem, mert egy eltitkolt jövedelem esetén jó eséllyel indítanak ellened egy vagyonosodási vizsgálatot 5 évre visszamenőleg.
Pontosan, te fogod megütni a bokádat legjobban -már ha egyáltalán eljutnál a bíróságig-.
Neked elvileg már akkor kötelességed lett volna jelenteni, amikor tudomást szereztél a dologról. Mivel nem tetted, hanem illegális módon jutottál pénzhez, ezért büntethetővé váltál. De eleve, szerintem nekik jobb ügyvédeik vannak, és itt el is dőlt a dolog a javukra.
Illetve repülsz a cégtől, és rosszabb esetben a többi munkaadó már ismerni fogja a nevedet és senki sem fog felvenni, mivel senki sem akar alkalmazni olyanokat, aki felnyomja a saját munkaadóját a szabálytalanságok miatt.
Hidd el, mindenhol csalnak, ahol csak tudnak. Én egy nagy nevű cégnél dolgozom, és olyan dolgokról tudok, hogy évtizednyi börtönbüntetéseket lehetne értük kiszabni a fejesek körében. De kussolok, mert valamiből kajálnom kell és inkább lenyelem a dolgokat.
Szóval, sajnálom hogy ilyen helyzetben vagy, de örülj annak, hogy ez is van egyáltalán. Hidd el, 1000 másik ember örülne így is a munkádnak és nem fognak tétlenkedni amikor meghirdetik a posztodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!