Tényleg rossz a vagyonőr munka?
Csak azért kérdezem, mert elvileg itt a közeli városban hamarosan indul egy ingyenes személy és vagyonőr tanfolyam és szívesen elvégezném, viszont nagyon vegyes a megítélése ennek a szakmának, ahogy látom.
Akik esetleg ebben dolgoznak, tudnának róla írni picit? Egyébként nem örökké ezt szeretném csinálni, csak ideiglenesen, jövőre szeretnék egy "komolyabb" tanfolyamot elvégezni, csak arra még nincs meg a keretem, addig gondoltam a vagyonőrt megoldásnak.
Üdv! 8 évvel a hátam mögött annyit mondanék erről, hogy maga a munka nem rossz, de a körülmények, a foglalkoztatás jogszerűsége (bejelentés, járulékfizetés), illetve az elvárások sokszor lehetnek rosszak, szakszerűtlenek, akár még törvénytelenek is az "igenis gazdám" munkáltatói felfogás miatt...
Szóval akadnak jó helyek, de könnyen bele lehet tenyerelni a világi trágya helyekbe is.
Pár alapszabály, hogy kollégáknak főnököknek csak a munkáról érdemes beszélni, sem egymásról sem magánéletről SEMMIT, vagy nagyon minimálisat körvonalakban.
4-6 óránál többet egy nap állni tilos (saját izületeidet, gerincedet teszed tönkre)
Napi 7 óra nyugodt alvás KÖTELEZŐ!
Továbbá ERŐSEN AJÁNLOTT két-három havonta a járulékbefizetést ellenőrizni, hogy eleget tett-e a munkáltató ezen kötelességének...
Ahol ez nem megoldható, ott csak addig szabad melózni ameddig kenyérre kell, különben majd elköltöd gyógyszerekre, meg orvosra végül koporsóra!
13-as
Igen, a bejelentésre nagyon figyelni kell, mert azt sokszor elfelejtik. Vagy a minimálbérre jelentenek be, a többi zsebbe megy. Sok helyen a körülmények is áldatlanok, ott tényleg csak ideiglenesen szabad melózni, aztán ha lehet, továbblépni.
#11 igazat ír, nem értem, miért pontozták le 40%-ra...
Én is jelenleg takarítói állást keresek, vagy más segédmunkát, diplomásan, mert nekem is kb ennyi volna a fizum diplomás munkakörben, mint a 11-esnek, ami ráadásul minőségi diploma és felelősségteljes! Az iskolai takarító is kb 1500 FT-ot keres óránként, egyes dipis szakmák viszont napi 9 órásak, hétvégi kötelező továbbképzéssel, így az órabér ugyanaz, mint pl az iskolai takarítóké: kb 1500 FT / óra, nettóban!
Ez a magyarországi helyzet! Az intellektust fel akarják számolni, tanulás nélküli munkáért ugyanannyit adnak, mint bizonyos fajta értékes diplomás munkákért, órabérre számolva!
(Nyilván vannak jól fizetett diplomák is, főleg a pénzügy terletén.)
A KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉS (!) is elveszi az időt, ezt tartsuk szem előtt. Szerintem a továbbkpzés vagy akkor volna működő, ha önként választhatná az ember ennek idejét, módját, és/vagy ha megfizetné az ott töltött órákat a cég / intézmény (vagy eleve legalább fél milla volna a netto fizu).
2023 decemberben történt megint fizetésemelés számos szakágban, na de a segédmunkások számára is! Most lett 1600 Ft körül a netto órabér, egyes diplomás szakokon. Csupán ennyi, és azonos a segédmunkák netto órabérének átlagával!
15-ös.
Villanyszerelő / egyéb gépész végzettséggel, mindegy, hogy szakmunkás-e vagy diploms e, mert volt két kollégám a nyáron aki egyetemet csinálta mellette levelezőn. Bkv-nál metró alagutakba extrém veszélyes körülmények között dolgozva (mélység akár 8-10 méter alattad, vonatsínek, elvileg feszmentes pálya, plusz éjszakai műszak is van). Nettó 1700-ra jön ki az órabér.
(168 óra, hétköznapi 8 óra bruttó 430.000)...
Ismerősöm buszsofőr, most lesz 5 éve a cégnél, bruttó 800.000 túlórákkal, hétvégi munkával, éjszakázással...
55 évesen gyakorlatilag semmire sem mond nemet... (nem mer)!
Magyarországon nincsenek csodák!
#17-es, értem én, na de hogy diplomáért -már amelyekért- is csak 1500 Ft-os órabér... Ez megalázó! És magyarországi valóság!
Aki egy csomót tanul, gürizik egyetemmel, főiskolával, miért kap szinte ugyanannyit, mint (az iskolát el nem váró) takarakítói munkakörben dolgozók egy része?!
Nem beszélve, hogy pl a kőművesek meg hülyére keresik magukat, szinén kevésbé minőségi iskolai tanulményokkal, és kevesebb év tanulással... Meg számos más szakmunkás is.
Aránytalan a fizetés!! Ez is jelentős probléma!
Az a leggázabb, hogy magyarországon alkalmazottként élve kb semmiből sem "teszel össze" egy házra, vagy ha mégis, akkor az olyan is...Építeni sem hagynak már! Mai világba elképzelhetetlen az ami a 80-as évek kaláka munkáit jelentette, közbe sokan méga mai napig azokban a házakban élnek, meg vesznek fel hitelt, hogy egyáltalán meg bírják őket venni valahogy!
Magyar ember mindent lenyel...
17-es, 11-es vagyok
Az hagyján, h szakmunkásként mennyit keresnek, de 48 évem alatt 1-2 kivételével mind gané munkát végzett. 5-7 nap alatt keresett mind annyit, amit én egy hónapban, de ha én olyan munkát végeztem volna, kirúgnak fizetés nélkül. Amikor nekem, nőként kellett magyarázni a “mesternek”, hogy nem kellene beázott, vizes, peneszes falra festeni, hanem le kellene kaparni, glettelni, penészgátlót a festékbe, plusz izoláló festéket, meg hagyni kiszaradni, akkor majdnem megvertek engem. Még a milliárdos építkezési vállalkozó főnök is kijött vitatkozni, h jó ez úgy…majd 3 nap múlva dobta le a festéket, átütött a beázás, penész folt, néztek nagyot. Főleg mikor kinyomtttam az ezermester újságból, a hogyan fessünk falat cikket laikusoknak…🤣
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!