Fizikai munka alkalmira jelentkeztem próba napra behivtak jövő héten. ugy tudom azt is ki kell fizesék. nekem bérletet kell vennem stb mire kell figyelni h a próba napot kifizesék? ez alkalmi nincs szerződés mint az állandonál
Elég jegyet venni nem kell rögtön bérlet.
Ha kis cég nem fogják kifizetni sajnos legtöbb helyen ez dívik.
de kell bérlet sajnos volán vonat bkk minden több ezer forinnt lenne oda és visza
ezért se mindegy h ha olyanok legalább a proba napot fizesék igenis ki.
Nem szokták kifizetni sajnos.
Törvénytelen, de nem tudsz mit tenni.
Mi már másodszor járunk így, mindkettő multicég.
"mire kell figyelni h a próba napot kifizesék?"
Próbanap nem létező fogalom jogilag.
A ledolgozott időre bérezés jár. Arra figyelj, hogy nap végén megkapd a béred.
Ha nem kapod meg, akkor a kormányhivatalokban találod a Foglalkoztatás-felügyeleti hatóságot, ott tegyél panaszt.
6# ez úgy szokott történni, hogy semmilyen igazolványt nem kérnek a dolgozótól munkábalépés előtt.
Vagyis nem jelentik be. Nos ettőlfogva milyen jogon kéri a munkavállaló a bérét? Azt fogják mondani ott sem volt.
Sajnos magyarországon ez van.
Köszi, de ismerem a szabálytalan történeteket.
"Vagyis nem jelentik be. Nos ettőlfogva milyen jogon kéri a munkavállaló a bérét?"
Olyan jogon, hogy ott dolgoztál.
A "bejelentés" nem a dolgozónak van előírva, mint kötelezettség. Ha azt nem teljesíti a foglalkoztató/munkáltató, attól még neked jár a ledolgozott időre bérezés. Maximum őt megbünteti az illetékes hatóság a bejelentés elmulasztása miatt.
Biztosan hallottál már olyan NAV-os történetekről, hogy utólag kellett a dolgozókat bejelenteni és megfizetni utánuk a közterheket.
"semmilyen igazolványt nem kérnek a dolgozótól munkábalépés előtt."
Na látod, tudod te a dolgok menetét. Az ilyen helyet kerüld el messzire. Mert az ilyen nem csak egyszer-kétszer, hanem többször fog szabálytalanul eljárni veled szemben. Ennél többet nem tehetsz magadért.
8# Értem én amit mondasz, de ha a munkáltatónál nincs nyilvántartva hogy ki dolgozik, az olyan, mintha az illető nem is dolgozna ott.
Tehát munkáltatói szemszögből írom.
Magyarul, bizonyítsnia kell a munkavégzőnek, hogy mikor mennyit dolgozott.
Nos, hogyan?
Jelenléti ív nincs, mások nem fogják tanúsítani.
Akkor hogyan?
"Nos, hogyan?
Jelenléti ív nincs, mások nem fogják tanúsítani."
Miért ne tanúsítanák?
A tanúvallomás nem választható opció, hogy akarom, vagy nem. A hamis tanúzást pedig a törvény bünteti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!