Megéri akadémiai pályát választani?
Attól függ milyen területen és hogyan.
A PhD egy elég nagy befektetés, anyagi kiesés is, kb. 5 évet elvesz az életedből. De ha egyszer PhD szeretnél lenni… 🤷🏻♂️ Akkor ez a módja.
De egy PhD még nem jelent akadémiai pályát önmagában. Én is PhD-val dolgozom multinál, és mellette egyetemen tanítok hobbiból. A csapatunkban több PhD is van, és a főnököm konkrétan egyetemi professzor.
Vannak kutatói állások, ahol feltétel (gyógyszerészet stb.), és vannak állások, ahol jól néz ki. Például ahol én dolgozom, data scientistek vagyunk, itt nem elvárás a PhD (csak az MSc), de akinek PhD-je van, annak óhatatlanul nagyobb a tisztelete, gyorsabban jut előre, könnyebben kap meg egy jó állást stb. Azt se becsüljük alá, hogy a PhD nem csak egy papír meg egy cím, hanem konkrétan tudást is ad, ami nagyon nagy előny a tudásalapú állásokban.
Összességében nem tudom megmondani, megérte-e számomra a PhD (anyagilag szerintem nem), de szívesen vagyok PhD, jól mutat a nevem mellett, sokat is tanultam belőle, szóval ha tehetném is újracsinálnám.
Olyan ez, mint a BSc vagy MSc kérdés. Megéri-e az Msc? Sokak szerint nem, mások szerint igen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!