Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tapasztaltatok már olyat,...

Tapasztaltatok már olyat, hogy az aktuális kapcsolati státuszotok kihat a munkakeresésetekre is?

Figyelt kérdés
Jelenleg szingli vagyok, nincs pasim. Állásinterjún megkérdezték, hogy van-e férjem, gyerekem, vagy tervezek-e a közeljövőben szülni. Kicsit furcsálltam, hogy ennyire belemennek ilyen magánéleti kérdésekbe, de kiderült, hogy adózási okból kérdezték. Válaszoltam, hogy jelenleg nincs, ismerkedési fázisban vagyok valakivel. Nem engem választottak a jelentkezők közül, hanem azt, akinek van gyereke és férje. Mástól utólag tudtam meg, hogy az a cégnél a főnök elgondolása, hogy családos ember megbízható munkaerő, a szingli nem az, csak a randizáson jár az esze.

ápr. 13. 15:33
 1/9 anonim ***** válasza:
81%
Ha ez tényleg így volt, akkor nyugodtan jelentheted a céget diszkrimináció miatt. Ezt meg se kérdezhették.
ápr. 13. 15:41
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Én ezt a verziót nem kifejezetten látom. Azt inkább,hogy kicsi gyerekes, vagy friss házas, esetleg komoly párkapcsolatos nő alkalmazásán elgondolkodik a munkáltató, ami érthető is, hiszen alig belejön máris kiesik a munkából, a kisgyerekes pedig ha aktívkorú a szülője és nincs segítsége folyamatosan táppénzen van.

Ha valaki szingli még jelentheti azt is a munkáltatónak,hogy esetleg évekig megmarad alkalmazottként mire komoly kapcsolatot talál és gyereket vállal. Nem tudom milyen területen nézelődsz, de sehol nem tudom elképzelni,hogy egy vezetőnek ilyen gondolatai legyenek. A randi bármikor lehet, tudod időben munkaidőn kívül tenni, viszont egy kicsi gyerek betegségét már kevésbé...

Nekem is vannak kisgyerekes kolléganőim, napi szinten stresszelnek a gyerek betegsége miatt, késnek mert nem akar felkelni, hazamennek mert szóltak az óvodából..szóval jóval macerásabb mint egy szingli, vagy egy sima gyereknélküli párkapcsolatban élő szerelmes.

ápr. 13. 15:42
 3/9 anonim ***** válasza:
94%
Ez fura, ha emiatt döntött így. Én inkább az ellenkezőjéről szoktam hallani, hogy fiatal házasokat nem alkalmaznak szívesen, ha van kisgyerek akkor azért, ha nincs, akkor meg majd úgyis lesz, és akkor szülési szabadság stb. miatt évekre kiesnek munkából. Egyébként igaza van 1.-nek, ilyenekhez nincs is közük
ápr. 13. 15:44
 4/9 anonim ***** válasza:
78%

Elmondhatjuk,hogy nincs köze a családi státuszhoz a munkáltatónak, de ahhoz joga van,hogy Ő döntse el milyen munkaerőt alkalmaz. Sehol nem nyerő az állandóan hiányzó, stresszelő/álmodozó stb munkaerő. Minden munkáltató olyan dolgozót keres aki maximálisan helyt áll a munkájában szellemileg, tevőlegesen.

Hozzáteszem: munkatársként is ilyenre vágyunk. A hócipőm tele van ( annak ellenére,hogy megértem őket) azokkal a kolléganőkkel akik folyamatosan hiányoznak, innentől kezdve végezhetem null ft-ért a munkáját /mert összefügg az enyémmel, esetleg a munkaköri leírásomban benne van a helyettesítés/. Ezt szakmailag se könnyű hiszen nem vagyok naprakész a másik dolgozó munkájában.

ápr. 13. 16:02
 5/9 A kérdező kommentje:
Nem lenne értelme, nincs konkrét bizonyítékom rá, úgyis letagadná. Eddig én is azt hittem, hogy a kisgyerekes munkavállalókat kerülik a cégek.
ápr. 13. 16:05
 6/9 anonim ***** válasza:
81%
A családi adókedvezmény miatt kérdezték, mert akkor ugyanazt a nettót kevesebb bruttóból meg tudták volna adni neked. Így inkább olyat választanak akinek meg tudják.
ápr. 13. 16:24
 7/9 anonim ***** válasza:
70%
Esetleg gondolhat arra is a munkáltató, hogy akinek családja van, az jobban félti a megélhetését, nem ugrál olyan könnyen.
ápr. 13. 16:50
 8/9 anonim ***** válasza:
74%

Én ezt nem mondanám diszkriminációnak. A munkáltatónak joga van eldönteni milyen szempontok alapján kit választ.

Ha azt mondja,hogy én szőke nő vagyok,és inkább egy férfit vesz fel,az diszkrimináció. Az is,ha etnikumot nem választ,kifejezetten erre hivatkozva. Bár szerintem ennyire nem bolond egy munkáltató sem hogy ezeket kimondja. Manapság egyszerűen csak nem reagálnak.

ápr. 13. 18:29
 9/9 anonim ***** válasza:
22%
Talán azért mert osszejossz a pasival elmész szülni és a cég fizethet mert tartod a markod olyan pénzért amiért meg se dolgozol. Ha már van gyerek csak a betegség miatti szabadság lehet gond.
ápr. 14. 07:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!