Németben miért fizet ugyanaz a cég majdnem 2x annyit?
Néztem a Burger King álláshirdetéseket. Ami pozitívum, hogy kiírják a fizetéseket, ami nem, hogy éttermi dolgozó itthon 250 000 forintot kap nettóban. Még Budapesten is.
Éttermi dolgozó:
Bruttó órabér bónuszokkal: 1990 Ft *
Átlagos havi bruttó bér (bónuszokkal, műszakpótlékkal): 378 448 Ft
Ugyanez németországban:
2.550 Eur Burger King Mitte sucht Küchenhelfer m/w/d UNBEFRISTET
Azaz 970 000 forint.
De ez csak egy ilyen példa. Csomó multi van aki itthon keveset fizet kint meg többet. Ez azért van mert a hülye magyarok annyiért is elvállalják? Vagy nem értem valaki magyarázza már meg. Ugyanaz a munka, ugyanazt kell csinálni, tehát nem mondhatják a szokásos dumát, hogy a németek minőségibb munkát végeznek.
És azt se felejtsük el, hogy kint van 13,14. havi is. Itthon meg nincs.
"Nem hiszem, hogy egy Magyar munkavállaló kevesebbet érne mint egy német."
A fizetést nem érdem alapján adják. Mint írtam: kereslet-kínálat.
Ha környezetben senki nem fizet magas bért, akkor a multi sem fog. Mert így is talál munkást. Eddig érted?
"Egyszerűen történelem aztán ennyi?"
Lehet részletesen is keresni az okokat, hogy a német gazdaság miért hatékonyabb, mint a magyar.
Néhány címszó:
- a tengeri kereskedelem, főleg a frissen felfedezett amerikai kontinensen levő gyarmatokkal, gyors gazdasági fejlődést és főleg új gazdasági szerkezet kialakulását tette lehetővé. Ez az Atlanti-óceánra tengeri kijárattal rendelkező területeken jelentkezett.
- kialakult és megerősödött a polgárság. A teljesítményen alapuló gazdaság, az együttműködés, a polgári erkölcs, a református értékek.
Ezzel szemben kelet felé haladva:
- mezőgazdasági termelés
- jobbágyság
- feudális hatalmi- és érték-rend.
A végeredmény: 2,5-ször kevesebb GDP/fő.
Szóval igen. Történelem. És így jártunk, amikor ide születtünk. (Persze, vannak sokkal rosszabb helyek is.)
Lehet törekedni a változtatásra. Csak párszáz év kell hozzá és az, hogy előre menjünk, ne hátra. Ami mostanában nem nagyon sikerül. :-)
Az árak sem ugyanazok..
Én 75e lakáshitelt fizetek itt, a Németországban lakó barátnőmék meg 1000 eur lakbért.
Nekem 10000 ft egy mosás vágás festés a fodrásznál, neki 100 eur felett.
Nekem 18000 ft egy éves kocsibiztosítás, nekik a havi több.
Nekem 5200 ft egy gél lakk a körmösnél, neki 60 euro.
Nekem 11000 ft a kutyám éves oltása, nekik duplája.
Nekem ingyen jár a gyerekem óvodába, ők meg valami 400-500 eurot fizetnek arra is.
Mi keresünk itthon ketten 1 millió körül, pl abszolút nem érzem, hogy Németországban jobban megélnénk..
Akkor ezek a reddites posztok az r hungary-n amikor lefotózzák, hogy nézzétek már angliában olcsóbb a rizs, csak parasztvakítás meg hergelés? Úgy próbálják meg eladni, hogy itthon nyugati árak vannak keleti fizetésekkel. Akkor az is kamu? Nem tudom már mi az igazság.
Aki meg kint él ő is azt mondja, hogy jobb mint itthon de ott sem gazdagság van.
Kaja az érdekes kérdés. Ausztriába is járok át vásárolni és sztem a kaja nem drágább kint. A szolgáltatások már annál inkább.
Sok cikket olvasni, hogy miért drága itthon az élelmiszer, gyenge Forint, külön adók stb.. aztán, hogy mi az igazság azt nem tudom/tudhatjuk.
Pedig kiváncsi lennék
#14 Kaja-ruha-elektronikai eszközök kb ugyanazon az áron vannak. Persze van ami olcsóbb, de ez igaz fordítva is, van ami nálunk olcsóbb.
Az oka ennek az, hogy ezek szállítható termékek. Miért adja el a gazda itthon olcsóbban ha külföldön el tudja ugyanezt adni 2x drágábban?
Lakás, szolgáltatási díjak, rezsi stb viszont kint többszöröse is lehet az itthoni áraknak.
- Lakás van ahol 1000 de van ahol akár 2000 euró is lehet.
- Bárokban a sör kb 5 euro (Dániában van az 10 is)
- Mozi jegyára 20 euro felett
- fodrász és hasonló szolgáltatások simán 50-100 eurokba mennek
- rezsiköltség jóval magasabb. Pl ismerősöm Spanyolországba nem egy hónapnál fizetett 200 eurot áramra.
Sokszor akik kimennek eladják hogy nekik milyen hú de jó az életük aztán kiderül, hogy mosogatnak minimál bérért és csak akkor nagy janik amikor itthon tudják szórni a pénzt otthon meg kuporgatnak.
Jó képzettség nélkül szerintem nem éri meg kimenni külföldre, mert hátrányból fog indulni az adott ember és sokkal nehezebb külföldiként beilleszkedni és jó munkát találni.
Köszi a válaszokat! Na például a vicc az az volt amikor a Pickszalámit olcsóbban lehetett kapni Németországban mint itthon. Ott már nem lehet a szállításra fogni.
"Németben miért fizet ugyanaz a cég majdnem 2x annyit?"
Az, amit többen említettek (magasabbak a megélhetési költségek) nem az oka, hanem a következménye a magasabb béreknek.
Ami nem szállítható és az előállítása főleg emberi munkát igényel, az drágább lesz. Pl. a hajvágás. És az az áru is, ami korlátozott számban van jelen, és sok magas fizetésű verseng érte. Pl. építési telek vagy albérlet egy jó jövedelmet adó környéken.
De az alapvető ok a jobb gazdasági szervezettség és emiatt a magasabb egy főre jutó termelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!