Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Érdemes eltitkolni a végzettsé...

Érdemes eltitkolni a végzettségeimet?

Figyelt kérdés
Álláskereső vagyok, de a szakterületemen sajnos nem találok munkát. Nem vagyok válogatós, szinte bármit elvállalnék, hogy pénzt keressek, akár olyan munkát is, ahová csak 8 általános végzettség szükséges. Ilyen esetekben érdemes eltitkolni, hogy érettségim, technikusi vizsgám, nyelvvizsgám, gépkezelői engedélyeim, folyamatban lévő diplomám (levelező tagozaton) van? Természetesen azokról az esetekről beszélek, amikor nem szakirányú helyre jelentkezek. Csak azért kérdem, mert a munkáltató fejével gondolkodva egy magasabb képzettségű ember nagy valószínűséggel nem tervez hosszú távra egy ilyen munkakörben. Mik a tapasztalataitok, véleményetek? A válaszokat előre is köszönöm!
2011. febr. 1. 10:43
 1/6 anonim ***** válasza:

Ha beleírod pl a motivációs levélbe, vagy akárhova a fizetési igényeset, és az pl. nem felsőfokú végzettségnek megfelelő, akkor nem fogja érdekelni a munkáltatót az se h 10 diplomád van..

Neki az a lényeg, h minél kevesebbet kelljen fizetnie..

Ha te elfogadod a képzettségedhez képest sokkal alacsonyabb fizetést, akkor azt kapod és kész.

2011. febr. 1. 10:50
 2/6 anonim ***** válasza:
*igényeset=igényedet
2011. febr. 1. 10:50
 3/6 A kérdező kommentje:

Jó, de nem minden esetben kell fizetési igényt megjelölni. Ilyenkor, ha látják a végzettségeimet, be sem hívnak állásinterjúra.

Másrészt meg sokkal inkább attól tartok, hogy a szükségesnél magasabb végzettség + alacsony fizetési igény nem azt sugallja a munkáltatónak, hogy én akarom legjobban a munkát, hanem csak átmenetileg, amíg nem találok jobbat. Az újabb és újabb álláshirdetésektől, állásinterjúktól, munkakeresőktől, ki-be jelentésektől meg a legtöbb munkáltató meg akarja kímélni magát.

2011. febr. 1. 10:59
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Sztem ha eggyel magasabb végzettséged írsz, mint amit elvárnak, az nem lehet baj:P

pl ha 8 általános kell, akkor érettségit írd..A diplomát sztem felesleges az lehet h tényleg riasztólag hat..

A technikusit is beleírnám, bár ha nincs köze a betöltendő állásnak ehhez, akkor valóban felesleges.

A nyelvvizsga meg mindig jól mutat.

2011. febr. 1. 11:05
 5/6 anonim válasza:
100%
Ne titkold el, annak általában nincs jó vége. Kiderülhet, mikor szabit veszel pl. ki a konzultációk vagy vizsga miatt és akkor még kellemetlenebb. Nyugodtam írd bele folyamatban lévő tanulmányaidat is, esetleg a motivációs leveledben megemlítheted, ha valamennyire kapcsolódik a munkához, hogy ha meglesz a diplomád, akkor az adott cégnél szívesen előrelépnél. Vagy ha nem kapcsolódik a kettő szorosan egymáshoz, akkor meg írd azt, hogy más területen is szívesen kipróbálod magad, ezért jelentkeztél. Mindenki tudja, hogy a hangzatos dolgok döntenek, és egyéne válogatja, hogy éppen mi fog tetszeni az interjúsztatónak az önéletrajzodba, értem a dilemmádat is, de szerintem mondj igazat.
2011. febr. 1. 13:28
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azokat a végzettségeidet írd bele, ami az adott munkakör szempontjából érdekes lehet. Ha pl. takarítónak jelentkezel abszolút nem érdekes, hogy van-e nyelvvizsgád, míg ha idegennyelvű telefonos ügyfélszolgálatosnak akkor igen. Ha egy gyárba jelentkezel jól jöhet a gépkezelői vizsga, míg pl. postásként nincs jelentősége.

A fősulit én még nem írnám bele az életrajzba, hiszen nincs még papírod róla (diploma). Sajnos aki tanul arról az ugrik be a munkaadónak hogy biztosan sokat fog hiányozni, mert órákra jár, vizsgázik, beadandó feladatot készít, szakdolgozatot ír, stb. Kivéve persze ha olyan állásra pályázol ahol ez feltétel vagy jól jöhet.

Ha behívnak interjúra akkor viszont el kell mondani.

Hogy ne tűnjön olyan ijesztőnek: nekem pl. van szakfordító-tolmács végzettségem, de mivel pénzügyes állásokra pályázok ezt nem írom bele, mert nem releváns. Annyit írok hogy folyékony nyelvtudás és kész. Sőt, interjún sem szólok róla, mert csak rám fognák hogy túlképzett vagyok pl. könyvelőnek. Ennyi esélyt adok magamnak. Ugyanígy van mezőgazdasági tanácsadó papírom is, arról sem szólok, mert egyrészt semmi gyakorlatom benne, másrészt semmi köze a megpályázott állásokhoz.

2011. febr. 1. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!