Miért tart ott az ország,hogy leszólják azokat, akik 2 diplomával legalább a német/osztrák minimálbér összegét megakarják keresni?
Láttam erről egy kérdést:
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__12..
A kérdező elég nagyképű,meg narcisztikus kissé, az tény.
Abban viszont igaza van,hogy ne legyen már elszállt bérigény 2 diplomával, nyelvtudással a nyugati-európai országok minimálbérének megkeresése az Európai Unióban.
Gyakorlatilag, neki a német minimálbér a kezdő igénye.(nettó 540-550).
Nem szabadna,hogy ez gondot okozzon.
Mondjuk A ország béreit nem hasonlíthatod direktbe B országéhoz mert a költségek is teljesen mások.
Az hogy mennyit kapsz egy állásért a kereslet-kínálat határozza meg. Ha nagy a kereslet akkor itthon is milliós összegeket is haza lehet vinni.
Az hogy 2 diplomád van sehol a világon nem jelenti önmagában azt hogy jól fogsz keresni.
2#
A költségen nem annyira másak, mint a bérek.
A boltban az árak nagyon hasonlóak.
Az ingatlanárak,albérletárak is közelednek.
Annyira durván nem mások a költségek.
Nem értem sosem ezt a hozzaallast.
Azért mert valakinek van két diplomája, még nem biztos, hogy tud is olyan értéket előállítani, amire jár a magas fizetés.
És diploma nélkül is lehet valaki annyira hasznos, hogy a többszörösét keresse a "nyugateuropai atlagbérnek"
Egy diploma, nem belépő sehova. Csak egy jogossitas arra, hogy dolgozhatsz bizonyos munkakörökben.
A másik kérdező valóban egy nagyképű majom. Mérnökként dolgozok (mellesleg az ország legjobb egyetemén végeztem, ha már ez a szint XD), de már amikor munkába álltam is beismertem, hogy lóf*szt nem tudok én a szakmáról.
Azóta van egy szakmérnöki, meg egy pénzügyi diplomám is, ugyanez a véleményem. Az iskola padokban alapot adnak. Ha az ember tanul, akkor JÓ alapot. A tudást és a gyakorlatot pedig majd az élet hozza, ami ténylegesen ér is valamit a piacon, vagyis alkuképes helyzetbe hoz egy interjún.
4-essel egyetértek. Lehet egy német, svájci, amerikai, vagy akármilyen minimálbérért sírni tök más piaci helyzetben, de miért nem verjük inkább a hátsónkat a földhöz örömünkben, hogy nem valami afrikai eldugott törzs szintjén élünk? Minden csak viszonyítás kérdése, nemde?
"Miért tart ott az ország,hogy leszólják azokat, akik 2 diplomával legalább a német/osztrák minimálbér összegét megakarják keresni?"
Ebben a mondatban két kérdés van:
- Miért ennyi a bér az országban?
- Miért szólták le az illetőt?
A másodikkal kezdve: nem szólták le. Közölték, hogy náluk milyen a bérszínvonal. Mire számíthat, ha velük köt szerződést. Persze ez őt pofáraesésként érintette, de erről nem a potenciális munkaadó tehet.
Az első: a fejletlenebb országokban alacsonyabbak a bérek, mert kisebb az előállított érték. Az egy főre eső GDP vagy GNI. Ezt lehet elosztani azok között, akik munkával vagy tőkével hozzájárultak a megtermeléséhez. A munkaerő kereslet és kínálat béregyensúlya ehhez viszonyítva áll be az adott országban.
Hogy miért alakult így a termelékenység, az egy további kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!