Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Feljelenthetem a munkáltatómat...

Feljelenthetem a munkáltatómat? Nem lesz belőle bajom?

Figyelt kérdés

Hétfőtől péntekig 16 órázok bérminimumért, a maradékot zsebbe kapjuk. Se szabadság se táppénz se fizetett ünnep. Évente cégváltás van de minden ember marad a pozíciójában itt is és a központban is. Mit tehetnék? Ha munkaügyi ellenőrzés van akkor az összes itteni dokumentumot el kell rejteni, nem szabad odaadnunk semmit. És természetesen 8 vagy 12 óra munkát kell mondanunk ha kérdik.

Ha felnyomom a céget akkor engem is megbüntetnek a zsebbe kapott pénz miatt? Vagy esetleg a cég kártérítést fizethet nekem? Akár peren kívül.

2011. jún. 1. 09:52
 1/8 A kérdező kommentje:
Lemaradt, hogy vagyonőr cég és több vállalkozón megy keresztül. Illetve van a vállalkozás és az adja tovább alvállalkozónak. Én az anya céget is felnyomnám...
2011. jún. 1. 09:57
 2/8 anonim ***** válasza:
Annyi biztos, hogy a munkádat elveszíted. Név nélküli feljelentésekkel nem foglalkoznak, amilyen korrupció van mindenhol, úgyis megtudják ki volt.
2011. jún. 1. 09:59
 3/8 anonim ***** válasza:
Szerintem csak árthatsz magadnak---és mindenkinek.Mármint a többi munkavállalónak.Ha a cégek változnak, akkor te elvileg rövide időnként átkerülsz egy másik céghez(kérdés aláíratják e veletek az új munkaszerződést).Akkor munkaviszony megszűnés esetén a cégnél bedolgozott éveid után sem kaphatsz végkielégítést, hiszen gondolom ezek a cégek nem jogutódjai az előzőnek, vagyis minden cégnél csak pár hónapra vagy regisztrálva, ezután nincs mit fizetni.Egymás feljelentése nem megoldás, hiszen ott mások is dolgoznak.Ha lavinát indítasz el, és emiatt a bejelentések miatt olyan vizsgálatok indulnak ami miatt abba kell hagynotok a munkát, akkor nem csak neked, de másnak sem lesz munkája.Ha a céget felszámolják, akkor meg pl. elmaradt munkabérre se számolhattok, hiszen tuti, hogy a cégben nem lesz vagyon.Én tudom, hogy ez nem vigazs, de ilyen kegyetlen feltételek mellett is legalább van munkád nagyon sok más emberrel ellentétben.Nem tudom, talán az jelenthetne megoldást, hogy innentől állandóan nézed az állásokat, és keresel egy másik munkát?Addig maradsz, és ha van másik lépsz.Persze nem tudom mit dolgozol, mi a végzettséget, arra mennyire van kereslet.De a feljelentést nem ajánlom, az ilyen dolgok mindig visszaütnek.Kitartást!
2011. jún. 1. 10:05
 4/8 A kérdező kommentje:

Felszolgáló szakmám van de nincs benne munkatapasztalatom és ezért nem is alkalmaznak benne. Pályakezdőként is ez volt az indok, hogy nincs tapasztalatom... Lényegében bármit elvállalok ami 8-10 órában fizet közel ennyit.

Igazából mások sorsa nem érdekelne a feljelentésnél... Tudom, elég önző vagyok de kezd elfogyni a türelmem...

2011. jún. 1. 10:37
 5/8 anonim ***** válasza:

Ez így adócsalás, tb-csalás, és a többi velejáró.

Amíg nem szabadulnak rá a hatóságok egy ilyen cégre, addig nyugodtan fogják csinálni tovább.

Nyilván a saját megélhetésedet kockáztatod, ha felnyomod őket, de mégis az lenne a helyes, hiszen tudomásod van a bűncselekményről, és hazudtok az ellenőröknek is.

