USA gyakornoki állásra mi a jelentkezési folyamat?
Egy csomó gyakornoki lehetőség van, ami érdekelne, de nem tiszta, hogy mi ennek a menete.
Például van egy gyakornoki lehetőség, amire mostanában kell jelentkezni és Májustól Szeptemberig tart a program. Elvárás az olyan típusú vízum, amivel a gyakornoki állást végig tudom vinni (tehát a 90 napos turista vízum nem jó). Illetve saját magamnak kell megoldani a lakhatást.
És itt jön az, ami számomra nem teljesen világos.
Nagy vonalakban ezeket kell mindenképpen elintézni, hogy be tudjam tölteni az állást:
* Jelentkezés az állásra. Állásinterjú. Szerződés aláírása.
* Lakás bérlése a környéken.
* Vízum intézése.
* USA bankszámla nyitása a fizetéshez.
Ezeket milyen sorrendben kéne intézni?
Ha nincsen meg a vízum még, akkor honnan tudom, hogy ha felvesznek, akkor meg fogom-e kapni a megfelelő típusú vízumot? Ha viszont a vízumot intézem előbb, akkor mi alapján adnák meg, hiszen nincsen aláírt szerződésem, ami bizonyítaná, hogy én ott dolgozni fogok gyakornokként és azért kell.
Ugyanezek a gondolatok kavarognak bennem a lakás és a bankszámla kérdésében is. Ha előbb intézem el azokat, akkor mit csinálok, ha mégsem vesznek fel az állásra? Vagy mi van akkor, hogyha nem oda vesznek fel és pl. a másik cég adna szállási lehetőséget, tehát már nem lenne szükségem lakásra?
Egyáltalán ha még ott sem vagyok USA-ban, akkor hogyan bérelhetnék innen Mo.-ról lakást és nyithatnék bankszámlát az USA-ban? Ha viszont csak személyesen lehet ezt megtenni, akkor odaérkezést követően kellene pár órán belül ezt kivitelezni? Ezt így mégis hogyan?
Valaki esetleg volt már USA-ban gyakornok, tisztába tudná tenni ezeket a dolgokat és a sorrendjüket?
Hosszadalmas lenne leírni mindent, amit tudni kell a J-1 Intern/Trainee vízumról, úgyhogy linkelek neked egy angol nyelvű, 1 órás, rendkívül informatív videót a YouTube-ról:
1. Találd meg a céget, aki szponzorál, ez a vízum ugyanis szponzorhoz kötött.
2. Vízumügyintézés.
3. Lakást tudsz találni J1-es FB csoportokban, vagy tudsz menni hostelbe is pl. HI USA, nem tudom, melyik városba mész).
4. SSN igénylés, amint megérkeztél, enélkül nem fogsz tudni bankszámlát nyitni. Az igénylés indítható online is.
5. Bankszámla nyitás. Ezt elég elintézned az első hónapban, ha minden szükséges papír nálad van, kb. 15 perc alatt megvagy, és leadhatod a munkaügynek a számlaszámodat.
Köszönöm, meg fogom nézni a videót.
#2 A szponzor az maga a cég is lehet, aki felvesz a gyakornoki állásra? Csak fura, hogy akkor miért úgy írják, hogy elvárás a vízum az állás betöltéséhez. Igazából a legtöbb hirdetésnél ezt látom, hogy a vízum elvárásként szerepel, nem úgy, hogy "segítünk a vízumban" vagy hasonló.
A cég a szponzor, minden esetben. Olyan helyre érdemes jelentkezni, ami szerepel a BridgeUSA programjában.
Mehetsz az 1-es válaszoló által belinkelt InterExchange szervezésében is, de ők szerintem elég drágák.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!