Mekkora fizetés szükséges jelenleg egy átlagos családi ház megvásárlásához az agglomerációban?
Nem egy luxus házhoz, hanem egy átlagos, kb. 120 négyzetméteres jó állapotú/felújítást nem igénylő házhoz. Az ilyenek ahogy elnéztem kb. 120 millióért mennek.
Mit kell tanulni ahhoz, hogy valaki meg tudjon venni magának egy ilyen házat? (akár hitelre?) Milyen munkakörökben, milyen végzettséggel érhető el ez támogatás/öröklés nélkül?

Alapvetően tévedsz, amikor azt gondolod, hogy ilyen ingatlanokat csak fizetésből vesznek az emberek.
Jellemzően azoknak telik nagyobb családi házra, akik 1.) komolyabb anyagi segítséget, tőkét kapnak a szüleiktől hozzá, 2.) megkapják valamelyik elhunyt nagyszülő ingatlanát.
Meg persze ezek valamilyen variációja, pl. még évekkel ezelött kaptak valamennyi tőket és akkor vettek lakást, aminek azóta nagy értéke lett és azt eladják, stb., a lényeg, hogy általában van mit beforgatni egy családi házba a hitel mellé.
Esetleg külföldön dolgoztak korábban, én kb. minden közeli ismerősömről, akik ingatlant vettek, tudom, hogy volt ott örökség, csaladi segítség, sok év külföld.

Náluk 100nm2-es házat már 80 millióért is kapni, 2025-ös építésű, téglaház.
Havi 1,5 millió nettóból már kijön, minimális önerővel.

Hát ezt csak nagy feltételezésekkel lehet megválaszolni.
- Ha a 20% os önerőre mész 30 éves hitellel az kb havi 600 ezer Ft.)
- Családi házra azért évi 1% karbantartási költséget számolnék ami plusz 100 ezer havonta.
- Ahhoz hogy biztosan tudjátok fizetni a hitelt kéne a büdzsében közel 200 ezer forint amit félre tudtok tenni vésztartaléknak.
- Ha cél a gyerek (márpedig 120nm-nél valószínűsítem)akkor azzal számoljatok hogy valaki nem biztos hogy teljes fizetést fog kapni.
Szóval csak a hitel és házhoz köthető költségek és félreteendő összegek 900 ezer forint. Plusz amit jelenleg költötök (vagy gyerek esetén költeni fogtok) kajára, autóra és szórakozásra.
Ebben az esetben mind ketten nagyon jól kell hogy keressetek ahhoz, hogy ki tudjátok gazdálkodni, de az önrészen nagyon sok múlik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!