A vidéki városokban milyen az élet, a fizetés és az emberek? Pl.: Pécs, Szeged, Sopron, Győr
Pécs-Szeged: Szerintem ezt a két várost vehetjük egy kalap alá, siralmasan rossz a bérezés, messze elmarad nem csak Budapestétől, hanem más városétól is. Fejlesztésekben jelentősen elmaradottak, gazdasági szektoruk nem túl nagy.
Sopron: Ide nem azért jön az ember, hogy ott dolgozzon, hanem hogy külföldön. Munkalehetőségben Sopron elég szegényes, albérleteknek elkérik az árát, mert a város lakosságának a negyede Ausztriába ingázik, multikhoz és gyárakhoz járnak dolgozni (Parndorf, Burgenland falvai). A határhoz közel találhatsz nem rosszul fizető állást, de osztrák viszonylatban az a leggyengébb az országrészen.
Győr: Az Audi ajánlhat esetleg versenyképes béreket Budapesthez képest, valamint egy-két drágább étterem vagy bár ami a belvárosban vagy különböző városrészeken megtalálható. Persze nagyban függ a szakmádtól is, hogy mit szeretnél dolgozni. Munkalehetőségek persze itt vannak, bőven, csak 80%-át a multik teszik ki, pl Lidl, Tesco, Kfc, Meki stb. Persze hozzáteszem, hogy itt még az órabérek is pár száz forinttal nagyobbak a multiknál, mint más városokban.
Lidlben dolgoztam ebben az évben pénztárosként, Pécsett és Győrött is.
Pécs: 1500 Ft/óra
Győr: 1720 Ft/óra.
Árufeltöltőként:
Pécs: 1310 Ft/óra
Győr: 1500 Ft/óra
Szóval azért mégis vannak különbségek. Ha 8 órában nézzük, akkor egy pénztáros 8 óra alatt Győrben 1760 Ft-tal többet keres meg, mint egy pécsi pénztáros ugyanennyi idő alatt. Ez nem tűnhet jelentősnek de ha egy hónapban 20 napot dolgozol (ami még kevés is) akkor ez 35.200 Ft különbség.
Az élet és az emberek szinte az összes városban ugyanolyan, kisebb-nagyobb eltéréssel. Pesszimista magyart mindenhol fogsz találni, és mindegyik város büszkélkedik lehengerlően xar közlekedéssel, úthálózattal. Talán Győrből jobb a közlekedés, az M1-es kivételével bárhol. Van gyorsforgalmi Sopronig, Pápáig, Mosonmagyaróvárig, Bécsig, Pozsonyig, Budapestig. AZ utóbbi három tartozik az M1-hez. Nagyjából ennyi, mindenhol meg lehet élni, az biztos, csak nagyban függ a tudásodtól, végzettségedtől.
8-as, van itt fogalomzavar. Mihez képest vidék? Egy tanyához képest egy 1000 fős település is már fejlett, de leginkább a fővároshoz képest beszélünk vidékről. Ehhez képest pedig Szeged és Pécs igenis vidék.
A kérdéssel kapcsolatban Székesfehérvárról tudok beszélni.
15 éve otthagytam a tanári pályát, hogy elmenjek egy multihoz kétszer annyi fizetésért, mint tanárként kaptam.
Most egy tanár kb. nettó 250-300-at kap, akkor azt gondolnád, hogy egy multi majd megad egy junior irodai munkára nettó 600-at? Hát a nagy fenét.
Most voltam pár állásinterjún, senior pénzügyes pozícióban a bruttó 650-et soknak találták. (Ennyit arról, hogy a tanár feláll, és holnap talál kétszer annyiért munkát.)
Szóval lehet, hogy CNC-forgácsolóként kapsz annyit, mint a fővárosban (bár nem hiszem), egyéb munkakörökben az itteni multik siralmas béreket adnak.
Nem véletlen, hogy a fél város inkább feljár a fővárosba, főleg ahol adnak home office-t. De az a szomorú, hogy még így is találnak balekot, aki elvállalja.
Pécsre 3 éve költöztünk le a családdal. Diplomás munkalehetőség siralmas. Én ipari számítógépek programozásával foglalkozom 15+ év tapasztalattal. Amikor ide költöztünk 2 hónapnyi keresgélés után kaptam 350 bruttós ajánlatot.
Inkább bevállaltam az ingázást Budapestre itt a bruttóm ugyanebben a munkakörben majdnem 2-es számmal kezdődik.
Sajnos kényszer megoldás volt Pécs, ha az élet úgy adja biztos, hogy megyünk vissza Bp-re a családdal.
18: Hát az egyetemből sem fog sokáig megélni csak úgy megsúgom. Ott tanulok, és nem kevés tanuló felháborítónak tartja, hogy egy-két szakon még az állami képzés mellett is kell fizetniük a hallgatóknak. Ilyen szakon vagyok én is (félévente 100 ezer forint idegennyelvű hozzájárulást kell fizetnem). Általában a díjakat félév közben szokták kérni, de most már igen rászokott az egyetem arra, hogy elkérje a félévek kezdete előtt. Most január 15-ig volt az első határidő, miközben a félév február 5-én kezdődik.
Ettől eltekintve köztudott hogy évről évre egyre kevesebb hallgatója van a PTE-nek, és ez remélem egyébként így is marad, mert itt pénz nem arra megy amire kéne. Orvosi kar még legalább kinéz valahogy, eléggé rendezett és sok újítást kapnak, de a BTK és ETK valami förtelem, kívül még nem is rossz, de belül... Az oktatás szintén nem nevezhető jónak rengeteg docensnél, közülük számos ember el is mondta, hogy nem a szakterületükön oktatnak. Ha valakinek van esze, akkor vagy elmegy Orvosira ott Pécsen, ha mást akar akkor még jobb esetben Pest vagy külföld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!