Egy HR-esnek vagy vezetonek multinal dicseret ha valakit olcson tud alkalmazni?
Gond a szint alatti fizuval, hogy hamar kiderül és az illető el fog menni relative gyorsan. Minnél több szakmai tapasztalatot igényel egy terület annál drágább lesz egy új embert felvenni és betanítani.
Pl az én területemen vagy 6 hónap kell hogy beleszokj a munkába még akkor is ha van tapasztalatod.
Nagyobb cégeknél sávok vannak, ha alacsonyabbat mondasz akkor is a sáv legallját legalább meg fogják adni.
"Persze tudom, hogy sok helyen a legolcsobb embert keresik, de ha valoban azt akarjak, hogy az adott ember akiben van fantazia sokaig az o emberuk legyen nem szoktak ilyenkor egy valamkvel jobb fizetest adni?"
Azért mert valakiben van fantázia önmaguktól nem fognak emelni, sok esetben akkor sem ha egyébként elkezd panaszkodni, hogy 'jajj kevés a bérem'. Akkor fognak emelni, ha konkrét offerrel jön és valóban ér annyit a tudása / nehezen pótolható, akkor kaphat counter-offert a cég részéről.
Én vezető beosztásban dolgozom egy multinál.
Időnként veszünk fel új kollégát az én osztalyomra, ilyenkor a második körös interjún már ott vagyok.
Ilyenkor van egy bérsáv amiben szeretnénk találni valakit. Ez kiderul már az elején, hogy a második körös jelentkező benne van-e ebben. Ha nagyon kilóg akkor ritkán van második kör...
A berajanlat nem csak azt tükrözi mennyire szeretnénk, ha nálunk dolgozna az új kolléga, de kell legyen mozgasterünk is a bérben a következő 1-2 évre.
És persze nem akarunk bérfeszültséget sem a cégnél.
Sosem szempont, hogy olcsó munkaerő találjunk.
A szempont az, hogy a legjobbat.
Általában nem. Egy kisebb multi költségvetésében az, hogy az újonnan felvett egy darab Gipsz Jakab fizetése bruttó 500 vagy bruttó 600, gyakorlatilag kerekítési hibának is kevés.
Nyilván mind a sokszáz embernél +/- egy százas már tétel, de egy-egy ember felvételénél nem az az irányelv, hogy spóroljunk. Az már fontosabb, hogy ne okozzon bérfeszültséget, vagyis, hogy nagyjából azonos munkáért nagyjából azonos fizetések járjanak. Valamint az is, amit a 4-es válaszoló írt, hogy tervezhető legyen a bére. Az egyik legnagyobb hiba, amit ilyenkor a munkáltató elkövethet, az az, hogy megbeszéli a munkavállalóval, hogy oké, akkor most kezdetben magasabb fizetést kapsz, mint gondoltuk, aztán majd 3 évig nem emelünk - ennek szokott az lenni a vége, hogy 1-1,5 év múlva felpattan onnan az ember.
Amit látni és érteni kell, hogy a toborzás egy nagyon költséges dolog még alacsony képzettségű munkavállalók esetén is, és minél feljebb megyünk a képzettségek, tapasztalat és egyéb speciális igények terén, ez gyakorlatilag exponenciálisan nő. Egy multinak nem éri meg az, hogy az eredetileg bruttó 550 és 700 közé belőtt bérsávra felvegyenek valakit bruttó 450-ért, azzal, hogy "de jó, spóroltunk egy százast", mert hosszútávon többet árt vele, mint használ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!