Nettó 300-as fizetésből manapság mennyire lehet megélni, normálisan, igényesen, lehet-e belőle félretenni szerintetek? (Budapest, nem albérlet, gyerek nincs)
Kifejted, hogy számodra mit jelent a normálisan, igényesen?
Sokan élnek Budapesten ennyiből, azaz technikailag lehetséges.
Úgy értem, hogy nem a leghulladékabb párizsit veszed, hanem normális, egészségesebb ételeket.
Hogy néha magánorvoshoz mész, mert nem akarsz hónapokat várni az ellátásra.
Hogy néha elmész fodrászhoz, vagy költesz hobbikra, utazásra is.
Tehát úgy értem az igényeset, hogy nem folyamatosan túlélőmódban játszol, hanem valami pluszt is hozzáadsz.
A kérdésem az, hogy ez lehetséges-e ennyi fizuból.
Ugye ez attól függ, pontosan mire költesz. Aki minden nap étterembe jár, annak 300 nettó simán elmegy kajára. Aki mindig magára főz, minőségi ételeket eszik (nem minden nap lazac), az megvan havi 80e-ből.
Lakhatás szintén attól függ hol laksz, hiszen a rezsi lehet 30e, de 100e is egy rosszul szigetelt, családi házban.
Felmerül a kérdés, hogy van e kocsi, ha igen, az is simán elvisz havonta 100e (amennyiben minden nap használod, kötelező biztosítással, szereléssel, mindennel együtt).
Nyaralni lehet egy közelben lévő faluban, apartmanban, magadra főzve, túrázni, napi 30e forintból, de lehet külföldön, mondjuk Cipruson, ahol 1 hét 800e. Előbbi belefér, utóbbi nyilván nem.
Egyik hónapban vezesd mire mennyit költesz és kiderül, hogy te esetedben havi 300e mire elég. :)
Én bár ennél jóval többet keresek, mindig 300-at hagyok a számlámon maximum, a többit fizetés napján utalom valami megtakarítási/befektetési formába.
Ez az az összeg, ami kényelmes. Albival együtt (esetemben 100k) Egyébként hó végén a maradékot szintén befektetem. Ez olyan 100k körül szokott lenni, ha nincs valami extra kiadás. Tehát kényelmesen simán kijövök belőle. Ugyan nem Budapesten élek (de megyeszékhelyen), viszont te +100 ezer forintnál vagy ehhez képest, így, hogy nem fizetsz albit.
Nem tudom mi nálad a normálisan, igényesen. Én járok sportolni, szórakozni, néha utazgatok is.
Tehát tegyük fel van havi 100k kötelező kiadásod (kaja, rezsi stb). Ennyiből minimumon biztosan ki lehet jönni Budapesten is. A maradékból meg kitalálod hogy milyen arányban szeretnél életszínvonalat emelni és milyen arányban megtakarítani.
"mondjuk Cipruson, ahol 1 hét 800e" Ezt mondjuk nem tudom miből gondolod...
Kérdésre válaszolva: saját lakásban, spórolósan el lehet élni és még félretenni is lehet. Albérletben, egyedül biztosan nem megoldható, főleg nem Bp-en. Vidéken még csak csak, de ott is jelentős összegek elmennek csak a lakhatásra.
Magamhoz viszonyítva 260 alatt is.
• Egyáltalán mi a minőségi párizsi vagy van-e ilyen? :-) Én szeretem a párizsit és az olcsó 400-as párizsit is, de alapvetően nagyon kevés húsfélét eszek. Ez így alakult ki.
• Szerencsére - egy korábbi immunbetegségen kívül - nincs problémám, így orvosi ügy most nem foglalkoztat. Kezeltetni sem tudtam és egészséges életmód mellett csak úgy eltűnt. Nincs rá magyarázat.
• Fodrászon van költségcsökkentésem, van egy házhozjáró nő, régóta ismerjük, szinte már haver, nyilván sokkal olcsóbb.
• A rezsi nagyon olcsó, ami mellett nincs szükség nagyjából fűtésre és nincs légkondi. Nyilván ez nagyon opcionális és a ház saját tulajdonsága, míg másik ház szutyok. Ja: ez szigetelés nélkül ilyen. A másik házban beszigetelve nyáron meghalnak. Egyetlen házat szigeteltek be és amiatt a többit már nem. Úgyhogy a mi telepünk erről híres is.
Ellenben pontosan említettek által van pénzem évente több rövidebb belföldi üdülésre és spórolásra. Illetve egészséges étkezésem van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!