Kompromisszumos megoldás lehet, hogy keresel egy másik helyet és csak utána nyomod fel őket, bár ezzel a kollégáid helyzetét kockáztatod. Jó megoldás nem igazán van.

2011. jún. 1. 10:45
 6/8 anonim ***** válasza:

Igen, téged is megbüntetnek a zsebbe kapott pénz miatt. Mivel nem vallottad be és nem is adóztál utána, adócsalást követtél el, és nemcsak az elmaradt adót (amit az APEH megtippel) hajtják be rajtad, hanem meg is büntetnek.

A cég nem fog neked kártérítést fizetni. Miért is fizetne? Mert elfogadtad feketén a pénzt?

"Akár peren kívül.": Arra gondolsz, hogy megzsarolod őket? Nem jönne be. Nagyon jól tudják, hogy neked is van veszteni valód (adót csaltál). Plusz: be kell bizonyítanod, mert ha nem tudod, még egy jó kis pert is a nyakadba akasztanak. Az meg már szinte mellékes, hogy elmondják a többi dolgozónak, hogy ki miatt áll a bál a cégnél. Igaz, téged nem érdekel a többi dolgozó, de őket biztos érdekli, hogy ki miatt kerülnek esetleg utcára, vagy kapnak kevesebb pénzt. És a sok lúd disznót győz alapon ők is találnak valamit amivel keresztbe tehetnek neked.

Ja, és ne feledkezz meg a vagyonosodási vizsgálatról sem, mert egy eltitkolt jövedelem esetén jó eséllyel indítanak ellened egy vagyonosodási vizsgálatot 5 évre visszamenőleg.

2011. jún. 1. 10:55
 7/8 anonim ***** válasza:
30%

Pontosan, te fogod megütni a bokádat legjobban -már ha egyáltalán eljutnál a bíróságig-.

Neked elvileg már akkor kötelességed lett volna jelenteni, amikor tudomást szereztél a dologról. Mivel nem tetted, hanem illegális módon jutottál pénzhez, ezért büntethetővé váltál. De eleve, szerintem nekik jobb ügyvédeik vannak, és itt el is dőlt a dolog a javukra.

Illetve repülsz a cégtől, és rosszabb esetben a többi munkaadó már ismerni fogja a nevedet és senki sem fog felvenni, mivel senki sem akar alkalmazni olyanokat, aki felnyomja a saját munkaadóját a szabálytalanságok miatt.

Hidd el, mindenhol csalnak, ahol csak tudnak. Én egy nagy nevű cégnél dolgozom, és olyan dolgokról tudok, hogy évtizednyi börtönbüntetéseket lehetne értük kiszabni a fejesek körében. De kussolok, mert valamiből kajálnom kell és inkább lenyelem a dolgokat.

Szóval, sajnálom hogy ilyen helyzetben vagy, de örülj annak, hogy ez is van egyáltalán. Hidd el, 1000 másik ember örülne így is a munkádnak és nem fognak tétlenkedni amikor meghirdetik a posztodat.

2011. jún. 1. 12:39
 8/8 anonim válasza:
Na pont az ilyen gerinctelen, megalkuvó férgek miatt tartunk ott mint te utolsó kommentelő. Aki inkább nyeli a szart, mintsem tenne ellene. Sőt ... a kutya fajtád többnyire asszisztál is ahhoz, hogy szarba se veszik. Így hal ki a büszkeség és az önmegvalósítás. Önként hajtja a fejét a vágóhídra a birka fajtája. Meg ha már ugatsz, legalább nézz utána rendesen. Ha visszamenőleg befizeti a zsebbe fizetett összegre az adót, akkor nem támadható ... és igazából hanganyag vagy képanyag kimagyarázását sem fogja egy ügyvéd sem vállalni mert bukott téma számára. Az ilyen "jobb ügyvédje van" dumát meg tartogasd a kocsmába, ott talán nem megy muhaha számba. Nem baj ha birka vagy de legalább ne palizz be másokat.
2017. jan. 5. 01:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!