EFO-s 90 nap lejárta után repülnek az emberek?
Sziasztok, pár hete kezdtem el dolgozni napi bejelentéssel (elvileg EFO), már akkor is furcsa volt, hogy egy viszonylag sok embert foglalkoztató cégnél hallom mindenkitől, hogy milyen gyorsan cserélődnek az emberek bizonyos munkakörökben. Ezekben a munkakörökben akik már x éve ott vannak fixen szinte mind leszázalékolt vagy nyugdijas. Szinte egy héten kezdtem el dolgozni azzal a brigáddal (4-5 új ember) akik szintén EFO által vannak ott. Utána olvasgattam és ahogy látom szinte töredékét sem kell fizetnie a munkaadónak utánunk, mintúgy azok után akik leszázalékoltak vagy nyugdijasok. Elképzelhető, hogy a havi 15 max nap (évi max 90) tehát 3 hónap után szintúgy repülni fogunk mi is, akik most lettek behivva mintsem megkapjuk a rendes munkaszerződést? Már kezdek sok esélyt látni habár mióta oda mentem azzal hitegettek, hogy nem sokáig lesz már EFO-s az adott munkakör stb.
+Kérdés, hogy habár EFO kapnom kellett volna bármilyen papirt ezzel kapcsolatban a munkáltatótól? Jelenleg csak központi jelenlétit töltünk, de már abba sem vagyok biztos, hogy minden napom lejelentik. Válaszokat előre köszi!
"EFO kapnom kellett volna bármilyen papirt ezzel kapcsolatban a munkáltatótól"
Nem, mivel az ilyen jellegű munkaviszony szóbeli megállapodás alapján is megköttetik. A NAV-hoz történő bejelentés által válik hivatalossá.
Azt, hogy minden napra bejelent vagy sem, meg tudod nézni bármikor, ha van ügyfélkapud. Sőt, manapság már maga az ügyfélkapu értesít róla, ha a foglalkoztatásodban bármelyik munkáltató bármikor változást eszközölt.
A kérdésed első részére nyilván itt senki nem fog tudni válaszolni. Lehet, hogy úgy lesz, lehet, hogy nem és kapsz hagyományos munkaviszonyra vonatkozó munkaszerződést.
Ettől függetlenül az ilyenfajta foglalkoztatás mindig aggályos, mert ha a munkáltató komolyan gondolja, és hosszútávra tervez, akkor nem EFO foglalkoztatásban gondolkodik már az elején sem.
Vagy repültök (amit kétlek, ha beváltok és jók vagytok a cégnek), vagy egy másik "partner" cégen keresztül lesztek bejelentve, mivel akkor újraindul a 90 nap (vagy hathavi 15/hónap) és mivel ezt évente meg lehet csinálni így jövőre ismét a régi cég jelent majd be..
Egyedül a bejelentési értékhatárra figyelj oda, ha túlléped a keretet akkor szja-znod kell majd!
Napi 15 ezernél többre ne jelentesd be magad!
Inkább legyen minimálbéres mint garantált bérminimumos!
Nekem még év elején volt egy ilyen Efo-s de emelt (heti 60) órás bejelentéses melóm és igaz azóta már találtam jobbat több pénzért kevesebb órával közelebb, de azután a meló után 24 ezer ft szja-m keletkezett a 4 hónap alatt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!