Közalkalmazotti jogviszonynál a 2 hónapos felmondási időt kérhetem én is?
Kérésre akármennyi elengedhető belőle olyan értelemben, hogy nem kell dolgozni alatta (felmentenek a munkavégzés alól), de fizetés jár és a munkaviszony a felmondási idő utolsó napjával szűnik csak meg.
Ha a munkáltató mondja fel a jogviszonyt, akkor a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkavégzés alól felmenteni a dolgozót, ami alatt bérezés/illetmény jár munkavégzés nélkül is.
Ha a dolgozó mondja fel a jogviszonyt, akkor ilyen KÖTELEZŐEN nem terheli a munkáltatót, de dönthet úgy is, hogy eleget tesz a dolgozó kérésének és felmenti a munkavégzés alól vagy teljes időre, vagy csak annak egy részére.
Ilyen esetekben a jogviszony a felmondási idő utolsó napjával szűnik meg.
Ha más jogviszony megszüntetési napra van igénye akár a munkáltatónak, akár a dolgozónak, na az lesz a közös megegyezéses jogviszony megszüntetés, ami nem keverendő össze a felmondásokkal és azok hozadékával.
Hát nálam 19-ben ilyet nem csináltak, nem engedtek el semmit, és végig dolgoztam. Vagyis 5 vagy 6 nap szabim volt és azt utolsó előtti héten vettem ki.
Különben zsarnok mocskos hely volt, nem hiába mondtam fel. Így is sokáig tűrtem 3 éven át.
Igen értjük. Viszont nem mindegy, hogy azonnali hatállyal bocsátanak el, vagy "rendes" felmondással.
Az azonnali hatályúnak benne van a nevében, hogy azonnali, tehát még aznap megszűnik a jogviszonyod, míg a másik esetben "jár" a felmondási idő, attól a munkáltató nem tekinthet el, nem foszthat meg tőle.
Azonnali hatályú felmondás (próbaidőn túl meglépve) egy szankcionális jellegű felmondás, és kizárólag akkor van rá lehetőség, ha a másik fél törvényt/szerződést szeg, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, ami a jogviszony fenntartását lehetetlenné tenné. Kötelezően betartandó határidők fűződnek hozzá és valamelyik félre nézve anyagilag is hátránnyal jár. Továbbá az indoklása mindig KÖTELEZŐ!
A két jogviszony megszüntetési lehetőséget ne keverd össze, mert brutálisan más szabályok vonatkoznak rájuk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!