Mennyit keresel Debrecenben? (A többi lent!)
Pár hete költöztem Debrecenbe Nyugat-Magyarországról egy munka miatt.
Kíváncsi lennék, hogy itt milyenek a fizetések, hogy lehet összevetni a Dunántúli fizukkal. Mennyire befolyásolta a lakhatást, a megélhetést a BMW vagy a CATL épülő gyáregysége!
A fèrjem 350 ezret keres irodai munkakörben. Én gyeden vsgyok 4 éve, akkor 250-el jöttem el.
Amúgy az ismerőseim javarésze 250-350 között kap, màrmint akiknek kb. tudom, de olyanokat is ismerek, akik a tényleges minimálbért kapják
Csakhogy ez nem területi sajátosság, mert Györben is ugyanazt keresnéd.
Szerintem országosan a megyeszékhelyek közül Debrecenben a legrosszabb a fizetés és a lakhatási költség aránya. Tehát aránytalanul magasak a lakhatás költségei (albérlet, vagy saját ingatlan megvásárlása) a fizetésekhez képest és emiatt itt kerül a legtöbb időbe az, hogy egy fiatal munkavállaló saját inatlanhoz jusson. Ez az arány még Budapesten is sokkal jobb, pedig ott sokkal magasabb ingatlanárak vannak, de a fizetések még sokkal magasabbak.
Debrecenben ennek egyrészt az idetelepülő gyárak is az okozói, de nagyban ront a helyzeten a CSOK is, amely itt is ugyanolyan mértékű árfelhajtó tényező mint mondjuk egy Budapesti sokkal drágább ingatlan esetében. Az egyetem jelenléte pedig mindig is egy lakásárfelhajtó tényező volt. A város pedig ahelyett, hogy normális bérlakás programba kezdett volna, inkább a legértékesebb egyetem közeli telkek havernak kimutyizásával és azokra külföldi pénzes diákoknak luxus apartmanok építésével mégjobban felhajtotta az ingatlanárakat. Sokat ront a helyzeten az is, hogy lényegében fél Kelet-Magyarország Debrecenben próbál munkát találni, mert annyira nincs máshol munkahely a környéken, ez ellen pedig nem is tesz semmit a kormányunk, hanem ha jönni akar egy új gyár akkor azt csak Debrecenbe küldi. Eközben a helyi vállalkozások vagy nem tudnak magasabb fizetéseket kigazdálkoni, vagy a berögzült kapzsiságuk miatt nem akarnak munkaerőt megtartani annak árán, hogy normális fizetéseket adnak. A multik pedig eleve az alacsony bérszínvonal miatt jönnek ide, tehát ők se fognak túlzásokba esni soha és mindig alacsonyabb béreket fognak kínálni mint mondjuk Budapesten, még annak árán is alacsonan tartják a bérszínvonalat, hogy nem magyar, hanem migráns munkaerőt alkalmaznak, ebben pedig a "migránsellenes" fideszkormány nagyban asszisztál nekik, a mi adónkból.
Jól példázza, hogy mennyire alacsonyak a helyi fizetések, hogy mindkét pláza és a teljes belváros üres, kiadatlan üzlethelyiségekel van megszórva. Az újonnan nyitó kisebb vállalkozások többsége nagyon rövid időn belül lehúzza a rolót. A vendéglátásban, ahol a helyi forgalmat nem tudja kiegészíteni az idegenforgalom vagy egyéb többletforgalmat, vagy kevesebb kiadást generáló körülmény ott borítékolható a csőd. Persze a fideszközeli, állami pénzekkel súlyosan megtámogatott vállalkozások élnek és virulnak, de ezekből nincs sok. Mivel Debrecenben kifejezetten amigráns munkaerő telepítésére helyezik a hangslyt, nem is várható az, hogy a jövőben érdemben változzon a bérezés és a lakhatás költségeinek aránya pozitív irányban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!