Megszünt a munkahelyem. Hány napon belül kell jelentkeznem regisztrálásra a Munkaügyi hívatalban, álláskeresőnek? 30 napon belül vagy 60 napon belül vagy 90 napon belül?
Bármikor bejelentkezhetsz.
"Beleférsz, de így nem fogod megkapni a teljes 3 hónapra."
Mi a francért nem kapná meg???
Maximum annyival tolódik el a folyosítás idejének vége, amennyivel később regisztrálsz. Tudtommal nincs semmi kikötés hogy márpedig neked az álláskeresővé válásod első pillanatában regisztrálnod kell hogy megkaphasd a teljes összeget.
Ott van egy kalapba a befizetett járulékalapod amiből kiszámítják hogy mekkora összegre és mennyi folyosítási idővel vagy jogosult. Szarmindegy hogy te október vagy november 1.-jén jelentkeztél be, ugyan annyit fogsz kapni, ugyan annyi folyósítási idővel ha előtte nem kaptál ellátást.
Úgy van, ahogy a 4-es válaszoló írta.
Ha a jogosultságodat már megszerezted rá (feltételek biztosítva) , akkor azt nem fogod elveszíteni hónapok múlva sem.
"Mármint tudom, hogy azonnal kellett volna"
Ilyen törvényi rendelkezés nincs.
Én például kivártam a 45 napos passzív időszakot, amíg nem kell eü. szolg. járulékot fizetnem magam után és még a kötelezettség keletkezése előtt jelentkeztem a munkaügyi központba álláskeresési járadékért. 90 napig kaptam (volt 900 napnyi jogviszonyom az állástalanná válásomat közvetlenül megelőzően hozzá) majd ez által újabb 45 napig nem kellett fizetnem járulékot, miután letelt a 90 nap is. Én így taktikáztam, hogy minél kisebb anyagi terheléssel megússzam ezt a pocsék időszakot.
Most a férjem lett állástalan, neki is ezt ajánlottam. Ő is majd csak a jövő hónapban jelentkezik járadékért hasonló okból kifolyólag. Legalább a járulékon spóroljunk, ha már bevételünk nincs. Úgy sem fog tudni elhelyezkedni 58 évesen hirtelen sehol. Ezzel tisztában vagyunk...
Nekem is 7 hónapba telt mire magam találtam másik munkát, pedig az már 11 éve volt.
5-ös válaszolónak!
Ha jól értem, amit írtál. Megszünt a munkaviszonyod, ez a tb megszűnésével is jár egyidejűleg. Legalábbis gondolom, hogy így van.
De, te azt írod, hogy ezek után még 45 napig simán volt tb biztosításod? Hogyan?
" Megszünt a munkaviszonyod, ez a tb megszűnésével is jár egyidejűleg."
Hosszabb munkaviszony után még 45 napig jár.
Neked mennyi munkaviszonyod volt?
"De, te azt írod, hogy ezek után még 45 napig simán volt tb biztosításod? Hogyan?"
A törvény alapján a biztosítási jogviszony (munkaviszony annak számít) megszűnését követően annyi napig nem kell eü. szolgáltatási járulékot fizetni (passzív időszak), ahány napig a megszűnt biztosítási jogviszony fennállt, de maximum 45 napig.
Ha csak 13 napig volt munkaviszonyod, akkor utána 13 napig nem kell, a 14. naptól igen.
A 45 naphoz legalább 45 nap jogviszony szükségeltetik előtte. Nekem 27 év munkaviszonyom volt egybefüggően előtte, tehát 45 napig nem kellett utána fizetnem a fenti járulékot.
Ha neked 4 hónap volt előtte, akkor te is jogosult vagy 45 napig a passzív időszakra a 4 hónapnyi munkaviszonyod megszűnése után. Folyamatos munkaviszonyról beszélek!
"még 45 napig simán volt tb biztosításod?"
Ezt ne nevezzük tb. biztosításnak, mert nem az. Nem vagy alatta biztosított, hanem járulék fizetése nélkül egészségügyi ellátásra jogosult. A "biztosított" teljesen mást jelent.
Mivel az álláskeresési járadék folyósításának ideje is biztosítottságot keletkeztet, ezért annak megszűnését követően is van passzív időszak. Ha valaki regisztrált, de ellátásra nem jogosult, akkor az nem is számít biztosítottnak, így passzív időszak sem kötődik hozzá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!