Állásinterjún ilyenkor mit kell mondani?
Amikor az interjúztató mindent elmond. A cégről, a munkakörről, tényleg mindenre kitér. És akkor a végén megkérdezi, van-e kérdés. Mindenhol azt olvastam, hogy az a jó, ha van legalább egy kérdésem. De tényleg mindent elmondott már a bevezető szövegében, még a nyári szabadságolások menetét is.
Ha nincs kérdésem mi a helyes válasz?
Ha már van munkatapasztalatod, akkor biztos fogsz tudni kérdezni az előző munkahelyekből kiindulva. Pl azzal kapcsolatban, ami ott neked nem tetszett vagy éppen tetszett, vagy általános ügymeneti dolgokat, stb.
Ha kevés a tapasztaladot és tényleg nincs kérdésed, akkor elég annyit mondani, hogy mindent hallottál, amit most hallani akartál, és várod a folytatást.
Ne úgy fogd fel, hogy interjún vagy, hanem úgy, mint ha mondjuk egy konferencia szünetében beszélgetnétek. Mit kérdeznél az iparág többi szereplőjétől? Lehet szakmázni is - hogy érintik őket az EU-s jogszabály változások, mely piacok felé bővítenek, mit látnak a nyersanyag árak változásából, beszállítói láncok átrendeződéséből. Akármiről lehet kérdezni, pláne ha nem szorít nagyon az idő. Csak kötődjön valahogy a megpályázott pozícióhoz. Tudj rákérdezni, hogy ha mondjuk X esemény bekövetkezik akkor az a te munkádra a cégnél hogy fog hatni.
Lehet, hogy nem vesznek fel, de mondjuk 5 év múlva majd összefuttok egy HUNGEXPO kiállításon vagy iparkamarai gálán és emlékeznek majd rá, hogy te voltál az akivel jól eldumáltak és bizalmasabban viszonyulnak majd feléd.
Egy 0 tapasztalatú jelölttől nyilván nem vár el ilyeneket senki - ott inkább úgy illik, hogy az interjúztató kérdez mondjuk a szakdolgozatodról, hogy lássa érdekelt-e a téma vagy csak kényszerből csináltad.
Milyen a csapat, mekkora?
Hogy zajlik egy átlagos nap?
Azért szerintem egy csomó kérdést fel lehet tenni.
Csak pár amit én szoktam:
- milyen jellegűek a projektek, hosszabbak, rövidebbek, több fut egymás mellett? (Csak ez kitehet 5-10 percet)
- mennyire kollaboratív a munka?
- hogyan vannak felosztva a feladatok?
- mennyire hullámzó a munkamennyiség?
Kérdések azért fontosak mert mutatja hogy érdeklődsz. De meg se kell várnod azt hogy valaki végigmondjon egy monológot, ha valami eszedbe jut akkor rákérdezhetsz akkor amikor erről épp szó esik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!