S. O. S van olyan, h felmondás azonnali hatállyal? És ha van akkor kell felmondási időt töltenem? NAGYON SÜRGŐS.
:) ha azonnali hatályú, akkor a nevében is benne van, hogy nem kell felmondási időt töltened.
Egyébként két esetben lehetséges: próbaidő alatt, és ahogy az előző is írta, a rendkívüli felmondás, ezt viszont csak akkor alkalmazhatod, ha valami jogsérelem ért a munkáltatód részéről, ami ezt indokolja.
Egyéb esetben rendes felmondás van, ami nem azonnali hatályú, hanem van felmondási idő (ezt a munka törvénykönyve határozza meg hogy milyen hosszú, a ledolgozott évek alapján).
A közös megegyezés NEM felmondás, a nevében is benne van, hogy itt megegyeztek a munkáltatóddal a munkaviszony megszűnésének dátumában. Ezt Te is kérelmezheted, ilyen szempontból hasonlít arra, mintha felmondanál. Azt, hogy milyen dátumban egyeztek meg (azonnali, vagy még igényt tart valameddig a munkádra) az ebben az esetben megegyezés kérdése.
Nálam kérték a felmondási idő letöltését. Valakinek szóbahoztam: érdekes, hogy nem félnek attól, hogy a felmondási idő alatt csinálok valami anyagi kárt, mondjuk összekeverem az alapanyagokat amikor senki nem látja. Másnap amikor bementem, szóltak, hogy mégis elengednek.
De ha ittasan mentem volna be, akkor se ragaszkodtak volna szerintem a 30 naphoz.
Három év munkaviszony utána a felmondási idő 35 nap.
Rendkívüli felmondás esetén mindenképpen indokolnod kell, és az indoknak valóban helytállónak kell lennie. A bírósággal azonban várjunk egy kicsit, itt csak akkor kell bizonyítanad az igazadat, ha a munkáltató nem ítéli helytállónak az indokodat, és beperel.
A rendkívüli felmondás nagyon kényes dolog, hacsak tényleg nincs egyértelmű okod rá (pl. az hogy nem fizetnek, vagy mit tudom én...) akkor ne kezdj bele, inkább ülj le a főnököddel, és beszéljétek meg mikor tud elengedni közös megegyezéssel. Nem mindig az a legjobb ha támadunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!