Hol dolgoznak az idősebb mérnökök?
Csak más területről tudok beszélni, az építészetet nem ismerem, de a karrier ív kb mindenhol ugyanaz.
30 alattiak pályakezdők, kis cégeknél, alacsonyabb pozikban dolgoznak
30-50 között vannak az emberek a csúcson szakmailag, a legtöbb helyen kb ilyen korú emberekkel találkozol nagyobb cégeknél, komolyabb pozikban.
50+ kezdődik valahol az, hogy fokféle életút lesz
- van aki vezető lesz, vele már egyre kevésbé találkozol szakmai munkában
- van aki saját céget/üzletet visz
- nagyon sokan mennek el contractornak, sok a tapasztalat, kevesebb a szakami képességüknek megfelelő pozíció (értsd, már midnenki szívesen lenne szakmai vagy egyéb vezető, de azért ilyen poziból nem jut mindenkinek)
- sokan, akik kevésébé tehetségesek, de a fizetésük az életkor és a szakmai múlt miatt kezd sok lenni meghúzzák magukat mindenféle "nyugdíjas" állásokban, ahol már csak várják, hogy elteljen a hátralévő 10-15 év
- sokan akik kevésbé tehetségesek váltanak állami/önkormányzati szektorra. Ők azok, akiket a privát cégekből kezdenek eltanácsolni, ennyi idős korukra azért már kiderül, hogy nem lesz belőlük más, ahogy hullanak ki a privát szektorból, jó menekülést jelent az állami oldal
- sokan váltanak valami nyugisabb, kevésbé operatív oldalra, mert már úgy vannak vele, hogy megvan az életszínvonal, inkább élvezni akarják.
- vannak, akik szakmát váltanak, mert beleunnak abba, amit már 25-30 éve tolnak. Pl az egyik kollégám nemrég nyitott egy kerékpározással kapcsolatos vállalkozást, ehhez eddig 0 köze volt, de beleunt a szakmába.
2es komplett hülyeséget beszél! El ne hidd neki, tuti nem építész, messziről látszik.
Marduk babilóniai volt, a Nap piramis meg mexikói. Így valójában Quetzalcoatl-nak áldozzák fel az öregeket.
Igazad van. Tollaskígyónak áldozzák fel őket.
"Lehet fiatalon nem kéne ilyenen aggódjak, de mégis nyomaszt kicsit a dolog."
Nem, egyáltalán nem kellene fiatalon ilyenen aggódni. Ha ilyen dolgok nyomasztanak az életben akkor javaslom egy pszichológus felkeresését, mielőtt 25 évesen generalizált szorongást fog belőled kiváltani, hogy 80 évesen majd melyik idősek otthonába vonulj be.
Építőmérnök vagyok. Vannak tipikus "fiatal" munkák. Ilyen mondjuk tervezői irodában a szerkesztő meló, előkészítő mérnök, vagy kivitelezésben a projektmérnök alatti lótifuti mérnök (nevezzük akárhogy), aki ténylegesen kint szív a területen a projektvezető neve alatt. Utóbbi legalább jól keres ugyan, de 10+ órában, hóban, szélben, 40 fokban, temérdek ideget benyelve. Meg lehet csípni egy-egy vezető helyettesi melót üzemeltetésben, vagy tipikus ugródeszka a hatósági, önkormányzati munka is.
30-50 között lesz az ember vezető tervező, projektvezető, üzemeltetési, vagy karbantartási vezető, osztályvezető, stb. és sokan innen is mennek nyugdíjba. Mások 40+ táján kezdenek saját vállalkozásba, akár kivitelezői, akár tervezői területen, amikor már van kellő szakmai tapasztalatuk és megtalálták a saját útjukat ebben. De sokan lesznek 50+ mondjuk már szakértők, igazságügyi szakértők is akár.
Én ezt látom a környezetemben.
Én is építész vagyok,én azt látom hogy a tervezésben dolgozó férfiak legkésőbb 35 éves koruk körül saját céget indítanak, kis tervezőirodák tömkelegét vezetik 50 pluszos "öregek", de velük nem igen fogsz találkozni.
A nők azok akik bent ragadnak alkalmazottként (sokat elmond hogy én egy 10 fős irodában dolgozok, minden alkalmazott nő, férfiak 1-1 évet voltak aztán tovább is léptek kivitelezésbe). Sajnos hallottam olyanról aki 50 évesen is lakatos konszignációt gyárt 8 órában, de ez a ritkább.
Valaki vagy saját céget alapít vagy szakmát vált. Ismerek építészt akiből óvodapedagógus, tanító, fitnesz edző, gyógytornász lett...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!