Erasmus vagy munka?

Figyelt kérdés

Nyáron fejezem be a mestert. Mellette már 2 éve dolgozok egy cégnél eleinte diákmunkában, fél éve pedig már teljes állásban. Régóta át akartak már venni, csak én húztam a dolgot a tanulmányok miatt. De megegyeztünk a főnökömmel, hogy tekintettel van az egyetemre, nem vár el szigorúan 40 órát, hanem rugalmas, bejárni sem kötelező. Ezt teljesen tartotta is eddig, a saját tempómban haladhattam. Viszont akkor is kiemelte, hogy hosszú távú befektetésként tekint rám és végzés után számít arra hogy még egy ideig maradok.

Maga a munkahely, kollégák, légkör, projekt és juttatások is nagyszerűek, jobbat nem is kívánhatnék, imádok ott dolgozni, és szívesen maradnék évekig.

De. Nekem covid miatt kimaradt az egyetemből az Erasmus, és amióta elkezdtem dolgozni, már nem ugyanazt a laza diákéletet élem, mert most tanulás mellett a munka is elég sok időmet elviszi. Tudom, ha végzek, akkor kevesebb lesz a terhelés, de a gondtalan diákévek nem térnek vissza, a sokhetes nyári szünet stb.

Sokáig úgy voltam vele, hogy az Erasmus nem egy nagy szám, utazgatni bármikor lehet. Most mégis felvetődött bennem, hogy ráhúzhatnék a sulira még egy félévet és ősszel kimehetnék Erasmusra.

A gond ott van, hogy a munkahelyemen nem támogatott a fizetés nélküli szabadság, sem a részmunkaidő, ezzel elég rugalmatlanok.

Jelenleg nincs párkapcsolatom, és bár nagyon kerestem az utóbbi egy évben, valószínűleg őszig nem is jön össze, szóval ilyen szempontból ideális lenne pont egy nagyobb kalandra. Azt érzem, hogy ez az utolsó lehetőségem kötetlenül élvezni a bulis diákéveket. Talán leginkább ez a szabadság, életérzés hiányzik, ezt nem akarom feladni. Én itthon is nagyon élveztem az egyetemet és eljárok közösségekbe, de munka miatt kevesebb időm van ezekre.

Nem tudom, hogy megbánnám-e ha kihagynám az Erasmust, amiről mindenki lelkendezik. Vagy megbánnám, hogy kilépek a munkahelyemről, ami szakmailag és mindenhogyan az egyik legjobb hely, ahol lehetek és én is szívesen maradnék, meg ők is több évre terveznek velem. Ismerem a piacot ennyire, hogy meg tudjam ítélni, hogy kár lenne érte.

Nem említettem ezt a főnökömnek, csak beszélgetésekből körbejártam a témát, és azt látom, hogy nincs nagyon kompromisszumra lehetőség. Ha elmegyek, vesznek fel mást és nem biztos, hogy lesz nyitott pozíció, amikor visszajönnék.

Mit tennétek, hogyan dontenétek ebben a dilemmában? Mivel érdemes számolnom, mit érdemes mérlegelnem még?

jan. 13. 19:27
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Írtam már: nyelvtudás nagyon sokat fejlődik, kapcsolati háló, és hidd el, külföldi rendszerben merőbben más az ügyintézés mint itthon. Az erasmusod csak a tied, nem kell senkihez sem hasonlitani, azt hozol ki belole amit akarsz
febr. 1. 15:57
 12/15 anonim ***** válasza:
60%
Nem olvastam el a litániát, de egyértelműen az ERASMUS...én megtanultam egy nyelvet odakint és haladtam is a tanulmányimmal, lettek nemzetközi barátaim és fontolgatom, hogy kiköltözök. A munkaerőpiacon is ismerk az erasmust és jól mutat a portfoliódon.
febr. 1. 16:00
 13/15 anonim ***** válasza:
80%
Párizs-szindróma, ez érdekes. Kicsit továbbgondolva: ha kimész Párizsba, és azt várod, lenyűgözön, valóban garantált a csalódás. Ha kimész Párizsba, ráadásul fél évre, egy komoly tervvel, a kintléted alatt beleteszel minden erődet, rengeteg munkát, hogy megismerd, bejárd minden zegét-zugát... akkor garantált, hogy NEM lesz csalódás. Szerintem ugyanígy működik az Erasmus, meg igazából bármi, amitől "sokat vár" az ember. Nagy várakozás nagy felelősség :) Szóval hajrá.
febr. 1. 16:27
 14/15 anonim ***** válasza:
49%

Ertem a dilemmad kerdezo de szerintem te magad nem is igazan akarsz erasmusra menni csak jol hangzik. Leirtuk milyen elonyokkel jar ez az erasmus, es az a kerdesed “de mivel add tobbet mint egy sima nyaralas”? Ameddig megnem tapasztalod, nem is fogod erteni. Egy erasmus felev, ahol raadasul osztondijad is van, fizetnek, egy nyaralas sose fogja uberelni. En most megyek a masodik erasmusomra. Abban az orszagban par hetre kellett szallas a fovarosaban. Es lam? Egy erasmusos baratomnak koszonhetoen talaltam

Es meg sorolhatnam, emberileg mennyit nyertem azalatt a felev alatt. Tanulnanyokban, a cv-m-ben, kapcsolatokban, nyelvtudas… orakig tudnek rola beszelni

febr. 12. 22:09
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

A barátnőm az ERASMUS-on ismerte meg a férjet és most Spanyolországban élnek. ( ott ahol találkoztak)

Én anno gimiben voltam cserediák 1 évig Mexikóban. Nem tudom rosszat csak jókat mondani, kapcsolatok, barátok, nyelvet tanulsz, a személységednek is jót tesz, sokkal talpraesettebb leszel, mivel ott magadra vagy utalva.

Persze ezt magadnak kell eldöntened, hogy mit akarsz…a cserediák éveim alatt sokan voltam, akik nem bírták a nyomást és haza mentem…tény, hogy az én esetemben 16-17 éves gyerekekről beszélünk, egy olyan országban vagyunk ahol csak angolul tudunk kommunikálni és a mexikóiak nem nagyon tudnak nyelveket mi meg az elején spanyolul nem tudtunk. +1 évig nem találkoztunk személyesen senkivel azok közül, akiket ismerünk odahaza…+ idegen családnál éltünk 3-nál is az 1 év alatt, így alkalmazkodni is kellett mindig.

febr. 13. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!