Megérné belekezdeni a mozdonyvezetői tanfolyamba?
Egy nyugis, kevés emberi kapcsolatot igénylő, kissé monoton és kiszámítható munkát szerettem volna. Mivel laikusként érdekelt az informatika világa, így jelentkeztem mérnök informatikus szakra.
Nem sokára végzek, már a szakdolgozatot írom.
Nyilván ezer iránya van ennek a területnek, de már most látom, hogy ez nekem nem fog tetszeni. Egyáltalán nem nyugis, inkább stresszes. Sokat kell emberekkel kommunikálni, csapatban dolgozunk, tartani kell a megrendelővel is a kapcsolatot. Ahogy letelik a munkaidő még otthon is foglalkozni kell a projektekkel. Folyamatosan képezni kell magamat, és egyáltalán nem könnyű az elhelyezkedés sem (átlagos pályakezdőként).
Utasként is szerettem vonatozni, de mostanában mozdonyvezetők videót nézem és nagyon tetszik a munkájuk. Gondolkodok rajta, hogy bele kellene vágni.
A szolnoki telephely van hozzám a legközelebb és oda lehet is jelentkezni. Áprilisban indul a képzés. Szerintem az egyetemet be tudom fejezni mellette, gondolom 1-2 napra elengednek, hogy el tudjak menni államvizsgázni.
Állítólag nem könnyű, na de mégis mennyire nehéz a tanfolyam? Melyik része szórja meg a népet?
Milyen hátrányai vannak ennek a szakmának?
(Azt tudom, hogy a gázolás benne van a pakliban, de ez nem tántorít el.)
A sok 12 órázás miatt csak 15-16 napot dolgoznak 1 hónapban, a többi szabad?
Szolnokon milyen típusú mozdonyokra tanítanak majd be?
Mennyi a fizetés a képzési idő alatt?
Tanfolyam alatt nem fogsz te semmilyen egyetemet befejezni, mert időd se lesz rá és nem is ajánlott nagyon szétforgácsolni a figyelmedet, hacsak nem akarsz bukni rögtön az elején.
Szóval döntsd el, melyiket akarod jobban!
IT részhez:
- kommunikálnod kell, de ez a legtöbb munkára igaz
- stressz függ a munkahelytől, egy csomó ismerősöm van aki nagyon nyugis helyeken dolgoznak
- megrendelővel normális esetben nem te tartod a kapcsolatot mint fejlesztő
- a legtöbben nem csinálnak projektet munkán kívül, szerintem abszolút nem szükséges hogy jó legyél
- tanulni kell, de arra van a munkaidőd hogy utánnanézz új és jobb megoldásoknak.
"Állítólag nem könnyű, na de mégis mennyire nehéz a tanfolyam? Melyik része szórja meg a népet?"
Mit értesz a nehéz alatt? Nyilván nem teljesíthetetlen a tanfolyam, de nem biztos, hogy aktív egyetemi tanulmányok mellett érdemes belekezdeni. Elég sokat kell tanulni, vannak általános szakmai, meg műszaki dolgok, azzal nem hiszem hogy mérnökinformatikusként gondod lenne. Inkább a szabályzatok, meg az utasítások szokott a vízválasztó lenni, mivel az gyakorlatilag színtiszta magolás. Itt van ízelítő:
Itt sem arról van szó, hogy nehéz maga a tananyag, főleg ha jó a tanár, és segít megérteni az összefüggéseket akár gyakorlati példákon keresztül. Inkább a mennyiség, és az hogy ezeket elég pontosan visszakérik. Főleg a jelzési utasítás az, ahol aztán semmi mellébeszélés, úgy kell megtanulni, ahogy le van írva.
"Szerintem az egyetemet be tudom fejezni mellette, gondolom 1-2 napra elengednek, hogy el tudjak menni államvizsgázni."
Nem tudod.
"A sok 12 órázás miatt csak 15-16 napot dolgoznak 1 hónapban, a többi szabad?"
Igen, elméletben, de annyi munka van, hogy 200-220 órákat dolgoznak 1 hónapban.
"Melyik része szórja meg a népet?"
Az infra modul
"Mennyi a fizetés a képzési idő alatt?"
Garantált bérminimum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!