Az működhet, hogy van egy magyar főállásom (8 órás), és mellé keresek egy 4 órás osztrák állást? Lehetek egyszerre két helyen biztosított? (szerintem igen, de hátha van valami speciális szabály)
Figyelt kérdés
okt. 21. 10:23
1/10 anonim válasza:
Foallasod lehet tobb, de biztositott nem lehetsz egyszerre tobb orszagban.
2/10 A kérdező kommentje:
És ez összefut valahol? Értem ezalatt, hogy ha megkötöm a munkaszerződésem Ausztriában, akkor ott is beregisztrálnak, mint munkavállaló, de nekik nincs rálátásuk a magyar TB rendszerre, vagy igen? Vagy van valami központi EU adatbázis, ahol ezt látják?
okt. 21. 10:34
3/10 anonim válasza:
Szerintem meg nem. 20 évvel az EUs csatlakozás után ezt már illene tudnod.
4/10 anonim válasza:
2, van adatcsere az államok között, látni fogják.
5/10 anonim válasza:
EU jogszabály szerint csak az életközpontod országában lehetsz biztosított.
Van adatszolgáltatás az országok között és Ausztria ellenőrzi ezt leginkább a szomszédos EU országok közül.
6/10 anonim válasza:
csak az életközpontod országában lehetsz biztosított.
Nem így van.
Első a munkaviszony országa, ha több országban is van, akkor jönnek egyebek.
7/10 anonim válasza:
Pont Ausztria az aki a legjobban figyel erre. Ők is tudják, hogy sokan szeretnék kihasználni ezt.
8/10 A kérdező kommentje:
Én nem szeretnék kihasználni semmit sem, nekem mindegy, hogy itthon, vagy Ausztriában vagyok biztosított. A kérdésemet az motiválta, hogy megtudjam, hogy ha pl. jelentkezek egy részmunkaidős állásra, és felvesznek, és intézik a bejelentést, akkor látják-e, hogy máshol már biztosított vagyok (ezek szerint igen).
okt. 21. 12:34
10/10 anonim válasza:
A két helyen biztosított, valamint a társadalombiztosítási rendszer ellátásának igénybevétele két teljesen különböző dolog.
Ne keverjük őket össze! Biztosítottság vagy egészségügyi ellátásra jogosultság.
Nem mindegy, hogy melyik országban milyen jogviszonyban dolgozol. Munkaviszony, önfoglalkoztatás, vállalkozási tevékenység.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!