Most kaptam meg a decemberi fizetést: nem érvénysült a garantált bérminimum?
Most nem január 1-től, hanem december 1-től nőtt a minimálbér/garantált bérminimum.
Tavaly kicsivel bruttó 300 ezer alatt volt a garantál bérminimum, de nekem a szerződésem bruttó 315 ezer forintról szólt. Tavaly év végén szerződésmódosítással bruttó 365 ezerre emelték meg a béremet január 1-jétől (!).
Ugyanakkor a garantál bérminimum bruttó összege ennyi lett: 326 ezer.
A bruttó maradék összeget nem kellett volna még hozzácsapniuk már decemberben legalább? Hiszen ha garantál bérminimummal vagyok bejelentve jogilag nem tudnak kevesebbet adni, nem így van?
Vagy rosszul gondolom? "Elnézhette" a cég?
A válasz 10 másodpercnél kezdődik:
Szeretem és értékel a poént, de azért hiába az internet sötét bugyrában vagyunk, nem kellene mindent ezzel elintézni.
Nem, nem fogok belehalni, ha nem kapom meg a különbözetet, de mivel én is pénzből élek, ezért ha lehet, akkor nyilván felhozom ezt nekik. Aki képben van ezzel, annak válaszát várom, hiszen lehet nincsen igazom, és rosszul tudom.
Pedig az első és legfontosabb tényleg az, hogy a bérszámfejtést megkérdezed, lehet, hogy van indokuk, lehet, hogy simán tévedés történt, esetleg már tudnak is róla, majd korrigálják, lehet bármi a háttérben.
Másrészt, biztos vagy benne, hogy rád vonatkozik a garantált bérminimum? Mármint nem csak úgy, hogy te azt gondolod, hogy igen, hanem a munkaszerződésed tartalmazza, hogy milyen szakképzettséghez van kötve a pozíció, és emiatt beleesel a körbe. Mert az, hogy szóban azt mondták neked, hogy csak akkor vesznek fel, ha X végzettésged van, papíron meg sima betanított munkás vagy, akkor bizony rád csak a minimálbér vonatkozik.
Igazad van, egy kérdésben tényleg nincsen semmi. Rákérdeztem a pénzügyeseknél és tényleg elrontották, korrigálják és új bérlapot küldenek majd. :)
Amúgy érdekes helyzet, van egy újabb kollégám, 1 éve jött, neki is annyi a bruttó fizetése, mint nekem, viszont neki ez van a munkaszerződésében:
'Ezen munkakör betöltéséhez a Munkáltató alapfokú végzettség meglétét követeli meg.'
Szóval ebből kifolyólag neki nem is kötelező érvényű ez a decemberi emelés, hiszen eltérhetnek ettől, hiszen a bruttó 315 ezer így is több, mint a sima mostani minimálbér (nem garantált bérminimum)? Nekem szakképesítés szerepel a munkaszerződésemben, gondolom ezért jogos akkor a kérésem.
Csak fura, hogy egy pozíció és egy fizetés, de nem ugyanaz a szerződés "sablon". Mert akkor így nekem jár 1 hónapra csak ez, neki meg visszalökhetik gondolom ezt a dolgot, erre hivatkozva, jól értem?
Nem dolgozik még a kollégám, csak Messengeren beszélek vele, mert kapott értesítést az utalásról, majd hétfőn rákérdez, ha megállná a helyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!