Mennyit keres egy jogi végzettséggel rendelkező egyén?
Ha van szakvizsga az pénzbe többet jelent? Merre érdemes orientálódni, hogy éljen az ember és ne keljen hónap végén számolni a pénzt? Tapasztalatokra is kíváncsi vagyok.
Az állásajánlatok alapján azt a konzekvenciát tudom levonni, hogy nem fizetik meg őket eléggé legyen az bármilyen pozíció... Érdemes elhelyezkedni benne anyagilag, vagy külföld?
Kapcsolatok nélkül keveset, 300-350 körül keres az átlag, nézd meg a felvi.hu-t.
Jól láttad az álláshirdetéseket, és ugye azokra is nagyon nagy a verseny, mert telített a piac.
Az orientáció ezt nem határozza meg, minden területen nehéz. Bíró, ügyész, közjegyző jól keres, de azok mind kihalásos alapon mennek. Vagy esetleg valami matekosabb vonal pl adójogász, de az sem garancia semmire, meg akkor inkább végezz el egy gazdasági szakot ami fele annyi idő és sokkal jobban fizet.
Külföldön magyar jogi diplomával nem lehet elhelyezkedni, ez egy országspeifikus szak, minden országnak más a jogrendje.
#2 nem több 100, hanem több ezer.
Elten 500 fős, Pázmányon 300 fős egy évfolyam...
És 8 jogi kar van az országban
Hát ez a kérdés elég se füle se farka lett...
"Az állásajánlatok alapján azt a konzekvenciát tudom levonni" ??? Jogászként megnéztem már pár száz álláshirdetést, ha valamit nem szoktak írni, az a fizetés. Közszférásnál általában nincs is értelme, mert jogszabály alapján adott az illetmény, az meg hogy tudsz-e felfelé alkudni, esettől függ. Magánszféránál jogtanácsosi hirdetésnél esetleg kiírják a bért, alkalmazott ügyvédnél és jelöltnél nem valószínű, mivel nem igen lehetnek rá büszkék, így inkább csak odaírják hogy versenyképes.
"Érdemes elhelyezkedni benne?" - ezt hogy érted? Ha az illető jogot tanult, akkor nyilván abban fog elhelyezkedni. Vagy úgy érted, érdemes-e jogot tanulni? Szerintem ne az alapján döntsd el ezt, hogy havi 4-5-6 vagy akárhány száz nettót keresel-e. Egyébként vannak jövedelmező és kevésbé jövedelmező pályák, nyilván ha közszférába mész "gyalognak", vagy egy évtizedig elhúzod az ügyvédjelöltséget, akkor a fizu nem igazán fogja visszatükrözni a jogi képzés hosszúságát. De a szakvizsga nyilván meg tudja dobni a fizetést, főleg ha ennek megfelelően haladsz is előre a pályán, és tudsz felfelé lépni. Összességében azért jól fizet ez a szakma, de az első évek valószínűleg nem lesznek túl ragyogóak pénz szempontból.
Ami még nem egyértelmű a kérdésben, hogy mit értesz külföld alatt? Jogászként külföldön, vagy esetleg a klasszikus magyar önmegvalósítás, azaz különféle alja munkakörök több száz kilométerre az otthontól?
#4 miért gondolod hogy jól fizet ez a szakma? A statisztikák nem ezt mutatják.
Van akinek bejön, de a többség 400-500 ezer nettónál nem keres többet.
6#: "tanult emberként" - kérdező, tehát akkor te most magad elé képzelsz valakit, aki öt évig görnyedt a tankönyvek fölött, aztán mikor megvan a jogi diploma, akkor a rossz kilátások miatt inkább teljesen más pálya felé néz, úgy hogy ki se próbálta? Ne már...
5#-ös válaszoló: 400 nettót se, 500-at pedig pláne nem gondolnék kevésnek. Nem kiugró fizetés valóban, de nem is kevés, főleg egy nyugisabb állás esetén. Aki pedig ennél többet akar, reális esélye van rá bármelyik jogi ágazatban, csak ahhoz bele kell azért tenni némi plusz munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!