Tapasztalt háziasszonyok, hogyan osztjátok be a családotok havi jövedelmét?
Minden pénzmozgást rögzíteni kell mondjuk egy excel táblában kategoritzálva, hogy lehessen összesíteni. Néhány hónap után már látszik az irány, hogy mire mennyit költötök. Onnan már tovább lehet gondolni, hogy honnan lehet lefaragni, átcsoportosítani, és látszik majd, hogy mennyi pénz megy el értelmes dolgokra és mennyi fogy hülyeségekre, és mik voltak a nagyobb kiadások, amik nem mindennaposak (pl bútorok, műszaki cuccok)
Ez csak akkor működik jól, ha kivétel nélkül fel van írva minden, még a 100 forintos rágógumi is.
13,5 éves korom óta egyedül élek,szóval van tapasztalatom:
Eleinte albérlet(tanya) 10 ezer volt,kajára kb 20 ezer ment el.A jövedelmem jó volt,80 ezer körül(építőipar,mezőgazdaság vegyesen,suli mellett) nem volt gond.
18 évesen hitelből vettem egy házat,akkor már volt bejelentett munkám is.Keresetem 60 ezer,hitelem 36 ezer.
Csak villany volt eleinte a házban,az havi 7 ezer volt(víz fúrt kútból,internet,tv nem volt stb).A maredékból meg úgy éltem meg,hogy a kertben termeltem krumplit,répát,paradicsomot,mindent ami elfért.És heti szintre osztottam le,hogy mennyit költhetek.Egy "nagy" bevásárlás általában 2500 forint volt max...
Így éltem 2 évig.Közben felújítottam a házat(abból a pénzből,ami a hitelből a ház megvásárlása után maradt)
De emelkedtek a törlesztők,így meghirdetem,és sikerült eladni.
Most,20 évesen,mivel viszonylag jó áron sikerült eladni,ki tudtam fizetni a hitelt és vettem egy kisebb értékű,de nagyobb házat(igaz,nem faluba,hanem tanyán)
Itt már nem gond a villany és internet,tv csekk...
Szóval,ha nagyon kevés marad,szerintem érdemes leosztani heti szintre(naponta úgy se veszel mindig valamit) és azt nem lépni túl.Így talán spórolni is tudsz.
Mondjuk fizetésed 100 ezer kézbe,abból rezsi 30 ezer.Marad 70 ezer.Ebből félre raksz 10 ezret,a maradékot meg elosztod 4be.
Remélem segíthettem
Ha kezdő vagy,javaslom,hogy néhány hónapig vezess háztartási naplót. Így tudod nézni,hogy mire költesz feleslegesen.
Először a rezsire valót teszem félre. Majd az alapvető élelmiszerekből vásárolok be. (Liszt,cukos,só,tészták stb.) Ha megkezdek egy zacskót,akkor felírom és a legközelebbi vásárlásnál azonnal pótolom. Így soha nem hiányzik az alapvető dolgokból semmi sem.
Húst egyszerre több kilót veszek. Otthon kicsontozom,felszeletelem,adagokban lefagyasztom. Gazdaságosabb,mint apránként venni.
A főtt ételeket is lefagyasztom. Pl.jó pörköltet nem lehet kétszemélyes adagban főzni.
Figyeld az akciókat,mert ott is sokat meglehet spórolni. Ne vegyél kész ételeket,szószokat stb.,mert azok nagyon drágák.
Én is megpróbálkoztam a naplóval, de nekem nem vált be.
A következőt csinálom: hó elején elteszünk egy összeget (50 ezret), ebből fog menni a rezsi. Ez a pénz teljesen külön mozog, amennyi marad, azt félretesszük.
A következő fontos a kaja és a gyógyszerek!! Ha elfogy valamilyen alapvető gyógyszer, azonnal pótolni kell (láz-, fájdalomcsillapító, orrcsepp, torokfertőtlenítő, calcimusc - de te tudod, nálatok mi a fontos). Mert nagyon rossz feldagadt arccal sorba állni fájdalomcsillapítóért.
A kaját a következőképp csinálom: heti egyszer megyek boltba. Előtte nagyjából kitalálom, miket fogok főzni a héten, 2-3 féle kaját. Ezeknek megveszem az alapanyagát, plusz az alapvető élelmiszereket, meg ami fogyóban van. Egy heti bevásárlás 10 ezer Ft alatt kell legyen, általában 7 ezer körül megvan.
Ezen kívül egyáltalán nem megyünk boltnak még a közelébe sem. Egy hétig minden étel eláll, a kenyeret vagy lefagyasztjuk, vagy sütök én, ha elfogyott.
Régen rengeteg pénz elment arra, hogy "csak beszaladok a boltba és veszek pár dolgot", alkalmanként többezer forint.
Ez mind nekünk 80-90 ezer körül áll meg. A maradékból még 10 ezret félreteszek (ez a saját külön gyűjteményem), és a többiből megy minden egyéb - ruha, szórakozás, lakberendezés, stb. 130-170 között van a bevételünk havonta, ebből gyönyörűen meg lehet élni úgy, hogy még félre is teszünk. Egyáltalán nem érzem, hogy spórolnánk, mivel ügyelek arra, hogy ami kell, az mindig legyen. Csak a felesleges kiadásokat faragtuk le, de az meg nem hiányzik.
Utolsó: nem mindenkinek van lehetősége egy kis mellékesre.Én pl. hajnal 3:50kor elindulok dolgozni,hogy 6ra beérjek.Kettőig dolgozok és jó,ha fél 5re haza érek.
nem hiszem,hogy lenne időm mellékesre,mint ahogy másnak se biztos.
A másik meg,az ember örül,ha egy munkahelye is van,mert van,akinek egy sincs sajnos.
De persze,aki megteheti,hajrá! Ez is egy megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!