Miért keres többet egy szakmunkás, mint én két diplomával?
Ugyanazon cégnél dolgozom egy gipszkartonos 45 éves pasival, havi 220-at visz haza...én meg marketing- és projektmanager vagyok 2 diplomával 26 évesen és csak 130-at kapok.
850 00f Ft lakáshitellel, havi 15 e ft vagyonszerzési illetékkel, plusz rezsivel ez nagyon kevés.
Elvileg a diploma egy befektetés...ebből a példából nem azt látom.
Meg kéne de a piac diktál.
Ha elvállalják 100 nettóért is akkor minek többet fizetni? És amíg sorba állnak az állásokért...
"Ha profi gépésznérnök diplomád lenne akkor 4 kiló lenne a fizud netto akár minimális tapasztalattal is"
A főnököm a Philips OEM managere volt gépészmérnök diplomával és havi 2 millát vitt haza...azért kezdett vállalkozásba, mert nem volt lélegzetvételnyi ideje sem a családjára.
Azzal én is tisztában vagyok, hogy a diploma értéke csökkent az utóbbi évtizedben.
Mivel mindenkit afelé tereltek, hogy tanuljon tovább, mert ígyvan esélye az "életben maradásra", a szakmunkásokból hiány lett. Diplomásból meg túl sok.
De azt jobban el tudnám fogadni, ha azonos szinten lenne a fizetésünk, talán még a kisebb különbséget is...na de ekkorát...
Szeintem nem ér kétszer többet az ő munkája...ha én és a főnököm nem szereznénk ügyfeleket, neki sem lenne gipszkartonoznivalója.
Nem nézem le a szakmunkásokat (sokáig fodrász szerettem volna lenni), de 2 nyelvet beszélek folyékonyan, és azt hiszem a munkamorállal sincsen gond.
Csak motiválóbbnak érezném, ha nem lenne ekkora különbség.
Nem sajnálom tőle, mert ő még így is a fizujából 60 ezet havonta utazásra költ, hiszen vidéki.
"A főnököm a Philips OEM managere volt gépészmérnök diplomával és havi 2 millát vitt haza...azért kezdett vállalkozásba, mert nem volt lélegzetvételnyi ideje sem a családjára."
Ja bocs, havi 2 gurigáért dolgozni kell - sokat. Ha nem akar sokat dolgozni vagy vállalkozik (ami vagy sikerül vagy nem) vagy netto 120K-ért 8-ra bemegy dolgozni és 4-kor betolja a fiókot.
"Szeintem nem ér kétszer többet az ő munkája"
Mint mondtam senkit nem érdekel, hogy kinek a munkája mennyit ér. Szerintem meg Kiszel Tünde "munkája" nem ér fellépésenként 1 órára 300.000-et. De a piac diktál. Amire igény VAN de ember NINCS azért sokat fizetnek, amire nem nagyon van igény vagy töménytelen mennyiségű ember van arra meg aprópénzt, mert megtehetik...
Ennyi a történet.
Kérdezőnek!
Ha beszélsz 2 nyelvet és megelégszel 130 ezerrel, akkor, bocsi, de meg is érdemled a sorsod!
A diplomád meg alapesetben egy kalap sz@rt se ér, ha nem vagy mellette rátermett, tehetséges és nem tudsz ügyfelet szerezni a cégnek.
Ha teljesítménybért kapsz, akkor ezt tolerálniuk kell, ha meg mégse, akkor keress olyan céget, ahol ez megvan.
Ennyi. Ne másokkal foglalkozz, hanem magaddal.
Miért fizetnének többet, ha ennyiért is elvállalod? A munkáltató célja, hogy minél kevesebb pénzt kelljen fizetnie, csak úgy buliból nem fog több pénzt fizetni, ha egyszer kevesebbért is elvállalod.
Azt kellene megértened, hogy nem különböző emberek véleményétől függ, hogy kinek a munkája mennyi pénzt ér, hanem a PIAC dönti el, magyarul a kereslet és a kínálat aránya. Amiből a kereslethez képest kevés van, azért sokat fizetnek, amiből meg sok van, az meg keveset ér, mivel könnyen pótolható. Diplomásból milliószor annyi van, mint amennyi a munkahely, ezért keveset ér, jó szakmunkásból meg kevesebb van a kereslethez képest, ezért a munkáltató többet fizet érte. Az irreleváns, hogy szerinted kinek a munkája mennyit ér, mert rajtad kívül álló dolgok határozzák meg, hogy ki mennyi pénzt hajlandó érted fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!