Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Fizetetlen szabadság, lehet...

Fizetetlen szabadság, lehet ilyet csinálni?

Figyelt kérdés

Építőiparban dolgozom egy cégnél, bejelentve.

Februárban kezdtem, tehát 20 helyett 17 szabadsággal indultam.

Igyekeztem spórolni a nyárra a szabadságaimmal, júniusra viszont esőzések miatt már csak 14 maradt. Kivettem 5 napot magamtól, így maradt 9.

Aztán most júliusban szintén kikértem 5 nap szabadságot, amire rá is bólintottak. A héten tértem vissza újra a munkába, és közölték velem hogy észrevették hogy már nem vehettem volna ki, ezért fizetetlen szabadságot fognak beírni. Megtehetik ezt? És ilyenkor mind az 5 nap fizetetlen, vagy legalább 1-2 megmarad rendes szabadságnak? Tudom hogy nem oszthatom be magamnak az összes szabadságot, de mégis igazságtalannak érzem ezt.

aug. 4. 15:38
 1/9 anonim ***** válasza:
39%
Az úgy 14 és nem 17. Részarányosan talán nem jól jön ki, de erre nem hivatkozhatnak. Ha valamiért mégis hivatkozni akarnak vagy bármiért nem tetszik, akkor előbb kellett volna szólni. Mindenképpen jogellenes így utólag.
aug. 4. 16:14
 2/9 anonim ***** válasza:
18%
és nem kérdezted meg, hogy a maradék 9 napból miért is nem vehetsz ki 5 napot?
aug. 4. 16:22
 3/9 anonim ***** válasza:
18%
nem tehetik ezt meg
aug. 4. 16:39
 4/9 anonim ***** válasza:
38%

Az is számít, hány órás a munka. Ha egy nap 12 óra, akkor bizony ott már másként számolódik.

Ahol én voltam, 12 órás munkarendben, ha kivettem két napot, akkor az 24 órának felelt meg, a szabadságot pedig úgy számolták, hogy egy szabadnap 8 órával egyenlő. Szóval hiába csak 2 napot vettem ki, 3 szabadságnapot elvittek.

aug. 4. 18:15
 5/9 anonim ***** válasza:
88%

Milyen félkegyelmű pontozza itt le a jó válaszokat?

Ha kértél 5 nap szabadságot, azt jóváhagyták és elengedtek szabadságra akkor utólag azt nem lhet fizetés nélküli szabadsággá nyilvánítani (vagy semmi mássá). Ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy hány órában dolgozik, az is lényegtelen, hogy hány napod volt / van mivel kiadták...

Amúgy fizetés nélkül szabadságot CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a munkavállaló kérésére lehet adni, a cég nem mondhatja, hogy na barátom, most elmész 2 hétre szabira ha tetszik ha nem és nem fizetünk érte.

aug. 4. 18:37
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Fizetés nélkülit csak te kérvényezhetsz és ők dönthetik el, hogy megadják-e. Előre, nem visszamenőlegesen.

Miért nem kérdezted meg, hogy miért gondolják úgy, hogy túl sokat vettél ki?

aug. 4. 21:14
 7/9 anonim ***** válasza:
4: Nem számolódhat másképpen 4-6-12 órával sem. Legalábbis alapesetben ez is, úgyhogy ugyanúgy jogellenes volt. A nap annyi, amennyi munkaóra/nap van szerződésre.
aug. 6. 09:20
 8/9 anonim ***** válasza:
5-ösnek jár a pont duplán.
aug. 6. 09:21
 9/9 anonim ***** válasza:
7-es: pedig nálunk így volt. Igaz, bejelentve bevoltunk, volt tb-kiskönyv. Csak szabadságot számolták így. Ja, meg volt amikor nem volt munka, akkor kiadogatták a szabadságokat. Aztán, miután megszűnt ez a helyzet, és ha az ember több szabadságot kapott az ember, mint amennyije volt, akkor fizetés nélküli szabadság lett írva.
aug. 6. 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!