Hogyan menthetném meg a munkaviszonyom?
A Munka Törvénykönyve erősen szabályozza, hogyan lehet kirúgni valakit. Alapvetően vagy pozíció megszüntetéssel, amit indokolni kell, vagy rossz teljesítményre hivatkozva, ezt pedig bizonyítani kell.
Előbbi esetnél, ha megszünteti a pozíciódat, mondjuk mert a munkamennyiség nem indokolja, utána fél évig nem vehet fel senkit a helyedre, különben úgy bepereled, mint a pinty. Utóbbi esetben, a rossz teljesítményt nagyon alá kell támasztani, marhára nem egyszerű.
Persze vannak kiskapuk, kivételek, például leépítés...
Először nézd meg, mivel indokolja a főnököd, ha el akar küldeni.
Ha eléd tesz egy közös megegyezést, és azzal akar elküldeni, nehogy aláírd! Ez a legfontosabb.
A közös megegyezés általában csak a cégnek jó, ha elolvasod, megérted. Például benne van, hogy lemondasz minden követelésedről, ergo később nem nagyon fogod tudni őket perelni.
Nem kényszeríthet a közös megegyezés aláírására, kötelező időt hagyni az elolvasára, sőt, ügyvéddel is jogod van átnézetni aláírás előtt. Ne hagyd, hogy megfélemlítsen.
Hidd el, meg fogják próbálni a közös megegyezést, ne írd alá. Akkor kénytelenek lesznek neked felmondani, és ekkor kötelesek a felmondási idő felére felmenteni a munkavégzés alól. Például 30 nap felmondás, ebből csak 15 napot kell ledolgoznod, a másik felében felmentés, amit természetesen ugyanúgy ki kell fizetniük.
Írjon szépen egy felmondást a céged. Azt megtámadhatod, ha a benne foglalt indokot nem érzed elfogadhatónak. Ez viszont sajnos nem kis idő és pénz lesz, ügyvéd stb. Még ha nyersz is, nem biztos, hogy megérte.
"Tudom, ha táppénzről visszamegyek a műszakvezetőm közölni fogja, hogy ki vagyok rúgva."
Műszakvezető nem rúghat ki, hacsak nem egyben a munkáltatói jogkört gyakorló is.
"Sajnos 4 napja elaludtam rá 2 napra pedig lebetegedtem."
Első körben mindig fegyelmi eljárást kell lefolytatni az "elkésés" miatt. Azon belül írásban figyelmeztetni a dolgozót, hogy a következő alkalommal milyen következményekre számítson.
Én az előzmények alapján sem gondolom azt, hogy a munkáltatónak van lehetősége felmondani rögtön, az azonnali hatályú felmondáshoz meg még annyi sem.
Mi sokat szondáztattuk a dolgozókat. Ha elszíneződött az alkoholszonda, írásbeli figyelmeztetést kapott a dolgozó és nyilván aznap nem dolgozhatott tovább, mivel veszélyeztette volna a többiek életét, testi épségét. Az írásbeli figyelmeztetésben benne volt, hogy a következő alkalommal azonnali hatállyal megszüntetjük a munkaviszonyát. Csak így lett volna "szabályos" jogilag a kirúgás.
Mindig mérlegelni kell a körülményeket. Hányszor fordult elő, mennyire súlyos a vétség, figyelmeztettük-e arra, hogy ezt nem kéne és a következő alkalommal mire számítson. Egy munkaügyi pernél ezek a dolgok nagyon fontosak.
Hogy értsd: Dolgozik egy emberke 26 éve a cégnél. Soha semmi gond nem volt vele. Erre kicsit piásan érkezik be dolgozni egyetlen egyszer és cserébe kirúgom.
Na ezt a történetet még egy bíró sem fogja egyértelműként kezelni, hiába volt meg rá az okom. Mert mindig figyelembe veszi a dolgozó előéletét, és azt, hogy ennyi évig meg voltak vele elégedve, így az egyetlen alkalom esetére túlzó bizony a kirúgás! Ráadásul nem volt figyelmeztetve rá, attól függetlenül, hogy mindenki tisztában van vele, piásan nem megyünk be dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha a dolgozóm az ellenkezőjét állítja az esetről?
Ezért (is) kell fegyelmi eljárást lefolytatni első körben. Legyen dokumentálva az eset, hogy később is legyen mire hivatkozni (problémás lett a dolgozó, hiába van 26 éve ott).
Nem olyan egyszerű ám, mint sokan gondolnák...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!