Ki hogyan gazdagodott meg?
#7: Érdekelne, hogy ilyen hulladék fizetésből hogyan hoztad össze ezt a vagyont. Ehhez 15 évig havi 800-at kell félretenni (ha harmincas vagy, ez az időtáv reális az aktív éveket nézve). Közben neked a fele sincs a nettód még most sem, és még semmilyen kiadást nem számoltunk.
KSH átlag alatti bérből 1-200nál többet megtakarítani irreális.
Egész életemben dolgoztam, kimentem nyugatra.Spóroltam mindenből olcsóbbat vettem.
Aztán nyertem a lottón...
#6 Szerintem az nem negatív tulajdonság (nem szarrágóság), ha valaki tisztában van a saját szükségleteivel és csak azért mert mások megteszik, ő nem költ olyasmire, amire neki nincs szüksége.
A WC-t fürdővízzel lehúzni, télen 18 fokban lakni, kocsi helyett gyalog, biciklivel, tömegközlekedéssel járni nem csak spórolás, hanem környezet tudatos viselkedés is.
Ha neki ez megfelel így, nem éri aránytalanul nagyobb áldozatnak, mint amennyi haszna akár anyagilag, akár a környezeti hatásokból van, akkor hadd csinálja, nem árt vele senkinek, az ő döntése.
Ha valaki saját maga úgy dönt, hogy ő nemhogy pezsgőre és kaviárra nem költ, de még sajt helyett is csak üres kiflit eszik, akár csak spórolásból teszi, akár állatvédelmi vagy bármi egyéb meggyőződésből teszi, ezzel megint csak nem árt senkinek és az ő döntése. Ha ő nem igényel többet annál, mint amennyit megvesz, vagy nem érzi az igényeivel ütközőnek az áldozatot, amit hoz, akkor lelke rajta, tegye nyugodtan.
Aki kuponokkal, a kilónkénti árak gondos figyelésével és egyéb szöszölésekkel tud spórolni, azt akár szórakoztathatja is ez a fajta logikai játék a vásárlásban amellett, hogy akár még valamennyi megtakarítással is járhat. Ezzel megint csak nem árt senkinek, legális lehetőségekkel és a saját szabad választási lehetőségeivel él. Egyik ember az idejével spórol és kevésbé nézi meg alaposan, hogy mit mikor és mennyiért vesz meg, más meg inkább az idejét, figyelmét áldozza be, hogy pénzt spóroljon a vásárláson, sőt akár még élvezi is az ebben rejlő játékot.
Viszont, aki az önkiszolgáló pénztárnál trükközik, az már nem csak spórol vele, hanem megkárosítja a kereskedőt. Ez már inkorrekt. Erre már illik a szarrágás, sőt lopásnak is lehet tekinteni.
Az, hogy az önkiszolgáló kasszánál más termékként ütsz be valamit, nem olyan sokban különbözik attól, mintha egyszerűen zsebre vágnád és fizetés nélkül vinnéd ki. Technikailag nem ezt teszed, így ezen rajtakapni sem tudnak, de ettől még nem vagy semmivel becsületesebb azzal, hogy egy kevésbé tetten érhető trükközéssel valósítod meg ugyanazt.
14-essel teljesen egyetértek.
Nem tartom magam gazdagnak, de két pár éves nem alapkategóriás autóm is áll teletankolva a garázsban, mégis biciklivel járok legtöbbször pl. munkába. Nem azért, mert ne tudnám kifizetni az üzemanyagot. Hanem részben környezettudatosság, részben legalább ennyi mozgás szerintem kell egy nap, ha úgyis egész nap az irodában ülök.
Ha valaki spórol a vízzel, energiával, megint csak nem tarom "kakirágcsálásnak". Én is otthon esővízzel locsolok, pedig ki tudnám fizetni ha ugyanez a hálózati vízről menne. Stb.
Továbbá, aki valóban gazdag és saját erőből, munkával, becsülettel küzdötte fel magát, sok esetben nem azért szórja a pénzt nem létfontosságú dolgokra, mert gazdag. Hanem épp fordítva van az ok okozat! Azért gazdagodott meg, mert nem költ ész nélkül felesleges dolgokra!
Azért a gazdagság elég tág fogalom és nagyon sok mindentől függ, hogy kit is tekintünk gazdagnak.
Tegyük fel van egy ember aki sok mindent örököl mondjuk a családjától. Tehát passzív vagyont, ingatlant, földeket stb. Persze a földet bérbe lehet adni, meg jó esetben az ingatlant is ki lehet adni, ha szerencsés az illető. Tegyük fel az ilyen típusú vagyon papíron ér mondjuk 200 milliót. Akkor ő most gazdag? De mi van ha az ingatlan/ingatlanok valahol Piripócson találhatóak, ahol maximum a bennük lévő építőanyag érhet valamit...
Akkor is gazdag az illető?
Szóval lehet eg budapesti ki garzon még ha papíron nem is ér annyit, mint mondjuk egy salgótarjáni, kétszintes, gigatnikus telken lévő kertesház, akkor is nagyobb "gazdagságot" biztosít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!