Miért vonnak le TB-re 116 000 forintot?
116 000 forint TB-re? Amíg munkanélküli voltam havi 10 000 volt a TB. Most mitől lett 116 000?
Nettó bér:
420.000 Ft
SZJA:
94.737 Ft
TB:
116.842 Ft
= Bruttó bér:
631.579 Ft
Adóterhek:
293.684 Ft
Adóék:
41,2
A munkavállaló járulékai és adói:
15 százalék személyi jövedelemadó (szja)
18,5 százalék társadalombiztosítási járulék (tb), amiből 10 százalék nyugdíjjárulék, 7 százalék egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalék munkaerőpiaci járulék.
A bruttó bér 33,5%-a a levonás.
De az SZJA-ra vannak különböző adókedvezmények.
"Amíg munkanélküli voltam havi 10 000 volt a TB."
Amit te TB-nek hívsz,m az nem ugyanaz, mint amit a bérből levonnak.
Amit levonnak a bérből, abba benne van a nyugdíjjárulék is. A 10ezerben nem volt.
7%-ot vonnak egészségbiztosításra.
Ez több, mint a havi 10ezer, amit magának fizethez az ember, ha munkanélküli. Ez a közteherviselés, aki többet keres az többet rak a közösbe, hogy akinek kicsi a fizetése, annak ne kelljen annyit.
"Amíg munkanélküli voltam havi 10 000 volt a TB. "
Az nem "TB", hanem egészségügyi szolgáltatási járulék. Ezt kizárólag az egészségügyi ellátás miatt vagy/voltál köteles fizetni.
A bruttó bérből levont társadalombiztosítási járulék pedig több elemből tevődik össze. Cserébe jogosult lehetsz táppénzre, nyugellátásra, álláskeresési járadékra, egyéb ellátásokra (GYED, stb.).
Biztos látod a két járulék közötti különbséget.
Jo reggelt.
Azt hitted 10kbol meguszod? Vicces es naiv vagy kerdezo.
Hihetetlen hogy ilyen tudatlanokat termel ki az iskolapad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!