Minden szakmában és szakterületen (gyárak, takarítás, konyhai kisegítő is….) inkább maximalizálni kellene, és minden dolgozó úgy kapna fizetést, ahogy dolgozik.
Azt hiszem az ilyen “Magyarország jobban teljesít!” embereknek kopna fel első körben az álluk.
2023. okt. 7. 17:20
5/24 anonim válasza:
Én örülök neki, felesleges az mb és a gbm, bőven elég lenne egy összeg. Sok ügyeskedéstől esnének el sokan. Amúgy az sem teljesen igaz, hogy meg akarják szüntetni, mert az újra ilyen 330-350 körüli összegeket hallani. Szóval ezzel lényegében az mb szűnne meg.
2023. okt. 7. 17:23
6/24 anonim válasza:
A garantált bérminimum megszűnne, szerepét az ágazati bértarifarendszer venné át. Azaz ezt azt jelenti, hogy nem lenne központilag meghatározott bérminimum, hanem az adott szakma határozná meg, de hogy aztán ezt ki ellenőrizné, nem értem. Szerintem nincs ez még rendesen kidolgozva.
A minimálbér maradna, szóval attól tartok, hogy az lenne a kötelező, a többit meg el lehet sumákolni.
2023. okt. 7. 18:09
7/24 A kérdező kommentje:
Igen, de az ágazati bértarifarendszer kidolgozásáig gyakorlatig az a terv, hogy a minimálbért normál, a garantált bérminimumot kisebb mértékben vagy nem emelik, így hozzák össze a kettőt. Tehát nem a minimálbért emelik nagyobb mértékben, hanem a garantáltat kvázi hozzácsökkentik a minimálbérhez. Vidéken, elmaradottabb településeken pl hivatalokban így szerintem ugyanannyit fog keresni a portás, takarítónő, mint a könyvelő, jogász, közgazdász stb, nem beszélve arról, hogy a garantált bérminimum jelenleg belengetett 5%-os emelésével durván 15%-ot veszít majd idén a vásárlóerejéből... Én vidéken élek, itt ehhez a két minimumhoz igazítják a fizetéseket és max pár ezret rádobnak a munkáltatók, de inkább nem. Tudom, Pesten nincs ennek olyan nagy jelentősége, de sok régióban sajnos befolyásoló tényező (Pesten meg hiába keres jobban az ember, ha nincs ingatlana, brutálisan drága bérelni...).
2023. okt. 7. 18:56
8/24 anonim válasza:
Tovább megy a népnyúzás meg a költségvetés tátongó lyukának az etetése. Full neoliberális politika, nemzethy köntösbe öltöztetve.
2023. okt. 7. 20:22
9/24 anonim válasza:
Semmi köze a költségvetésnek ehhez, nem abból fizetik a privát céget fizetését.
Amúgy meg kapitalizmus van tesó, ha kevesled a bért menj máshova dolgozni.
2023. okt. 7. 21:57
10/24 anonim válasza:
Semmi, mivel ilyesmit a kormány nem tervez. Nem véletlenül. A garantált bérminimum bevezetése eleve azért történt, hogy növeljék a járulék bevételeket (és csökkentség a szürke, adózatlan bértömeget) és ezzel támogassák a központi költségvetést. Ugyan ezért emelik folyamatosan a minimálbért is. Naivitás azt hinni, hogy ezt a kormányt az emberek jóléte érdekli...
Ha eltörölnék a garantált bérminimumot annak azonnal eredménye lenne, hogy több százezer munkás azonnal visszajelentenének minimálbér + boríték zsebbe kombóra, ettől milliárdokat bukna a költségvetés azonnal. Tehát ez pont most biztosan fel sem merül.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!