Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A FIRE valójában csak egy...

A FIRE valójában csak egy alternatív "amerikai álom"?

Figyelt kérdés

Azon emberek számára, akiket hidegen hagy a fogyasztói társadalom és a materiális javak mértéktelen hajszolása, azonban éppen emiatt minél hamarabb és gyorsabban passzív tőke kell, hogy életüket minél tartalmasabban élhessék le, legyen az bármennyire rövid vagy hosszú?

Hiszen a sors fintora, hogy pont azok kezében van a "kulcs" az efféle élethez, akik maguk sem boldogok, vagy mert kell egy újabb yacht vagy sportkocsi, vagy mert abban a "szerencsés" helyzetben vannak, hogy mindig tudnak többet keresni, emiatt sosem kell igazán megtanulniuk bánni a pénzzel, viszont emiatt életük egy mókuskerék, hiába van aranyból az a mókuskerék.

Meg persze vannak azok a tömegek, akik tagadják a pénz jelentőségét és bagatellizálják annak fontosságát és ezáltal nyomorognak vagy még azt a minimumot sem hozzák, amit tényleg csak rajtuk múlik. Nem a munkaerőpiacon, nem a potenciális munkáltatón/ügyfélen, nem a tőzsdei beszállási és kiszállási pontok időzítésén, hanem ténylegesen csak rajtuk.

okt. 7. 12:24
 1/10 IgaziÚriember ***** válasza:
36%
Szerintem fejezd be a felesleges filozofálást és kezdj el készülődni az éjszakai műszakodhoz. Neked a gyártósor mellől nem kell azon aggódnod, hogy boldogtalan maradsz a sportkocsik és yachtok vásárlása után is.
okt. 7. 12:52
 2/10 anonim ***** válasza:
78%
Hogy mi van?😄
okt. 7. 13:02
 3/10 anonim ***** válasza:
58%
Az álmodozóknak igen, cselekvőknek nem.
okt. 7. 18:13
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem reális. Minden hónapban félre rakom a fizetésem kb 40%-át, ami most nekem 250 ezer, de még viszonylag "kezdő" fejlesztő vagyok. Januárban végeztem az egyetemen.

Különféle salary guideok alapján kiszámoltam, hogy mekkora fizetésre számíthatok életem során, úgy hogy ha mindig a mediar bérből élek meg és a mardékot félre rakom. Végig jelen értékkel számoltam, így persze az éves hozamokat inflációval korrigáltam és 20 év alatt egy igen nagy összes jött ki.

Ezen felül örökölni fogok egy keveset. Mostani értéken valószínűleg kb 200 milliót.

Elvileg 20 év múlva biztosan abba hagyhatom a munkát úgy, hogy nem fogok nyomogodni és soha többé nem kell dolgozni, vagy pedig ha dolgozok, akkor elég "nagy lábon" tudok élni.

Most is teljesen jól meg vagyok kb havi nettó 380-400k költő pénzből. Most vettem egy kávégépet 160k-ért. Idén voltam 3 országban. Letettem a nyíltvizi búvárvizsgát és sok programot csináltam. Közben barátnőmmel Budapest belvárosában élek, tehát nem érzem "nyomor"-nak a fire mozgalmat eddig.

okt. 7. 22:52
 5/10 A kérdező kommentje:

"Ezen felül örökölni fogok egy keveset. Mostani értéken valószínűleg kb 200 milliót."

Na itt a lényeg. Van, aki semmit nem örököl, még azért is szabadnapokat kell kivenni, hogy elintézze, hogy ne ő fizesse a semmirekellő családja szociális temetését.

Viszont nem vagy elég ügyes troll, mert ezzel kezdted: "Minden hónapban félre rakom a fizetésem kb 40%-át, ami most nekem 250 ezer, de még viszonylag "kezdő" fejlesztő vagyok."

és ezzel folytattad: "Most is teljesen jól meg vagyok kb havi nettó 380-400k költő pénzből. Most vettem egy kávégépet 160k-ért. Idén voltam 3 országban."

Szóval akkor jelenleg is egy olyan helyen laksz akár a családodnak, akár a nődnek köszönhetően, hogy megspórolod az albérleti díjat, ezért tudsz életkorodhoz képest high-life-ot élni külföldi nyaralgatásokkal meg ilyesmikkel.

Akkor most ülj le a KSH elé és nézd meg, hogy a társadalom 50%-a mennyit keres és ahhoz add hozzá, hogy ezt jó esetben pl. Budapesten keresi meg, ott meg 200+ rezsi az albérlet vagy ha szerencséje van (véglegesített fix munkaviszony, nem ilyen-olyan bejelentgetések) lakáshitel, ami 20 év múlva az övé lesz, csak épp közel a kétszeresét fizeti ki a végén.

okt. 7. 23:28
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

5#

Barátnőmmel együtt lakunk albérletben. Mindennel együtt kb 160 ezer / hó. A rám eső része 80K.

630 ezer - 250 ezer - 80 ezer = 300.000 FT

Ebből még lejön a fix költségnek nekem kondi bérlet és BKV bérlet.

okt. 7. 23:42
 7/10 anonim ***** válasza:
0%

Ja, meg a ryan air, flix bus, utazási formát nem mondanám high lifenak. Ezzel igazából azt akartam leírni, hogy FIRE-re gyúrok, de nem igazán spórolós az életem és tele van így is élményekkel.

Igen, arról nem tehetsz mennyi örökölsz. Én is szerintem 40-50 évesen fogok, de arról igen, hogy mennyit keresel. A mostani fizetésem amúgy abszolút nem sok. Mint mondtam még viszonylag kezdő vagyok.

Tudatosan választottam olyan szakmát, ahol átlagnál jobban lehet keresni. Szerintem ez is a FIRE része és nyílván rajtad múlik, hogy te mit választasz és milyen ambícióid vannak. Így is még bőven kevés a fizetésem.

Csak nézz a Budapesti átlagra:

[link]

Tudom hogy ez “átlag” és nem medián és tudom hogy Gyulán közmunkában kevesebbet keresnek, de nyílván nem ahhoz hasonlítom magam.

okt. 8. 00:02
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez a FIRE csak egy új divatos kifejezés arra, ami mindenkinek a törekvése, mióta létezik a civilizáció: minél nagyobb vagyon felhalmozása minél rövidebb idő alatt. Hatalmas találmány, ez igen…
okt. 8. 08:33
 9/10 anonim ***** válasza:
Ha az anyagi, a szellemi és a lelki önmagad azonos irányba tart, abból lesz valami, a többi erőlködés.
okt. 10. 21:30
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha 45 evesen "nyugdijba" mesz, 65 evesen a megtakaritasod es az orokseged egyuttesen sem fog kb 10 fillert sem erni, mert vagy egy O1G-hez hasonlo kormany fogja allamositani (mint anno a magan-nyugdijpenztari megtakaritasokat), vagy az inflacio fogja elvinni.

Szerintem a budapesti belvarosban csak akkor lehet az alberletetek 160K/ho, ha te vagy a rogantoni pici fia, vagy valami hasonlo statuszu majom rokona.

nov. 3. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!