Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az efo-nál (napi bejelentés)...

Az efo-nál (napi bejelentés) a bejelentett napra fizet tb-t a cég? (8 órás)

Figyelt kérdés

2024. jún. 16. 06:59
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem fizet 18,5% TBJ-t, hanem egyszerűsített foglalkoztatás után fizet, egyszerűsített közterhet utánad ami részben kiváltja a Tb-t, de nem azzal közel sem egyenértékű. Ezért is nem keletkezetet biztosítotti jogviszonyt az EFO és nem jogosít Tb ellátásra sem, csak baleseti eü ellátásra összesen, illetve álláskereséséi járadékba számít bele és nyugdíjba.
2024. jún. 16. 07:12
 2/8 A kérdező kommentje:
akkor fizetnem kell a havi tb-t?
2024. jún. 16. 07:24
 3/8 anonim ***** válasza:
66%

Tb-t nem fizetsz havonta, azt a munkáltató vonná, a béredből ha nem alkalmival foglalkoztatna.

Az eü. szolgáltatási járulék, amire gondolsz, azt váltja ki arra a napra az efo a balesetivel.

Arra napra amikor Efoba dolgozol, nem kell fizetned, de a hónap többi napjára igen, ha csk szigorúan az efo alapján akarod megítélnia fizetési kötelezettségedet.

Kivéve, ha pl.:

- 30 napot dolgozol, két munkáltatónál összesen, az éves 90 - 120 nap megengedett Efo lehetőségedet felhasználva.

Plusz részletesen le van írva a Nav információs füzetében melyik egyéb cca. 15-20 esetben nem kell fizetned az e.ü. szolgáltatási járulékot.

2024. jún. 16. 07:38
 4/8 anonim ***** válasza:
67%

"Az efo-nál (napi bejelentés) a bejelentett napra fizet tb-t a cég? (8 órás)"

Társadalombiztosítási járulékot munkabérből vonnak, ha járulékköteles az adott jövedelem. Ha nem az, akkor TB-t sem vonnak. Nem a munkáltató fizet ilyesmit. Ő szochót fizet, nem pedig TB-t.

Amiről te beszélsz, az nem "TB", hanem egészségügyi szolgáltatási járulék, ami havi fix összeg. Ezt a járulékot annak kell fizetnie, aki a tb. törvény szerint nem biztosított és más módon sem mentesül a járulék fizetése alól.

AZ EFO foglalkoztatott nem biztosított, tehát az alatt alapból fizetni kell az eü. szolg. járulékot, ha egyébként más, biztosítással járó jogviszonyod nincs mellette, vagy nem tartozol a kivételek közé ->

Példa:

- Munkaviszony mellett EFO is van -> nem kell külön fizetni, mivel a munkaviszonyos bérből vonják a fenti járulékot kiváltó köterhet.

- GYES-en vagy és mellette EFO is van -> nem kell fizetni, mivel a GYES által mentesülsz az eü. szolg. járulék fizetése alól egyébként is.

- Nyugdíjas vagy és mellette EFO is van -> nem kell fizetni, mivel a nyugdíj által mentesülsz az eü. szolg. járulék fizetése alól egyébként is.

- A kormányhivatal rászorultság alapján mentesít a járulék fizetése alól. A mentesítés időszaka alatt vállalsz EFO munkát - > nem kell fizetni, mivel a mentesítés időszaka alatt dolgozol EFO-sként.

2024. jún. 16. 08:23
 5/8 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat

sajnos a navos tájékoztató bla blák magasak nem értem

2024. jún. 16. 09:24
 6/8 A kérdező kommentje:
jun.3-án kezdtem , most kértem le a biztosítási jogviszonyt az ü.k-un át és NEM VAGYOK BEJELENTVE. lehet hogy köv. hónapban jelenik meg?
2024. jún. 16. 09:32
 7/8 A kérdező kommentje:
azoknak akiknek ugyanolyan kinai a munkajog mint nekem: az efo bejelentést az ü.k-s bejelentkezéssel az ugyfelportal.nav.gov.hu oldalon bejelentkezve lehet lekérdezni
2024. jún. 16. 10:27
 8/8 anonim ***** válasza:

"és NEM VAGYOK BEJELENTVE. lehet hogy köv. hónapban jelenik meg?"

A bejelentést a munka kezdete előtt kell megtenni, egyébként büntet a NAV. Tehát egy június 03-i kezdést már látnod kéne. Az EFO között keresd, mert ez nem biztosítási jogviszony.

2024. jún. 18. 05:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!