Megszűnik a munkahelyem, mit tegyek?
Első válaszoló: köszi, erre gondoltam én is, de nem fognak engem is kikezdeni, hiszen éppúgy nem adóztam én sem a teljes keresetem után és nincs is bevallva. Viszont nem választhattam, csak így vettek fel anno.
Második: hajszál pontosan tudom kinek mennyivel tartoznak, hiszen ezeket én ügyintézem. Lassan két éve mindenki csak több részben kapja meg a bérét, én mindig egyszerre kapom meg mind. Gondolom nem véletlen. De ilyen nagy összeget félek, hogy már nem is AKAR kifizetni, még ha lenne is amiből.....
Szia. Ugyanígy jártam én is anno. Be voltam jelentve 150 bruttóra (nettója 105 ezer) és még kaptam "zsebbe" 100 ezret. Miután megszünt a m.hely, csak a bejelentettem után kaptam meg a végkielégítésemet és a járandóságomat... pedig elvileg (felmondási idő, 3 havi végkielégítés, ki nem vett szabik) több mint egymillió járt volna, és kaptam 370 ezret. :(
Arról nem beszélve, hogy a nem bejelentett rész miatt is elestem egy csomó Tgyás-tól.. mert azt is csak a bejelentett fizu százalékában adják (Természetesen, mint mindent).
Szerintem egy próbát megér az apeh-nél, de előbb várd ki, mig kifizetnek (a szerintük járó részt), mert ha előbb lépsz, akkor valszeg semmit se fognak kifizetni. VAgy megvárják a peres eljárás végét, és várhatsz a pénzedre vagy két évet is.. ha egyáltalán megkapod.
Bármilyen juttatás a bejelentett fizetésed után jár. Feketén dolgozni/dolgoztatni ugyanis illegális. Kb. olyan a szitu, mintha valaki rendszeresen átjárna uborkát lopni a szomszéd kertjébe, majd mikor a szomszéd abbahagyja az uborka termesztését, a tolvaj rendőrért kiáltana...
Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy miért fizetnek/dolgoznak sokan feketén - mielőtt leoltanának itt sokan az adóterhekről, meg hogy különben ez sem lenne stb., stb. - de azért rendőrért ne kiabáljunk már az illegális jövedelem ki nem fizetése miatt.
Köszi utolsó!
Én úgy vagyok vele, hogy ha bár a hivatalos részét megkapom az is valami, úgy lenne kb. 300e
Nem érdekel az sem, ha egy évig kell rá várni, ami jár az jár, és később is jól jön.
Igen, sajnos ez az egyik hátránya, hogy ugye minden a bejelentett után van, mi is babát tervezünk vagy terveztünk és számoltuk, hogy alig kapunk majd valamit, lehet, hogy a férjem marad majd hivatalosan itthon a babával.... Szörnyű
A válasz írója 85%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 15:29
tökéletesen gaza van. még mielőtt itt mindenki el kezdene az apeh-kal és egyéb szervekkel dobálózni, talán el kellene gondolkodni, hogy ha nem ilyen fél fekete megoldásban lett volna a fizetés akkor ennyit sem kaptál volna. ez a mai magyar valóság, sajnos így van.
15:29-es köszi ez egy kicsit okoskodásnak tűnik. Nem szándékosan mentem ebbe bele, anno elfogadtam, mert nem volt jobb ajánlatom. Mi többször próbáltuk azt, hogy hivatalosan jelentsenek be amennyit keresünk, és a szja hozzájárulásunkat se tegyék zsebre és még sorolhatnám...
Amúgy éppen most hívtam fel egy ügyvédet aki szerint a hatóságok már rájöttek, hogy nem a kisemberek tehetnek arról, hogy nincsenek bejelentve rendesen, és van aki már érvényesíteni tudta jogait. Vagyis a szomszéd az összes uborkáját megkapta...
Bejelentheted az APEHnak, de
-szürke munkás voltál, tudtad, hogy nem annyit kapsz, mint amennyit számfejtenek, nem jelentetted rögtön az APEHnak, - téged is megbüntetnek.
-mivel volt olyan bevételed amit nem vallottál be és nem adóztál utánna, adócsalásért megbüntetnek: saccolják a be nem vallott jövedelmed, megfizettetik az adóját, plussz még büntetést is kapsz ezen felül adócsalásért.
Ezen kívül megvizsgálják a többi dolgozó kifizetéseit is, akik valószínűleg ugyanígy kapták a fizetésüket, mint te, és őket is megbüntetik.
Igaz, a céget jól megbüntetik; ha nem tud fizetni még csődeljárás alá is vonhatják; de nemcsak a cégvezetés, hanem a dolgozók is tudni fogják, kinek "köszönhetik" a büntetést, és az esetleges munkahely megszűnést.
Ha nem tudsz a munkáltatóddal megegyezni, megpróbálhatod megijeszteni a céget, hogy ha nem fizet rendesen, feljelented; vagy bejön, vagy nem. Mondjuk, itt is fenáll a lehetősége, hogy kifizet, de feljelent (akár névtelenül is) az APEHnél egy vagyonosodási vizsgálatra utánna. És ellentétben a közhiedelemmel, az APEHnél foglalkoznak a névtelen bejelentésekkel.
Igen, fent már leírtam én is, hogy ettől tartok, hogy engem is kérdőre vonnak, ezzel tisztában vagyok.
A többiek meg ugyanúgy nem fognak semmit megkapni, sőt... így az is tárgytalan, hogy nekem mit köszönhetnek.
Én legalább a hivatalos részét szeretném megkapni, annak az eljárása érdekel. Pl. mi van ha felszámoló jön, vagy csödeljárás indul. Ilyenkor mi van? Pl a felszámoló ktg. ha jól tudom az első helyen vannak, utána a bérek? vagy mi? ha minden banki hitelen van, mondjuk és sok vagyona akkorra már nem igazán lesz akkor?
Ilyene érdekelnek, nem az, hogy most ki lopta vagy ki termesztette az uborkát, meg mi helyes és mi nem, mert ezzel én is tisztában vagyok. Köszönöm azért a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!