Ha 0-ról kellene kezdened akkor melyik országban csinálnál karriert?
Vásárló erő indexet nézegettem az EU-s országoknál.
Arra is kíváncsi vagyok hogy melyik ország ad a legtöbb lakhatási támogatást ha beköltözöl és új életet kezdesz. Melyik a legkedvezőbb stb.
Megpróbáltam az első 10-15-ből több országra is kitérni.
Luxembourgot azért nem választanám, mert bár a fizetések jók, az ország mérete és a korlátozott lehetőségek nem túl vonzóak, főleg ha valaki nem diplomás állásokat keres.
Svájc és Dánia valóban nagyon jó opciók, mert mindkettő stabil gazdasági helyzetben van, és a bérek is kiemelkedőek. A különbség inkább a nyelvtanulásban van: a németet könnyebb elsajátítani egy olyan szintre, amivel már lehet boldogulni, míg Dániában állítólag az angollal is jól el lehet indulni, de hosszabb távon azért kérik a dán nyelvtudást.
Hollandia nekem csak akkor jöhet szóba, ha egy nagyvárosban lenne munka, de a gyári állások nem fizetnek olyan jól, mint Svájcban vagy Dániában. A reptéri munkák érdekesek lehetnek, mert ott sok külföldit látni, és angollal is el lehet boldogulni, de nem tudom, mennyire könnyű bekerülni ilyen helyre.
Svédország és Finnország hideg időjárása nekem már túl sok lenne. Svédországban most sok bevándorló van, ezért nehezebb lehet munkát találni, Finnországban pedig a nyelvtudást hamarabb elvárják, és a fizetések sem olyan kiemelkedőek, mint Dániában vagy Svájcban.
Izland érdekes, de hasonló, mint Luxembourg: kicsi piac, magas induló költségek, de nem lehetetlen jó állást találni.
Az UK egyre kevésbé vonz, mióta kiléptek az EU-ból. Több adminisztráció és magasabb verseny miatt inkább az EU-s országokat nézném, ahol egyszerűbb elindulni.
Norvégia viszont egyértelműen jobb választás lenne az UK-nál. Angollal kicsit tovább tarthat munkát találni, de norvég nyelvtudással sokkal gyorsabban lehet boldogulni, és a bérek szintje közel van Dániához és Svájchoz.
Németország és Ausztria közelebb vannak, és a fizetések sem rosszak, de nem érik el a svájci vagy a skandináv szintet.
Franciaország és Spanyolország már kevésbé jók, ha csak a fizetéseket nézzük, de Spanyolország életminőség szempontjából nagyon vonzó lehet, még akkor is, ha kevesebbet lehet keresni. Nyelvtudás nélkül viszont mindkét helyen nehéz lenne elindulni.
Nekem írtam le minden kalkulációt, de az én számításaim alapján, a lehetőségeket, bérezést, valamint a jelenlegi és várható gazdasági szempontokat figyelembe véve, Svájcba mennék. Ha valami miatt mégis sikertelen lenne a kiköltözési kísérlet, akkor talán Dánia vagy Norvégia lehetne a B opció. Nekem az egyik fő szempont, hogy nagyvárosban legyen a munka, és legyenek bőven 3000 eurós vagy annál magasabb fizetésű munkák.
Olaszországban az autóiparban.
Ferrari, Lambo, Maserati.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!