Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » SSC nyelvpótlék megszűntetést...

SSC nyelvpótlék megszűntetést van jogom nem elfogadni az MTK alapján?

Figyelt kérdés

Jelenleg a munkabérem br. 950 + 15% nyelvpótlék. Így vettek fel, így kaptam meg és fogadtam el az ajánlatot. Rendszeresen felülvizsgálják viszont, hogy jogosan kapom-e a nyelvpótlékot, tehát hogy szükséges-e az adott nyelv az feladatkörömhöz, vagy sem.

Viszont ha egyszer az jönne ki, hogy nem kell, akkor ugye br. 1.1 helyett br. 950 lenne a bérem, azért 150k jelentős összeg, ha ez megtörténne, és nem mennének bele, hogy akkor emeljék vissza a bruttó fizumat, hogy kiegyensúlyozza a nyelvpótlék elvesztését (amivel egyébként jobban is járnék, hisz az már egy bruttó lenne, ami beleszámít bónusz alapba, végkielégítésbe, stb.)

Nos, ha ebbe nem mennek bele, akkor én mondhatom azt, hogy ez már olyan jelentős munkaköri változás, amit jogom van nem elfogadni, és vagy adja tovább a nyelvpótlékot, vagy mondja fel a munkáltató a munkaviszonyt az azzal járó minden anyagi kötelezettségével (végkielégítés, felmondási időre járó bér, amiben részben fel kell menteni a munkavégzés alól, stb.)

aug. 23. 14:18
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Pótlékot bármikor elvehetik és még meg is kell köszönnöd.

Az csak az alapbér amin nem csökkenthetnek.

aug. 23. 15:36
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
A lényeg nem derült ki. Tényleg kell a nyelv a feladatkörödhöz?
aug. 23. 15:45
 3/3 A kérdező kommentje:

Nem annyira és egyre kevésbé. Használni használom. Viszont ha máról holnapra elfelejteném, akkor is el tudnám látni a munkaköröm, azt az egy-két esetet kiszótáraznám. Régebben jobban kellett. De már a célországban is (teszem azt Franciaország,) a kollégák nagyrészben lengyelek, cseh/szlovákok, románok, afrikaiak, latinamerikaiak, akik eleve nem beszélik az ország nyelvét rendesen, angolul kell meetingelni, levelezni, h mindenki értse), viszont ebben egyeztünk meg, és így is indul, hogy kell, és használnom is kell, és meg is fizetik hogy tudom, ezzel éri meg itt dolgozni.

Nyilván a közvetlen környezetemnek nem érdeke hogy elvegyék (vezetők, csoport, HR, stb) , ezzel elmenne a kedvem a munkától, mást keresnék, - 100 nettó az sok pénz.

És nem lenne jó ha pályáztatni kellene a pozit, pár hónap felmondással jönne valaki, vagy beválna a cég neki, ő is a cégnek, vagy nem, kb. 1 év mire betanul hogy simán menjen minden, most is van ilyen nyitott pozíció, lehet találni, de nem olyan könnyen,amilyet megálmodnak. Pláne nem mondjuk 950 bruttóért az 1.1 helyett. Ez azért elég spec tudást igényel, nem IT-s, de azért egy átlag feletti beosztotti (nem vezetői) fizetés adott és elvárt.

De közvetlen vezetők, stb. is tudják, hogy csak így versenyképes. Ha jönne szervezeti szempontból "távolról" vmi language audit és átnézné a munkám, simán elvehetné. Őket ha csak "a szakmai feddhetetlenség" hajtaná, talán nem érdekelné, hogy ez milyen problémát okozna (pl.felmondási hullám, emiatt elakadások, színvonalcsökkenés, mivel nem csak én vagyok egyedül így a departmenten.)

Ez esetben a bruttókat kellene megemelni ha a status quot meg akarnák tartani, a fluktuációt meg kezelhető nagyságrendben.

De ha egy cost cuttingot erőltetnének, amit rebesgetnek mindenhol, előfordulhat, ezért is írtam ki a kérdést, hogy ha ilyen történne, hogyan reagáljak, hogyan készüljek. Felmondjak-e, vagy ki lehet-e préselni, hogy ők mondjanak fel nekem vmire hivatkozva.

aug. 23. 17:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!