Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy szoktak utána nézni az...

Hogy szoktak utána nézni az előző munkahelyeknek?

Figyelt kérdés
Felhívják/emailt írnak, hogy XY valóban ott dolgozott-e 2020. november és 2022. december között? Vagy ajánló levelet kérnek?
dec. 6. 07:13
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
sehogy
dec. 6. 08:01
 2/10 SZTANN ***** válasza:
100%

Ajánló levelet a cég nyilván nem kér az előző cégtől.

- Ha a pályázó úgy gondolja, az előző helyén jó véleménnyel voltak róla (vagy haverja a főnök), akkor ő kérhet magának ajánló levelet - adhatnak is. Icipicit értékelhetik.

REFERENCIA. Te magad beírod az önéletrajzba az előző munkahelyeket, és hogy ott milyen munkát végeztél. Ha érdekli őket, tőled rákérdezhetnek (pl. akkor miért jöttél el onnan?). Túl nagy jelentősége nincs.

A nagyobb cégek HR-esei lehetnek munkakapcsolatban (komolyabb pozícióra pályázókkal kapcsolatosan.

dec. 6. 08:09
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Olyanról hallottam hogy felhívnak előző munkahelyeket, de ez nagyon ritka, plusz GDPR miatt a másik cég szinte semmilyen infót nem adhat ki rólad hivatalosan.
dec. 6. 08:39
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Mi egy kis ceg voltunk (20 ember kb), megis tobbszor elofordult, hogy elozo munkavalloink kapcsan erdeklodott nalunk uj munkaltato vagy kifejezetten ilyen hatter-ellenorzesre szakosodott ceg.

Altalaban email-ben keresnek meg (utana max felhivnak, ha nem reagalsz), ahol kuldenek egy formanyomtatvany, benne a jelentkezo altal megadott adatokkal (mettol-meddig dolgozott ott, milyen pozicioban, stb.), ezeket kell leokezni, illetve pontositani, pl. ev-honap melle beirni pontos napot, ilyesmiket es ezt visszakuldeni.

(Opcionalisan jelolheto egy ajanlom/nem ajanlom mezo.)

dec. 6. 09:02
 5/10 A kérdező kommentje:
4. milyen munkakörű munkavégzőkről szoktak érdeklődni?
dec. 6. 09:09
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

4-es!

Ugye tudod, hogy szabályellenes, ha a volt dolgozód beleegyezése nélkül bárkinek is adatot adsz ki róla?

Ha valahova kell az, hogy milyen munkát végzett, akkor a volt dolgozó a munkaviszonya megszűnését követő 1 éven belül ezt tőled bármikor kérheti írásban (értékelés róla), amit te köteles vagy kiállítani. Innentől kezdve valótlant beleírni aggályos, ugyanis jogorvoslatra van lehetősége vele szemben.

dec. 7. 17:21
 7/10 anonim ***** válasza:

5. mivel muszaki ceg vagyunk, igy a legtobb velunk dolgozo kollega is ilyen teruleten dolgozik: mernoki, elektronika, szamitastechnikai lehetosegek.

6: Javaslom ilyenkor elolvasni az a GDPR szabalyzatok idevonatkozo reszleteit, amikor egy jelentkez est elolvasol a ceg honlapjan es bekuldod a CV-det, ott szokott lenni, hogy a CV-dben levo szemelyes adatokat felhasznalhatjak a kivalasztas soran, stb. (Ugyebar anelkul nehez is lenne.)

dec. 7. 21:03
 8/10 anonim ***** válasza:

... a személyes adatokat. De nem az előzményeket.

Ha a kiválasztás során hozzájárulsz az adataid felhasználásához, az még nem jelenti azt, hogy a volt munkáltatónak joga van kiadni bármit is rólad. Közvetlenül a volt munkáltatónál kell, hogy hozzájáruljon az illető ahhoz, hogy adatokat szolgáltathasson ki bárkinek is róla. Azt sem telefonon, hiszen sosem tudjuk, hogy ki van a vonal másik végén. Az, aki jogosult adatot megtudni a volt dolgozóról, vagy valaki más.

Engem, mint volt munkáltatót nyugodtan faggathatnának, mivel semmilyen adatot nem vagyok hajlandó a volt dolgozóm írásbeli engedélye nélkül kiadni. Telefonon pláne nem.

Írásban is csak azoknak a hatóságoknak, akiknek joguk van bekérni adatokat róla. Például NAV. Természetesen hivatkozva a jogszabályi háttérre, ami alapján az adatszolgáltatásra kötelezett vagyok. Bank is hiába érdeklődik...

Úgy beperelhetne engem a volt dolgozóm, mint a csuda, ha szembe mennék a törvénnyel és emiatt kárt okoznék neki. -> Kiderülne, hogy én mocskoltam, és azért nem alkalmazták egy másik helyen, pedig végig hazudtam róla.

Azért van ez a passzus az MT-ben. Ha ott van, akkor alkalmazzuk ->

"81. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.

(2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti."

Ez a törvényes út a volt dolgozó munkájának minősítésére, nem pedig telefonon a jogtalan adatkérés....

dec. 8. 09:03
 9/10 anonim ***** válasza:

Olvasd el megegyszer, amit irtam:

“ Altalaban email-ben keresnek meg (utana max felhivnak, ha nem reagalsz), ahol kuldenek egy formanyomtatvany, benne a jelentkezo altal megadott adatokkal (mettol-meddig dolgozott ott, milyen pozicioban, stb.), ezeket kell leokezni, illetve pontositani, pl. ev-honap melle beirni pontos napot, ilyesmiket es ezt visszakuldeni.”

Nem reszletes ertekelest kuldunk.

Ahhoz meg, hogy barkit ajanlok-e, az semmilyen azonositasra alkalmas szemelyes adatot nem tartalmaz, nem is ragalmazas, egyszeru velemenynyilvanitas, amihez mindenkinek joga van. Mondhatom Orbantol, a sarki fuszeresig, az acson at a regi fonokomig barkire, hogy nem ajanlom.

dec. 9. 21:03
 10/10 anonim ***** válasza:
48%

Elbeszélünk egymás mellett.

Mindegy, hogy milyen formában keres meg bárki a volt dolgozóval kapcsolatban. Nincs jogod adatokat szolgáltatni róla a volt dolgozó hozzájárulása nélkül.

A "mettől-meddighez" ott van a MIL-lap (munkáltatói igazolás), amit a munkaviszony megszűnésekor köteles vagy kiállítani az éppen leszámoló dolgozónak. Azon nincs mit pontosítani. Csak egy példa...

dec. 10. 04:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!