Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megbízási szerződésnél mire...

Megbízási szerződésnél mire számítsak?

Figyelt kérdés

Megbízási szerződéssel fognak alkalmazni a munkahelyemen. Azt szeretném megtudni, hogy ilyenkor a járulékokat, a tb-t ki fizeti? A munkáltató vagy magamnak kell majd befizetni? És munkaviszonynak számít (tehát később beszámít majd a nyugdíjba)? A felmondással kapcsolatos dolgok ugyanúgy vannak, mint a "normál" munkaviszonynál? És mi a helyzet a szabadsággal (tudom, hogy nem jár, de ha el kell intéznem valamit, akkor mi a helyzet)? És a munkaidő? Mert én úgy tudom magamnak osztom be az időm, de a szerződésben foglaltaknak meg kell felelni (pl.: 8 órát ledolgozni, d én határozom meg mettől meddig). Túlórára kötelezhetnek? Mert előre kijelentették, hogy a szerződésben leírtak mellett más munkát is el kell végeznem? Ez rendben van így?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2011. márc. 25. 20:28
 1/3 anonim ***** válasza:
Az ING-nél dolgoztam megbízási szerződéssel, de ahhoz egyéni vállalkozónak kellett lennem és magamnak kellett (volna) fizetni a járulékokat akár a szinte semmi fizuból is. Ezért mielőtt aláírod a szerződést olvassad végig, mert abban benne lesz, hogy a megbízási szerződéseddel alkalmazotti státusz jár-e vagy mindenképpen magad után fizetsz.
2011. márc. 25. 20:38
 2/3 anonim ***** válasza:

Csatlakozom, olvasd el a szerződést.

A megbízási szerződés alapvetően arról szól, hogy egy projektet hajtasz végre, és ezért kapsz valamilyen jövedelmet. Nem köthet ki munkaidőt (max azt, hogy ettől-eddig van nyitva az iroda), nem köthet ki túlórát. Munkát (esetleg munkafázisokat) köt ki és határidőt (részhatáridőket), és fizetési ütemezést Hogy ezt mennyi munkaidővel oldod meg, a te dolgod. Ami ezen túlmegy, az színlelt munkaszerződés, attól függetlenül, hogy mi van a címbe írva.

Ha a szerződésben leírtakon kívül is akarnak valamit, az egy másik szerződés kérdése. Döntsd el, hogy ezt elvállalod-e.

A járulékok attól függnek, hogy van-e heti 36 órát elérő munkaviszonyod, vagy nincs. Ha van, akkor mást fizetnek ők, és mást, ha nincs. A bruttóból meg így is, úgy is te fizetsz, csak ők számfejtik és vonják.

2011. márc. 25. 21:10
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2011. márc. 26. 13:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!