Munkanélküliként 25 év alatt ha nem vagyok diák jár a TB,vagy mit kell tenni ahhoz,hogy megkapjam?
Ha az a kérdés hogy milyen módon lesz biztosítási jogviszonyod, akkor két lehetőséged van:
- vagy fizeted magad után minden hónapban az egészségügyi szolgáltatási járulékot (11.300Ft/hó)
- vagy elmész a munkaügyi központba és regisztrálod magad álláskeresőnek.
És ha ebben a félévben kezdtem az egyetemet,de november óta nem jártam be,akkor mi van ?
Nem adtam be a törlési kérelmemet még,így álláskeresőként sem tudok regisztrálni,vagy akkor nem is kell ?
"És ha ebben a félévben kezdtem az egyetemet,de november óta nem jártam be,akkor mi van ?
Nem adtam be a törlési kérelmemet még,"
Akkor van egy diákigazolványod, ami még érvényes. Így nem kell foglalkoznod "TB" fizetéssel, mivel az állam azt átvállalja a nappalis diákok helyett.
Ha a "törlés" visszamenőleges lesz (létezik ilyen?), akkor utólag ugyan, de visszamenőleg fog keletkezni fizetnivalód járulék szempontjából.
A biztosítottaknak nem kell fizetniük maguk után egészségügyi szolgáltatási járulékot ("TB"-nek nevezik az emberek).
Mikor vagy biztosított?
- Ha munkaviszonyban állsz -> minden más feltételtől függetlenül.
- Ha álláskeresési járadékot folyósítanak részedre.
Ha csak regisztrálva vagy, mint álláskereső, de nem kapsz ellátást, akkor nem vagy biztosított és fizetned kell magad után a járulékot. Ez ki lehet védeni úgy, hogy kérvényezed a járási hivatalnál a rászorultságod megállapítását. Ha ezt megállapítják, onnantól kezdve mentesítenek a járulék fizetése alól maximum 1 évig. Onnantól kezdve, nem pedig visszamenőleges hatállyal!!!!
A második félév már elkezdődött. Mivel nem iratkoztál be, ezért már a tb-d sem él.
A diákodat még használhatod március 31ig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!