Ez jónak számít?
#6 De fizetés és megtakarítás nélkül kb lehetetlen rámondani hogy az amennyi marad az "jó" vagy sem. Az sem mindegy hogy hol élsz vagy hogy van -e saját lakásod vagy sem.
Az 'átlag' elég tág fogalom nettó 250 től akár 500 ig minden kereset olyan ami elérhető szinte bárki számára. Azért 250 ből ha 60 megmarad nem ugyan az mind 500 ból. Ha van saját lakás az megint csak 100-200 ezer forint körüli összeg marad a zsebedben.
Ha értelmes választ akarsz akkor részletesebbnek kell lenned, különben kb az egész kérdés semmit se ér
Én tényleg “átlagembernek” tartom magam, 40 feletti nő vagyok, elvált, édesanya, 1 gyereket nevelek.
A mai nap a számlámon 101 eFt van, de ebben a hónapban:
- kifizettem a gyerek két nyári edzőtáborát (150 eFt)
- sportfelszereléseket vásároltam 70 eFt értékben (ezt el tudom számolni majd, később a pénz 85%-a visszaérkezik, de kifizetni most kellett)
- félretettem hó elején 100 eFt-ot
- havi kiadások megvannak, minden számla kifizetve amit megkaptam, a rendszeresek (pl közös költség, edzés tagdíja stb) 06.30-ig
- háztartásban minden bevásárolva, feltöltve (tartós élelmiszer, háztartási cikkek-tisztítószerek, fűszerek stb.- csak a tényleg romlandó friss áru lehet kiadás max pár ezer Ft értékben)
- autó megtankolva, biztosítások rendezve
Ez a kb 100 eFt a hó végét mindig megvárja, hátha kell valami SOS kiadás, ha nem, akkor megy a megtakarításba- 29-én jár le egy nagyobb pakk állampapírom, hozzáteszem az ottani összeghez.
Én fizetést a hónap utolsó munkanapján szoktam kapni, tehát péntek délelőtt már a számlámon lesz az is.
Kb 770 eFt a nettó havi keresetem. Biztos szektorban, jó munkahelyen, sok tanulással és tapasztalattal keresek ennyit (a bruttója 7számjegyű), de kettőnkre kell beosztani.
Szerencsére saját ingatlan, autó stb van, fővárosiak vagyunk.
19-es: a valódi átlagember nem keres nettó 770 ezer ft-ot. Maximum két keresővel jön ki a valódi átlagnak ez az összeg.
Az átlagbérre is sokan felkapják a fejüket, a legtöbb magyar dolgozó életében nem kapott akkora összeget még egy hónapban.
De tegyük fel, hogy az átlagkeresetet kapja egy valódi átlagember. Ez jelenleg 450 ezer ft nettóban.
Szerintem saját laksában ebből kényelmesen meg lehet élni, de még a medián bérből is. Ha bérelni kell piaci alapon, akkor más a helyzet, meg nyilván a lokációtól is függ a dolog. Vidéken azért még olcsóbb a bérleti díj, mint Bp-en, de szerintem 450-ből még akkor is ki lehet jönni.
Én 770 ezer ft-os fizetésből királynak érezném magam, és kb. 600 ezret félre tudnék rakni. Igaz, nekem nem kell fenntartanom más embert magamon kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!