Fizetetlen szabadság, lehet ilyet csinálni?
Építőiparban dolgozom egy cégnél, bejelentve.
Februárban kezdtem, tehát 20 helyett 17 szabadsággal indultam.
Igyekeztem spórolni a nyárra a szabadságaimmal, júniusra viszont esőzések miatt már csak 14 maradt. Kivettem 5 napot magamtól, így maradt 9.
Aztán most júliusban szintén kikértem 5 nap szabadságot, amire rá is bólintottak. A héten tértem vissza újra a munkába, és közölték velem hogy észrevették hogy már nem vehettem volna ki, ezért fizetetlen szabadságot fognak beírni. Megtehetik ezt? És ilyenkor mind az 5 nap fizetetlen, vagy legalább 1-2 megmarad rendes szabadságnak? Tudom hogy nem oszthatom be magamnak az összes szabadságot, de mégis igazságtalannak érzem ezt.
Az is számít, hány órás a munka. Ha egy nap 12 óra, akkor bizony ott már másként számolódik.
Ahol én voltam, 12 órás munkarendben, ha kivettem két napot, akkor az 24 órának felelt meg, a szabadságot pedig úgy számolták, hogy egy szabadnap 8 órával egyenlő. Szóval hiába csak 2 napot vettem ki, 3 szabadságnapot elvittek.
Milyen félkegyelmű pontozza itt le a jó válaszokat?
Ha kértél 5 nap szabadságot, azt jóváhagyták és elengedtek szabadságra akkor utólag azt nem lhet fizetés nélküli szabadsággá nyilvánítani (vagy semmi mássá). Ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy hány órában dolgozik, az is lényegtelen, hogy hány napod volt / van mivel kiadták...
Amúgy fizetés nélkül szabadságot CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a munkavállaló kérésére lehet adni, a cég nem mondhatja, hogy na barátom, most elmész 2 hétre szabira ha tetszik ha nem és nem fizetünk érte.
Fizetés nélkülit csak te kérvényezhetsz és ők dönthetik el, hogy megadják-e. Előre, nem visszamenőlegesen.
Miért nem kérdezted meg, hogy miért gondolják úgy, hogy túl sokat vettél ki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!