Jobban megéri a diákmunka mint állandósnak lenni?
Sziasztok! Jelenleg Diákmunkában dolgozok a mekiben 1705 ft/óra fizetésért. Kollégáimtól úgy tudom, hogy többet keresnek állandós dolgozóként, mint diákként. Kiszámoltam és igaznak vélem, de az étteremvezető szerint diákként jobban megéri.
Amit tudni kell:
-18 vagyok így 25 év alatti adókedvezményre vagyok jogosult
-A diákok után nem kell adót fizetni (lehet ezért nem támogatja a váltást a főnököm)
-Állandósként csak 30 órát dolgozhatok hetente és évente 200 óra túlórát fizetnek 50% pótlékkal (diákoknak nincs túlóra pótlék)
-20 nap fizetett szabadságom lenne 6 óra fizetéssel
-Magasabb TB-t kell fizetnem
-Minimum 30 órát kell dolgoznom, nem fix hogy a beosztási kérelmekhez igazodnak
Esti pótlékokkal átlagosan 2090 ft az órabérem+ étkezés
Ha volt hasonló dilemmád és tudsz tanácsod adni, azt megköszönném!!:)
(Kérlek, ha valamit rosszul írtam, megértően javíts ki!)
4 EUR per óra. Elkepeszto. Ez sehogy sem éri meg.
Mindenesetre szerintem egyszerubb diakmeloskent, es kevesebbet is adózol.
A munkaltatonak is egyszerubb szerzodni igy, mint alkalmazottat foglalkoztatni, bérszámfejteni, stb.
Igazából amennyire én tudom nem kellene SZJA-t fizetned most sem,szóval előrébb nem leszel. Ami még marad szempontnak. Állandósoknak mennyivel magasabb a bére?
(Segítek, a 18,5%-os tb levonás után br 2090 Ft-nál vagy ugyanott, mint a diákbéres 1705 Ft-nál,ami elvileg a nettód is kellene legyen) Maximum annyi eltérés van,hogy 8órában fogsz tudni dolgozni/és lesz lehetőséged túlórázni,így több munkáért esetleg több pénzt kapsz,de 8órában ugyanúgy csak évi 20nap szabid van,ha állandósra váltasz de csak részmunkaidőben 6 órát az 15nap szabit jelent.
Jobboldalt van egy letölthető rész.
+1 25éven aluli Szja kedvezmény mindenkinek csak a KSH adatai szerinti áltagbérig van ,ami évente változó. Olyan br. 580ezer körül lehet most. Ha többet keresel ,a többletre lesz SZJA fizetési kötelezettség csak.
+1 Állandósban Éjjelesben is dolgozhatnál ami extra pótlék. De voltam mekinél egy ideig,onnan tudom,hogy: az éjjeles műszakban jóval kevesebben dolgoznak,így nem biztos hogy túl gyakran lenne rá lehetőséged.
Cserébe buknád a +5 nap/év szabidat.
Amúgy a kérdés trükkös,mert lehet,hogy már eleve nem "diákmelósként" dolgoztál/dolgozol és akkor fizettél TB-t eddig is,akkor viszont jobban megéri váltani állandósra a magasabb alapbér miatt.
(Őszintén szólva én sem tudok eligazondi ezen. Elvileg ha diákszövetkezeten keresztül vagy akkor nem kellene semmit se fizetned.) Állandósba viszont csak 18.évedet követően kerülhetsz.
Azt érdemes megnézni,hogy vonnak-e a fizetésedből valamit vagy sem. És ,ha igen akkor mit és miért? TB(Társadalom biztosítást) és SZJA-t sem kellene alapból. Ha vonnak tb-t akkor diákszövetkezetet keresnék a helyedben inkább és azon keresztül dolgoznék. De ahhoz képest az is jobb,ha átmész állandósba.
++1: Ha fizetsz TB-t(társadalombiztosítást) akkor jogosult vagy táppénzre is. De akkor mindenképpen jobban megéri a magasabb órabér. (Amíg át nem vesznek én havi 1-2 hétre biztos "lebetegednék") Több pénzed ugyan nem lesz, sőt valamivel kevesebb, de dolgoznod se kell érte annyit.
Hátránya,hogy akár ki is rúghatnak(de ha már letelt a próbaidő akkor csak indokolt esetben tehetik,amit meg is kell magyarázni. Ha ki akarnak rúgni közös megegyezést csak akkor írj alá,ha fizetnek pluszpénzt! Nyilván ha bebizonyítják,hogy te a táppénz alatt bulizni jársz, csavarogsz stb akkor kitudnak rúgni egyoldalúan is. És a házidokikat se egyszerű sokáig rászedni,hogy tényleg beteg vagy. Sok idegeskedéssel is jár,de érthető az idegeskedés,ha kevesebbet keresel ugyanazért a melóért.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!