Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Munkaszerződés kötésénél...

Munkaszerződés kötésénél kérhető e próbaidő? MIre kell odafigyelne egy munkaszerződés kötésénél?

Figyelt kérdés

A munka törvénykönyvbe úgy áll hogy próbaidő is meghatározható. Én mint munkavállaló kérhetem e, hogy próbaidőt szabjanak meg. Ez azért lenne fontos számomra, mert a próba idő alatt bármelyik fél felmondhat kötelezettségek nélkül. Így ha valami nem úgy működik ahogy azt elmondták akkor így kötelezettségek nélkül felmondhatok.

Ezen kívül mire figyeljek egy szerződés megkötésénél? Minek kell feltétlen benne lennie, esetleg kérhetem e hogy írjanak bele mindent, pl a béren kívüli juttatásokat.

Munkába állhatok e úgy hogy nem írtam alá a szerződésemet és amig nem kaptam én is belőle egy példányt?

Köszönöm a válaszokat.

2011. márc. 4. 23:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Helyes, soha nem kötelezhetnek arra, hogy bármit ott azonnal aláírj!

Szakszervezetissel tényleg beszélj, valószínűleg van kollektív szerződés, akkor azt is érdemes átnézni, nem csak a munkaszerződést (a kollektív szerződés akkor is vonatkozik rád, ha nem lépsz be a szakszervezetbe).

2011. márc. 5. 17:41
 12/17 anonim ***** válasza:

Dehogy vagy dilis, bárcsak mindenki ilyen előrelátó lenne. :) Én HR-es vagyok amúgy, és nagyon szeretem az előrelátó, okos fiatalokat (mint Te is). Értelemszerűen nézd át! Személyes adataid mellett legyen benne, hogy mikor, hol és mennyit kell dolgoznod! Továbbá ha van túlóra vagy egyéb, annak is legyen benne a lehetősége. A cafeteriát is (azaz a béren kívüli juttatásokat) is tartalmazza. Továbbá hogy a szabadnapokat hogy kapod meg. Stb. Ha gondolod, szívesen megnézem Neked, ha megkaptad :)

(Megint első.. meg valahanyadik még).

2011. márc. 6. 17:40
 13/17 anonim ***** válasza:

A nagyvállalatoknál az átlag dolgozók munkaszerződése egy kaptafára készül. A céges jogász megírja a formát és csak a személyes adatokat írják be utólag. Kíváncsi lennék, hogy ha egy munkavállalónak nem tetszik egy pont a szerződésben, (mondjuk olyan dolog ami nem jogellenes, de a munkavállalónak nem szimpatikus ) hogyan reagál a munkáltató.

Eltér a nyomtatványtól a munkáltató vagy keres másik alkalmazottal ?

Attól tartok nem fog munkajog értelmezési vitát nyitni a CBA egy új felvételes pályakezdővel.

2011. márc. 6. 22:09
 14/17 anonim ***** válasza:

Előtted szóló vagyok. Nálunk simán módosítottuk a szerződés ama pontját, amit a dolgozó mondjuk direkt kért. Pld. ilyen volt, hogy írjuk bele neki, hogy leltárfelelőssége nincs! (hiszen nem is dolgozott árukészlet közelében). Persze beleírtuk neki. A CBA-ban nyilván ilyet nem lehet kérni.

Szóval minden a munkáltatónál foglalkoztatott munkaügyestől függ. Mi is nagy cég vagyunk, van sablon munkaszerződésünk, de ha valakinek olyan "extra kérése" van, amit szerződésbe lehet foglalni, és a cégnek sincs kára belőle, hát miért ne vehetnénk bele? A szerződés KÉT FÉL között jön létre, és nemcsak a munkáltatót védi, hanem a munkavállalót is.

2011. márc. 6. 22:35
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat, hasznosak voltak :)

Megtörtént a szerződés alá nem írása :)

alapból mindenért 100% anyagilag felelnem kellet volna, hát ez alapból nem előnyös. Meg a bét, 85 ezer/hó volt megadva semmi nettó vagy bruttó, persze gondoltam hogy bruttó bér de rákérdeztem. Mondták is hogy bruttó, erre mondtam hogy mi minimum nettó 80 ezerbe állapodtunk meg. Erre el akarta velem hitetni hogy a bruttó 84 ezer az megfelel nettó 80-nak. Persze engem ezzel nem lehet átverni, tanultam bérszámfejtést.....

Majd nagyban mondta tovább hogy az étkezési utalvánnyal már majdnem annyi (az 4000 kett volna). Na ekkor mondtam hogy így nekem nem, ő meg piros fejjel széttépte a szerződést...

2011. márc. 7. 12:19
 16/17 anonim ***** válasza:
Hát lehet, hogy jobban is jártál így. :( 100%-os leltárfelelősség azt jelenti, hogyha van a boltban mondjuk 100 ezer Ft leltárhiány (ami könnyen összejön egy CBA-ban), és vagytok 5-en, akkor mindenkitől levonnak 20 ezret. A bruttó 85 az még a 4.000 Ft-os étkezési csekkel sincs meg nettó 80 ezer. Jól tetted. Szégyen az ilyen munkáltató.
2011. márc. 7. 12:50
 17/17 A kérdező kommentje:

Igen az, és örülök hogy átnéztem dolgokat ezzel kapcsolatban, így tudom legközelebb mire figyeljek és mit csináljak.

és mégegyszer köszönök minden hasznos tanácsot.

2011. márc. 7. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!